Jelenleg gyeden vagyok a 22 hónapos lányommal?
Ha bejelented írásban a terhességed, akkor nem rúghat ki szabi illetve táppénz alatt!!
Amúgy teljesen mindegy, hogy kiveszed-e a szabikat, vagy nem, mivel nem lenne 180 bérezett napod novemberig valószínűleg, júliustól . Gondolom gyeden voltál tavaly és tavaly előtt is, illetve tgyáson. Tehát mindenképp a szerződé szerinti bér lesz az alap. Munkáltatót írásban kell értesíteni, onnantól kezdve védve vagy.
Védőnők nagyon sok mindent tudnak, de az apró részleteket sajna nem. Ha kiveszed a szabikat, táppénzre mész, úgy jársz jól, hogy míg meg nem szülsz, többet kapsz mint a gyes, hiszen ezek több pénz, de a tgyás és gyed összegébe nem számítanak, illetve nem tudnak napi bruttó átlagbért sem számolni, mivel ténylegesen nem mentél vissza dolgozni, ezért veszik a szerződés vagy bejelentett bért alapul .
Így van, TB-és bérügyintéző vagyok.
Azon a napon, mikor lejár a gyeded, akkor jelentsd be a terhességed, legjobb tértivevényes levélben, vagy személyesen vidd be, mindenképp 2 példányban, hogy legyen neked is, a sajátodat is irasd alá a főnökkel, hogy átvette a bejelentést.
Ha nem mész gyesre, akkor köteles kiadni a szabikat, nem rúghat ki, ha már bejelentetted, hogy terhes vagy, így olyan mintha mennél vissza dolgozni, tehát ki kell adja a felhalmozott szabit. Az orvos biztos táppénzre vesz, ha nincs rá oka, általában akkor is kiadják a táppénzes papírt, ezt orvosa válogatja, ők döntik el. Főleg, ha a munkaköröd indokolja, menj táppénzre, általában kiírnak.
Tényleg arra figyelj, hogy mikor lejár a gyed, akkor jelentsd be, mert ha lejárt a gyed és kiveszed a szabikat, a munkáltatót nem értesítetted a terhességről, a szabi alatt bármikor kirúghat, akkor is, ha még csak az első napját töltöd a szabinak. Tehát jún. 23-tól mész szabira, felmondanak jún. 25-én, te jún. 26-án akarod bejelenteni a terhességed, akkor semmilyen bíróság nem ad neked igazat, mert a munkáltató hivatalosan nem értesült a terhességedről, tehát ő mondhatja azt, hogy nem tudta, hogy terhes vagy, mikor kirúgott.
Tehát jún. 22-én bemész, hogy visszajönnél dolgozni, de újból babát vársz, orra alá nyomod a papírt, mondod, hogy nem mész gyesre, hanem a szabikat szeretnéd kivenni. Illetve akár májusban is elintézheted ezt, mivel ugye vannak átfutási idők, idő kell míg mindent kiszámolnak, hogy júliusban kapj a szabi után pénzt, gondolom időben kell elintézni ezeket a dolgokat, tehát május végén is nyugodtan bemehetsz, hogy szeretnél visszajönni, a papír a terhességedről és kéred, hogy adják ki a szabikat. Nem tudom, mekkora cégről van szó. De nagy cégek nem szoktak ebből olyan nagy ügyet csinálni, mint a kisebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!