Cukorbetegség a terhesség alatt?
Szia! Én is terhességi cukor-gyanús voltam, és természetesen ugyanúgy be voltam pánikolva, amikor kiderült, mint te. (Habár azóta kiderült, hogy mégsem voltam az, mert a terhelt értékem 7,1-es volt, állítólag ez tök jó...) De végülis úgy kezeltek, mintha az lennék, ezért van tapasztalatom.
Szóval úgy indult, hogy a vizsgálat után elküldtek dietetikushoz, akinél sírógörcsöt kaptam, mert közölte, hogy ha nem akarom, hogy a gyerekem halva szülessen, meg hogy 5 és fél kilós legyen, meg hogy 2 hetesen láthassam először, meg nem akarok császármetszést, meg ilyen hülyeségek, akkor egy g-mal se ehetek többet, mint amennyit előír...
Szóval nagyon bunkó volt, meg csak keltette nekem a pánikot, már magamat kezdtem el hibáztatni, hogy biztosan miattam beteg lesz, meg minden...
Pár hónap múlva más egészségügyis ismerőseim megnyugtattak, hogy ez a 7,1 azért még nem véresen komoly...
Engem 180 g-os szénhidrátdiétára fogott, amit próbáltam betartani. Ez nem mindig ment, mert volt, hogy kicsit többet ettem, volt hogy kicsit kevesebbet. Az első két hét nagyon nehéz volt, akkor folyamatosan éhes és morgós voltam, soha semmi nem volt elég jó, de utána elég volt a 180 g, ami azért annyira nem is kevés.
Ha eljutsz odáig, az orvos fog neked táblázatot adni mindenféle étel szénhidráttartalmáról, ebből ki tudod majd számolni, miből ehetsz és mennyit.
Ne félj: meg van engedve a kenyér, a tésztafélék és az édességek fogyasztása is, csak persze bele kell számítanod a napi fogyasztásba.
Egyébként így, hogy betartottam, összesen 6 kilót híztam a terhességem alatt, és ebből a szülés napján 8 már le is ment! :o) Szóval ha nem cukros valaki (mint kiderült, én sem voltam az végülis), akkor is ajánlatos vigyázni, így nem csusszan fel ránk 20-25 kiló! :)
Tehát én a szülés napján már soványabb voltam, mint a terhességem előtt!
Egyébként egy idő után már nem kell táblázat sem, hogy kiszámold, mennyit ehetsz, nem nehéz megtanulni, hiszen azért a táblázatból nem fogyaszt mindenki mindig mindent!!!
Az interneten is találhatsz szénhidráttáblázatokat, sok oldal foglalkozik vele.
Ez például nagyon jó, nézd meg, de ezen kívül számtalan van még!
Ne pánikolj, egy kicsi odafigyeléssel minden rendben lesz!
Szia! Nekem a terheléses cukorértékem 8,2 lett, így 160 g-os szénhidrát diétát csinálok már két hete. Az előző válaszolónál nagyon durva volt az a beszólás a doki részéről. Én tisztában vagyok vele, hogy mi is ez a terhességi cukorbetegség, mert a dietetikus belgyógyász mindent elmagyarázott.Így nem ijedtem meg, inkább csak mérges voltam, hogy egész nap csak számolgatni kell a ch-kat. Veled ellentétben mondjuk nekem mindig is jó étvágyam volt, de a diétával sem éheztem sosem. Így utólag azt mondom, hogy jó is a napi ötszöri étkezés, és legalább ha főzök, mostmár eszünk egészséges ételeket is, mint pl. a karalábéleves, brokkolikrémleves, borsófőzelék stb.
Hamar meg lehet szokni a cukormentességet, pedig én két hónapig csokipundingot vaníliafagyival ettem. Mostmár ott tartok, hogy tegnap szőlőt uzsonnáztam, direkt savanyúbb fajtát, mert sosem szerettem a túlérettet, és ebben is megéreztem a cukrot! Azért néha lehet egy-egy túrórudi, krémtúró, alkalmakkor süti. Elvégre kismamák vagyunk, vagy mi. Ebben a 2-3 hétben fogytam egy kilót, ami most jött vissza. Szóval ha nálad is kiderül a terhességi diabétesz ne ilyedj meg. Ha elhagyod a cukros ételeket, italokat, már azzal sokat teszel! Régen nem is volt ilyen vizsgálat a kismamáknál, ez elég újkeletű. Szerintem az étvágyad is meg fog jönni a 20. hét után! Fő a változatosság és az egészséges kaják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!