Pozitív lett a tesztem. Pajzsmirigy alulműködésem van. Mire figyeljek? Szóját nem lehet enni, s még mit? Folsavon és terhesvitaminon kívül mit szedjek?
A terhesség alatt havonta kéne ellenőrizni a tsh, t4-et, más teendőd nincs egyelőre. Endokrinológushoz úgyis mész, tudadd vrle hogy terhes vagy!
A napi 200 mg jódbevitel legyen meg, nézd meg a terhesvitaminod mennyit tartalmaz, és ha kell egészítsd ki.
Így van, nem szabad jódot szedni!
A 175 ug nagyon sok, mellette nagyon gyorsan rendeződni fog a TSH szinted. A szóját én nem hallottam még, hogy nem lehetne enni, pedig 10 éve van alulterhelésem. A kalciummal viszont érdemes vigyázni, mert gátolja a thyroxin felszívódását. A leghatékonyabban úgy szívódik fel a pajzsmirigyhormon, ha reggel, éhgyomorra, 1 nagyobb pohár vízzel veszed be és még a kávéval is vársz min. félórát, főleg, ha tejet is teszel bele.
Arra figyelj még, ha autoimmun eredetű az alultermelés és lányod lesz, akkor az első menstruáció után érdemes elkezdeni nála a TSH kontrollt, mert nagyon nagy valószínűséggel örökli tőled a hajlamot.
6. vagyok, 32 hetes terhes.
4,5-tel estem teherbe, most 2,3 kilós a gyerkőc és még van 8 hetünk :) Én terhes vitamint sem szedtem, az orvosom sem támogatta és mi sem. Viszont ahogy előttem is írták, folsavat a 12. hétig, vasat, kalciumot és magnéziumot igen - ezekben az a jó, hogy egyiket sem lehet a másikkal együtt szedni, erre érdemes még figyelni. A többi felesleges, csak túl jó a marketing:)
Nem kell megijedni, jól kezelt alulműködés mellett minden rendben lesz.
Magyarországon a legtöbb alultermelést autoimmun eredetű probléma okozza. Ezeknél azért nem szabad szedni mert a jód és a jódozott só is aktiválja a gyulladást, belezavar a vérvételnél, fals eredményeket ad.
Nem autóimmum eredetű az alulműködés: kivették a pajzsmirigyed vagy sugárterápia után elhalt stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!