Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesség első tünete foginygy...

Terhesség első tünete foginygyulladás lehetséges?

Figyelt kérdés

Nem olyan rég olvastam itt hogy egy kismaminak ez volt az első tünete!

2 napja elégé be van gyulladva az inyem,amúgy soha nem volt iny problémám!ez mellett van egy kis fáradékonyságom(mondjuk anugy is mindig fáradtnak érzem magam)de most még a felébredés is nehezemre esik.

Tesztelni csak hétvégén akarok,mert akkor már biztos muttatja ha az vagyok!

2013. jan. 31. 12:15
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
igen, lehet ez is a tünete
2013. jan. 31. 12:59
 2/12 anonim ***** válasza:
Én nem találkoztam ezzel sehol a neten, mikor várandós lettem, azonnal fájni kezdett a fogam. De a fogínyfájás és a fáradékonyság éppúgy lehet vitaminhiány, mint baba, ne éld bele magad nagyon!
2013. jan. 31. 13:16
 3/12 A kérdező kommentje:

Kettes!

Miért ne éljem bele magam????

Képzeld tavaly augusztusban mikor terhes lettem,de sajnos elvetéltem.akkor is begyulladt az inyem az 5. hét körül de nem az volt az elsödleges tünetem.az hogy neked volt olyan fogad ami fájon az nem az én dolgom.de nekem nincs.ha jobban utána néznél akkor megtalálnád hogy a terhesség alatt szinte elkerülhetetlen a fog és az iny probléma!

2013. jan. 31. 13:59
 4/12 anonim ***** válasza:

Soha nem volt fogígy gyulladásom, csak a terhességek alatt, konkrétan, ha fogat mostam dőlt a vér a fogínyemből, és igen ez is az első tünetek között volt.

Szorítok!!!!!!

2013. jan. 31. 14:17
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó!

Aranyos vagy!

2013. jan. 31. 14:19
 6/12 anonim ***** válasza:
46%

Tettél fel 1 kérdést. Most mit vársz? Mindenki helyeseljen? Azt a válaszolót, aki óvatosságra int, meg lehurrogod. Akkor ne kérdezgess!!!

Egy megtermékenyített petesejtnek hogy van köze a fogínygyulladáshoz? Gyakrabban kellene fogorvoshoz járni.

2013. jan. 31. 14:36
 7/12 A kérdező kommentje:

Nem vitatkozom buta emberekkel!

Röviden csak anyit hogy örülnél neki ilyen fogsorod lenne mint nekem!!!!

Úgyan is ha neked fájt a fogad akkor baromi egészséges lehet!

2013. jan. 31. 14:46
 8/12 anonim ***** válasza:

3.

Húúú, de kedvesek vagytok!

Fogorvos látta a fogaimat, azt mondta terhesség alatt teljesen normális a fogínygyulladás és a vérző íny, azt ugyan már nem taglalta, hogy miért, de biztos mi vagyunk a hülyék és selejtesek a kérdezővel, hogy a terhesség ilyenfajta tüneteteket vállt ki nálunk.

Továbbra is szurkolok! Nekem megírod majd a teszt eredményét?

2013. jan. 31. 14:50
 9/12 A kérdező kommentje:

Szólj ha még mindig kételkedsz mert akkor küldök esetleg egy pár linket neked!

Tudományos megfigyelések alátámasztották, hogy a terhesség tényleg szerepet játszik - rendszerint valóban ronthatja az anya fogazati állapotát - , amiért elsősorban a terhességi ínygyulladás tehető felelőssé.

Terhességben a megváltozott szexuálhormontermelés a szájnyálkahártyán a fiziológiás állapotváltozások (pubertás, menses, terhesség, klimax) során okoz változásokat. Az ösztrogén hatására a szövetekben fokozódik a víztartalom (duzzanat alakul ki), a hámréteg elszarusodása csökken, a sejtek szaporodási aktivitása növekszik. Az ösztrogén fokozza a sejtanyagcserét, a sejtosztódást, hatásukra vérbőség támad. A progeszteron fokozott érdúsulást okoz, mely sérülékennyé, vérzésre hajlamossá teszi a szöveteket. A vérbőség és a folyadék visszatartás mellett a hám tovább vastagszik, de az osztódások száma csökken.

Ezen tényezők kedvezhetnek az úgynevezett terhességi ínygyulladás kialakulának.

Ínygyulladás a terhesség során

A terhességi ínygyulladáson a terhességgel kapcsolatban keletkező vagy a terhesség ideje alatt súlyosbodó ínygyulladást értjük. A gyulladásos folyamat legszembetűnőbb az ínypapillák duzzanatán, vérzékenységén. Súlyosabb esetekben az egész ínyszél duzzadt, vérzékeny. A terhességi ínygyulladás alapja az agyalapi mirigy fokozott hormon termelése, ennek eredményeként ösztrogén és progeszteron árasztja el a szervezetet mely az ínyen gyulladásos folyamatot vált ki.

Az ínygyulladás nagyon sok terhes nőnél megfigyelhető. Súlyos fokú ínygyulladás azonban a terhesek 10-20%-ában fordul elő, a fogágyat maradandóan károsító (a fogak elvesztését közvetlenül okozó) eset viszonylag ritkán fordul elő.

Terhesség alatt igen gyakran megfigyelhető a fogak bizonyos mértékű meglazulása. Ennek egyik magyarázatát adja a relaxin nevű hormon szintjének emelkedése - mely egyébként a medence szalagok ellazulását segíti elő. Kísérletekkel bizonyították, hogy relaxin hormon adagolás a kollagénrostok lazulását eredményezi, közöttük folyadék felszaporodása látható. Ugyancsak segíti a foglazulást a fog gyökérhártyarostok anyagcseréjének megváltozása.

A terhességi ínygyulladás a terhesség előrehaladtával erősödik, a második hónaptól kezdődik, a harmadik hónaptól kifejezetté válik és a nyolcadik hónapban a legsúlyosabb fokot éri el.

A szülést követően általában spontán gyors javulás mutatkozik.

A terhességi ínygyulladás alapját a hormonális változások teremtik

2013. jan. 31. 15:02
 10/12 A kérdező kommentje:
2013. jan. 31. 15:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!