Szülés előtt 4 héttel lejár a munkanélkülim. TGYÁS-t így már nem tudok igényelni. Több, mint 28 nappal előbb jár le. Szüneteltethetem a munkanélkülimet kb.1 hónapra és utána kérhetem újra? Mert akkor a dec. Végi szülésemre már lenne TGYÁS-om.
Nekem azt javasolták, hogy a TGYÁS-sal várjak a szülés után 1 nappal, mert akkor jogosult vagyok a GYED-re is mert a szülés napján biztosított vagyok. Dec. végén szülés után TGYÁS, majd ha lejár, vissza munkanélküli és 5 nappal később GYED igénylés. Jó ez így?
Tudom szünetelteni a munkanélkülit okt. végétől nov. végéig? HELP
Munkanélküli támogatás biztosítási jogviszony. Ez FIX! "A járadékban részesülő személy biztosítottnak számít, így ha a járadék folyósításának ideje alatt igényli a GYED-et, jogosult lesz az ellátásra.
Kérdésem, hogy a munkanélkülit lehet-e szüneteltetni kb. 1 hónapra?
Kedves 1.!
Én munkanélküliről mentem szülni. Kaptam GYÁS-t, jelenleg pedig GYED-et kapok!
Kedves Kérdező!
A szüneteltetésről nem tudok sajnos, mert nekem kitartott szülésig, meg GYÁS utánig (az fontos, csak így kaphatsz GYED-et).
Viszont a munkanélküliben biztos felvilágosítanak, ha megkérdezed őket!
A lényeget leírtad:
Szülés napján biztosított = jogosult GYÁS-ra,
GYÁS lejártakor, GYED igénylésekor biztosított = jogosult GYED-re!
A munkanélküli is biztosítási jogviszony!
Utolsónak:
A magad után fizetett tb csak és kizárólag egészségügyi biztosítást jelent, vagyis azt, hogy a terhesgondozásért és a szülésért nem kell majd fizetned.
A tgyáshoz, gyed-hez biztosítási jogviszony kell. Ebbe beleszámít az álláskeresési járadék (!) folyósításának ideje, de az álláskeresési segély (!) ideje nem.
Kérdezőnek:
Itt meg tudod nézni, hogy milyen indokkal lehet szüneteltetni:
Elég csak pár napot tartalékolni tgyás és gyed közé.
17:37-es vagyok.
Mindent leírtak előttem.
Sajnos nem vág a szakmámba, így nem tudok többet segíteni ennél, csak a saját példámat tudom leírni.
Én hó végén szültem, köv. hó közepéig vettek vissza munkanélkülire, majd amikor lejárt a GYÁS hó közepén, hó végéig vettek vissza újra. Köv. hónap elsejétől kaptam a GYED-et, de igényelnem előző hó 25-től kellett, hogy legyen átfedés.
Azt hiszem, hogy ápr. 18-tól(?) 30-ig voltam m.nélküli, ápr. 25-től kértem a GYED-et, de máj. 1-től kapom.
Hogy hány napra kell visszavenni, azt nem tudom, de az igénylés napján biztosítottnak kell lenni.
Nekem még így is maradt 11 napom.
A munkanélküliben elvileg megmondják, hogy mi lenne a jó, csak még időben menj be, mert mindig nagy a tumultus!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!