Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A tarkóredő értékének (NT)...

A tarkóredő értékének (NT) csökkennie kell a terhesség előrehaladtával?

Figyelt kérdés

Pontosan 12 hetes voltam, amikor az első genetikai ultrahangon 2,4 mm-es nyaki redőt mértek, de egy hét múlva megyek egy másik szonográfushoz, több szem többet lát alapon. Mit tudtok erről, milyen értéket várjak? Csökkennie vagy nőnie kell egy hét alatt ennek az értéknek? Tudom, hogy elvileg még normális ez is, de valahol 2 mm alatt mondják tökéletesnek.

Első gyermekemmel teljesen jó, 1 mm volt a kapott érték, most viszont egy picit aggódom, ráadásul a genetikai vérvétel eredménye is csak 10 nap múlva várható... Köszönöm előre is!

2013. márc. 6. 18:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én úgy tudom, ahogy halad a korral, annál vastagabb a nyaki redő. Ezért szokták CSAK a 12. héttől a 13. hét 6. napjáig vizsgálni. Mert ebben az időintervallumban van egy bizonyos elvárható méret, amihez képest viszonyítanak. Én úgy tudom, hogy az orvosok véleménye megoszlik abban, hogy mi a maximum határ. Van aki azt mondja, hogy 2,5 felett lehet izgulni, de a legtöbbek szerint 3 mm felett utalhat valamilyen rendellenességre. Én nem aggódnék a helyedben. Én tegnap voltam ilyen ultrahangon és a kicsi keze pont a fejénél volt, ami árnyékot vetett a nyaki redőjére és ezért többször le kellett mérni. Először 2,4-et mértek nekem, utána megmérték még 3szor és végül kiderült, hogy 1,8 mm vastag a nyaki redője. Ne idegeskedj emiatt. Semmi baja a kicsinek. Miért is lenne??? A mai világban persze jó, hogy ilyen részletességig utána lehet nézni, DE semmi sem ad 100%os értéket, és sokszor csak a kismamák idegei látják kárát a túl nagy részletességnek. De persze ettől függetlenül én is izgulok minden vizsgálatnál, de ha belegondolsz régen is születtek babák, amikor még UH sem volt, és az anyuka nem idegeskedett, hanem boldogan várta a kis csöppséget. :) Szóval minden rendben van, ne aggódj :) A ti eredményetekkel semmi gond nincs szerintem. 12 (+4) hetes kismama.

2013. márc. 6. 19:52
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, ha kóros, akkor rögtön szólnak, bár úgy tudom, hogy a 2,4 mm-es érték is a normál határokon belül mozog. A fogantatás ideje bizonytalan, így lehet, hogy te 12 hetesnek tudod magad, de lehetséges, hogy a baba nem pont félidőben fogant. Így lehet, hogy nem pont 12 hetes volt, hanem kevesebb. Én úgy tudom, de erre nem mernék mérget venni, hogy idővel csökken a nyaki redő vastagsága. Egyébként az orrcsontot is nézik, és ha azzal viszont minden rendben volt, lehet, hogy a 2,4 mm-es értékre külön nem hívták fel a figyelmed. (Nem vagyok szakember, csak találgatok.) Én azt tudom javasolni (mi is ezt tettük), hogy ugyan mi még aznap, de szerintem, ha egy hetet vártok, abba sem dől bele a világ, menjetek el egy másik, akár 4D-s ultrahangra. Ott alapesetben ugyanezeket a méréseket csinálják meg a legelején, és rá tudsz készülni, tudsz kérdezni. Nálunk a genetikai uh és a 4D-s uh eredménye mindenben egyezett (azt hiszem, 1,8-as nyaki redő, 154-es pulzus, hossz és minden másban egyaránt), szóval így jó leellenőrizni a dolgokat, de véleményem szerint, minden rendben van. Baj esetén nem fognak habozni, mivel a Down-kórt szűrik, és az nem gyerekjáték, nem húzhatnák az időt.
2013. márc. 6. 19:58
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Úgy fogom fel, hogy nem lehet baj, de azért a kisördög ott motoszkál bennem. Írni fogok, hogy mi újság, milyen választ kaptam, hátha egyszer valaki hasonló helyzetbe kerül. Nagyon köszönöm Nektek még egyszer a megnyugtató sorokat!
2013. márc. 6. 20:10
 4/6 anonim ***** válasza:
Azért nehéz a kérdésedre válaszolni, mert csak a 12 hetes ultrahangon mérik ezt. A nőgyógyászom, amikor mentem hozzá 14 hetesen, már nem foglalkozott ezzel ( nem is dolga, ő nem szonográfus, nem is értenek hozzá), és a következő kötelező ultrahangon se mérik már. Hogy őszinte legyek, nem is tudom, mit jelent pontosan az, hogy tarkóredő. Én azt gondolom, hogy az értéke nő, ahogy minden más, ahogy növekszik a baba, de nem mernék rá esküdni. Szerintem is teljesen rendben van. Második válaszolóval tökéletesen egyetértek abban, hogy bár ismerik az utolsó vérzés napját, ez csak egy támpont a terhességi kor számításánál. És lehet hogy hamarabb fogant a pici. Próbálj lazítani, és verd ki a fejedből a kisördögöt! :)
2013. márc. 7. 08:49
 5/6 A kérdező kommentje:

Tegnap voltam szonográfusnál: pontosan a 13. héten 1.6 mm-t mért. Biztosan jól mérték egy héttel ezelőtt is, de normális esetben nem nő a terhesség előrehaladtával, sőt: ezek szerint csökken. A nyaki redő egyébként egy tarkótájon felgyülemlő folyadék, ödéma, ami felszívódik, ha minden okés, ezért van az, amit az utolsó Válaszoló is írt, hogy később már nem is foglalkoznak vele.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

2013. márc. 13. 12:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Minden rendben volt terheségeddel és babáddal a méhedben?
2022. ápr. 19. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!