Milyen betegségeket okozhat a dohányzás egy magzatnak, ha a várandós anya dohányzik?
Szerencse kérdése is. Anyám nem tudta, hogy terhes a 3. hónapig (egyéb nőgyógyászati problémák miatt meddőnek nyilvánították és össze-vissza menstruált, ezért került későn orvoshoz). Addig kb. napi egy doboz. Utána igyekezett letenni, de heti 5-6 szál megmaradt, orvosi tanácsra "néhány szál cigaretta kevésbé árt, mint a hiánya miatti stressz".
31 éves vagyok, kifejezetten egészséges (évi egy orrfolyás az összes betegségem telente). Lehet, hogy az első trimeszterben még kevésbé ártalmas.
Egyszer egy szülésznő barátnőmet kérdeztem, hogy aki nem számít gyerekre és káros dolgokat tesz - dohányzik, esetleg alkoholt fogyaszt - az árt-e a magzatnak, ha későn derül ki a terhesség (2.-3. hónap például).
Azt mondta, hogy ilyenkor még annyira elkülönült a magzat, illetve képes szinte bármit megújítani magán (őssejt), hogy nem igazán befolyásolja, hacsak nem valamilyen keménydrogról van szó, mert az a DNS-t is megváltoztathatja. Tehát az első 1-2 hónapban túl nagy kárt nem okozhat, később már annál inkább.
Szintén anyám mesélte, hogy utolsó három hétben befektették, szülés előtti órákban annyira síkideg és hisztis volt, hogy apám nyomott a kezébe egy cigit, hogy szívja el inkább. Mondom, én egészségesen születtem, egyedül napallergiám van, de az öröklött anyai részről és enyhébb, odafigyeléssel (délben nem megyek napra a hófehér bőrömmel) tünetmentes verzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!