A tarkóredő értékének (NT) csökkennie kell a terhesség előrehaladtával?
Pontosan 12 hetes voltam, amikor az első genetikai ultrahangon 2,4 mm-es nyaki redőt mértek, de egy hét múlva megyek egy másik szonográfushoz, több szem többet lát alapon. Mit tudtok erről, milyen értéket várjak? Csökkennie vagy nőnie kell egy hét alatt ennek az értéknek? Tudom, hogy elvileg még normális ez is, de valahol 2 mm alatt mondják tökéletesnek.
Első gyermekemmel teljesen jó, 1 mm volt a kapott érték, most viszont egy picit aggódom, ráadásul a genetikai vérvétel eredménye is csak 10 nap múlva várható... Köszönöm előre is!
Szia!
Én úgy tudom, ahogy halad a korral, annál vastagabb a nyaki redő. Ezért szokták CSAK a 12. héttől a 13. hét 6. napjáig vizsgálni. Mert ebben az időintervallumban van egy bizonyos elvárható méret, amihez képest viszonyítanak. Én úgy tudom, hogy az orvosok véleménye megoszlik abban, hogy mi a maximum határ. Van aki azt mondja, hogy 2,5 felett lehet izgulni, de a legtöbbek szerint 3 mm felett utalhat valamilyen rendellenességre. Én nem aggódnék a helyedben. Én tegnap voltam ilyen ultrahangon és a kicsi keze pont a fejénél volt, ami árnyékot vetett a nyaki redőjére és ezért többször le kellett mérni. Először 2,4-et mértek nekem, utána megmérték még 3szor és végül kiderült, hogy 1,8 mm vastag a nyaki redője. Ne idegeskedj emiatt. Semmi baja a kicsinek. Miért is lenne??? A mai világban persze jó, hogy ilyen részletességig utána lehet nézni, DE semmi sem ad 100%os értéket, és sokszor csak a kismamák idegei látják kárát a túl nagy részletességnek. De persze ettől függetlenül én is izgulok minden vizsgálatnál, de ha belegondolsz régen is születtek babák, amikor még UH sem volt, és az anyuka nem idegeskedett, hanem boldogan várta a kis csöppséget. :) Szóval minden rendben van, ne aggódj :) A ti eredményetekkel semmi gond nincs szerintem. 12 (+4) hetes kismama.
Tegnap voltam szonográfusnál: pontosan a 13. héten 1.6 mm-t mért. Biztosan jól mérték egy héttel ezelőtt is, de normális esetben nem nő a terhesség előrehaladtával, sőt: ezek szerint csökken. A nyaki redő egyébként egy tarkótájon felgyülemlő folyadék, ödéma, ami felszívódik, ha minden okés, ezért van az, amit az utolsó Válaszoló is írt, hogy később már nem is foglalkoznak vele.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!