A babám méretei között van olyan, ami szerint 1 héttel nagyobb (fej kerülete), más, mint pl. a has kerülete pedig 1 héttel kisebbnek felel meg, mint a tényleges terhességi hét. Nem gond ez így, egymáshoz viszonyítva?
Bár nem írtad, hogy hányadik hétben jársz, a kérdésből ítélve az elején. Az én babám 12. heti uh-gos adatai szerint a bdp-je megfelelő volt, a combcsont mérete meg majdnem egy 2 héttel fiatalabb babának felet meg. Én is megijedtem. De a doki azt mondta, hogy minden rendben, ezért nem paráztam túl a dolgot.
A 15. héten, majd nemrég a 18. héten is csinált uh-got. Azon meg teljesen normális volt minden. Megkérdeztem, és erre ő is azt mondta, amit az előttem válaszoló írt, hogy 1-2 mm nem jelent a világon semmit, az a lényeg, hogy 2 uh között normálisan fejlődjön. Az interneten található magzati méretek meg csak átlagértékek, az orvosok és uh gépek jóval nagyobb intervallumokkal dolgoznak.
Pont azért, mert el lehet mérni 1-2 mm-t, illetve nagyon gyorsan behozza magát a picúr.
Nem hiszem, hogy gond lenne, bár pár hete én is megijedtem picit, mert a 16. héten a combcsontja pont megfelelő volt, a fejmérete pedig 18 hetesnek, vagy még többnek felelt meg. FL: 2,1 cm, BDP: 4 cm volt. Mégis nagyon arányoskának látszott a drágám a felvételen, és a doki sem mondott semmit, hogy baj volna.
Különben azt hiszem, van olyan, hogy a nagy fej öröklődik, apámnak és az öcsémnek is nagy kuglifeje van, anyu hónapokig mérte születés után az öcsém fejét, mert mindig azt hitte, baj van
Hát nem akarlak elkeseríteni, de én pont emiatt kerültem kórházba 30hetesen. Szerintem semmi baj nem volt, de a doki elővigyázatosságból befektetett, s több, mint egy hónap után nagy könyörgésre engedett haza.
Nekem a BPD, THQ, FL rendeben volt, akkora, amekkora ilyenkor kell, hogy legyen. Viszont az AC kisebb. Tehát mivel nem volt elég nagy a pocija, azt mondta, soványka...
Kaptam diafilines infúziót (10 napig), azóta diafilint tabletta formájában. Ez segíti a lepény oxigénellátását és a gyorsabb tápanyagfelszívódást. Elvileg.
S hiába fejlődött normál mértékben mindene, még mindig sovány. Ezért mentem el egy másik dokihoz, másik városba, hogy szerinte mi van ilyenkor. Ő azt mondta, mint az előttem szólók, hogy nem az a lényeg, hogy a pillanatnyi méréskor milye mekkora, hanem a folyamatos mérések során látszik-e szépen a fejlődés. Nekem meg minden rendben van.
A fej méretén meg ne aggódj, mert az tényleg öröklődhet, hogy nagyobb az átlagosnál.
Nálam meg szerintem az lehet a baj, hogy magas, vékony testalkatú vagyok, s lehet, hogy a babám is egy hosszabb baba lesz. Nem mindegy, hogy 48 cm-es vagy 56 cm-es babán oszlik el egy bizonyos súly. Mert a hosszát nem tudják UH-gal lemérni.
Amúgy ezt hívja az orvosi szakzsargon retardatio-nak.
Itt utánaolvashatsz.:
Nálunk nem jelentett gondot, kicsit volt másabb a helyzet. Az én fiamnak mindene nagyobb volt végig valamennyivel, mint az átlag, a combcsont pár nappal, a haskörfogat egy héttel, de a feje szinte mindig két héttel.
Nem problémáztak rajta, azt mondták, hogy vagy összecsiszolódnak a méretek a végére, vagy nagyobb baba lesz.
Végül a 40. héten született, 55 cm volt és közel négy kg, a fejkörfogata 36 cm-es volt, amire azt mondták, hogy nagynak számít, de nem "betegesen" nagy. Már kilenc hónapos és még mindig nagyobb a feje, mint a kortársainak, igaz, hogy ő is jóval hosszabb baba. Gyanítom, hogy a nagyobb fejecskéje már megmarad, mert éppenséggel sem én, sem a férjem nem rendelkezünk kis fejjel. :-D
És ez még szülésnél sem okozott gondot, mert a koponyacsontok olyankor összecsúsznak, én normálisan, könnyen megszültem őt és még gátmetszésem sem volt.
Szia! Először le kell szögezzem: abban biztos vagyok, hogy ha bármi baj lenne, azt a dokid mondta volna.
Én is a vizsgálatok után mindig megnézem, hogy mi hány centi és bizony mindig van olyan, ami 2 héttel nagyobbnak tűnik és mindig van olyan, ami 2 héttel kisebbnek. És az orvos mégis minden alkalommal azt mondja, hogy minden tökéletesen rendben van. Már pedig ő már látott egy pár kismamát és kisbabát, nyilván tisztában van vele, hogy ezek az 1-2 hetek nem komoly eltérések. Arról nem is beszélve, hogy iszonyú könnyű elmérni a dolgokat és ha 2 doki közvetlenül egymás után mindent leméricskélne, biztos, hogy nem jönne ki milliméterre pontosan ugyanaz az eredmény nekik.
Én például tegnap voltam az orvosomnál és hát a kis drágám buksijával meggyűlt a baja. Ugyanis a pöttöm úgy feküdt, hogy a doki kb 10 percen keresztül küzdött, hogy meg tudja mérni a fejét, mert azt csak egy bizonyos szögből lehet pontosan. Végül feladta, mert a manó nem mozdult egy tapodtat se. Lemérte így, de mondta, hogy ez nem lesz pontos eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!