Mi jár nekem? Nem értem.! Tavaly és tavaly előtti évvel bőven megvan a 180 napom, de a munkaviszonyom megszűnt tavalyo któberben, mert megszűnt a munkahelyem. Munkanélküli segélyt kaptam októbertől idén januárig, és februárban lettem terhes.
Március óta magam fizetem a tb-met.Jár nekem valami a gyesen kívül?Én úgy tudom hogy nem.Októberre vagyok kiírva.
35 hetes kismama
Szia! Hívd fel az OEP-et, mondd meg hogy gyeddel és terhességi gyermekágyi segéllyel kapcsolatban szeretnél tájékoztatást kérni. De úgy tudom, hogy ha a szülést megelőző 42 napon belül szűnt meg a biztosítási jogviszony akkor vagy csak jogosult az ellátásokra. Viszont nem tudom mi a helyzet akkor ha magadnak fizeted a tb-t. Lehet hogy akkor mégis jogosult vagy???
Ha felhívtad az OEP-et légyszi Írd meg mit mondtak, nagyon érdekel.
Ha nem vagy jogosult a gyedre és a tgyás. ra, akkor a MÁk- nak kell beadnod a GYes Csp. és Anyasági támogatás igénylést.
Üdv
Szia!
A magad utáni tb fizetés csak orvosi ellátásra jogosít, tgyásra, gyedre nem, azokhoz érvényes bejelentett munkahelyednek kell lennie.
Utolsónak:
Valóban létezik ilyen, de csak akkor, ha az igénylő álláskeresési járadékban(!) részesül és a járadék folyósításának ideje alatt szül, amit szüneteltet. Mivel a kérdezőnek a) még a teherbeesés előtt lejárt b)ráadásul nem járadékot, hanem segélyt kapott, így sehogyan sem jogosult így gyed-re.
Az a baj, hogy az elnevezések nagyon hasonlóak, ezért keverik a kismamák (is).
Az, hogy valaki maga után fizet tb-t, azt jelenti, hogy kvázi megvásárolja (kifizeti) az egészségügyi biztosítását. Úgy működik, mint egy sima életbiztosítás: fizetsz, majd ha szükséged lesz egészségügyi ellátásra, akkor nem kell fizetned. Kismamák esetében ez fedezi a szülés és az újszülött kórházi költségeit.
Az egyes pénzbeli ellátásokhoz (tgyás, gyed), ami biztosítási jogviszonyhoz kötött, ez kevés. Ez a biztosítási jogviszony csak a munka, munkahely megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, álláskeresési járadék lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!