Munkáltatónak mikor kell/illik bejelenteni a terhességet?
Nyilatkozni kell rögtön, hogy meddig szeretne az ember állományban maradni? Gondolok itt arra, hogy előre nem látható, hogy a szülés előtt 1 héttel még munkaképes leszek, vagy már 2 hónappal korábban se.
A terhességgel kapcsolatos orvosi vizsgálatokra valóban el kell engedni a munkavállalót munkaidőben?
Amint a terhes kiskönyvet megkaptad, akkor már szólhatsz. Úgyis be kell mutatnod. Előtte még nem "hiteles" a terhesség (tehát nem lobogtathatod a terhestesztet).
tgyást szülés előtt max. 1 hónappal veheted igénybe.
Tehát szerintem ne jelentsd be, hogy x hónappal szülés előtt már nem akarsz dolgozni, hanem mész táppénzre. nem tudhatod előre, hogy viseled majd a terhességet, lehet jól, és végig dolgozol.
Minél előbb írásba, csak attól a pillanattól él a védettséged.
Másfelől te is tisztességet vársz el tőle nem át verést, így neked is annak kell lennie.
CSak az gondolkoztatott el, hogy pl családnak oké, hogy már a házi teszt után elmondanám, de munkáltatónak úgy, hogy az első három hónapban még semmi sem biztos...?
Amúgy normális munkahelyem van, visszaveszik a kismamákat, addig határozott idejű szerződéssel töltik fel a pozíciót, tehát nem tartok attól, hogy kirúgnának. (Ha ilyen történne, az a munkavégzésem minőségével lenne összefüggésben)
Nekem is ilyen munkahelyem van. En másnap szóltam a fonoknek, hogy ugy néz ki, hogy babát várok (másodikat). Orvoshoz csak a 8. héten mentem el.
Mi egy faluban dolgozunk, sok rokon, így nagy esély volt, hogy a fulébe jut és nem szerettem volna ha mástol hallja.
14 hkm
Én a 12. hét betöltése után szóltam - az orvos is ezt javasolta... Azóta azon rugózik a főnököm, hogy meddig akarok dolgozni és nem akarom-e magam kiíratni TP-re... Ja meg, a kollégától hallottam vissza, hogy nagy valószínűséggel GYES után már nem itt fogom dolgozni... Szóval biztató kilátások.
A lényeg: én még nem szólnék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!