Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Állapították-e meg közületek...

Állapították-e meg közületek vizsgálatokkal valakinek a magzatáról, hogy beteg, és elvetettétek-e?

Figyelt kérdés
Kiktől, és milyen segítséget lehet kapni a döntéshez? Az orvosokon kívül.

2012. dec. 11. 18:41
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

9-es vagyok. Hát igen, kicsit hasonlóan látom én is. Én válsághelyzetben lévőkön+ abortuszt elvégeztetőkön próbálok meg segíteni. Van segítő végzettségem (nem pszichológus), és persze jó lenne továbbképezni magam, de egyrészt ez jelenleg "csak" egy önkéntesség, másrészt én sem tudom, kitől lehetne igazán tanulni. Sajnos azt látom, hogy nincs igazán kihez fordulnia egy várandósnak, akinek gondjai vannak, vagy ne adj Isten egy olyannak, aki megbánta az abortuszt és szeretné feldolgozni. Vagy elhalt a baba vagy mint nálatok, hogy nagyon beteg lenne...

Singer M-nek vannak ilyen segítő körei, oda olyanok mennek, akik hasonlókat éltek át, ilyenre nem szeretnél elmenni? Meg Benedek anyukája is kiírta, hogy őt is meg lehet keresni segítségért. Bár ő gondolom, nem professzionális, de hátha egy személyes beszélgetéssel tudna nektek segíteni.

Én nagyon sajnálom, hogy ez az egész gyerekcipőben jár Magyarországon. Olyan rossz, hogy a ma uralkodó szemléletek, protokollok és hozzáállások miatt egy csomó kis élet nem születhet meg, és egy csomó nő lelke, élete tönkremehet ebbe:-( De nem is látom, hogy lehet rá segítség. itt is volt pl egy kérdés, amikor az orvos egyértelműen választást nem kínálva abortuszt javasolt a kérdezőnek, mert valószínűleg beteg lenne a baba. A kérdező a tanácsunkra elment egy másik orvoshoz, aki megmondta, hogy ettől nem lesz beteg a baba, nem is vetette el, és tényleg egészséges, most fog megszületni:-)

Volt egy konferencia, ahol erről is beszéltek, nem voltam ott, de ha érdekel, a hanganyagát át tudom küldeni priviben,illetve ,hogy hol érheted el.

2012. dec. 12. 14:15
 12/27 anonim ***** válasza:
65%

Harmadik vagyok. A bal karja helyén csak egy kis csonk volt két pici ujjacskával. Miatta, s magunk miatt döntöttünk így. De a végső elhatározást Akkor hoztuk amikor kiszakadtunk a sok genetikus, orvos köreiből, s lementünk Balatonra. Rengeteg gyermek karúszóval rohangált. A páromat akkor láttam sírni először. S azt mondta, nem tudná elviselni, ha a fia nem tudná a levegőbe dobálni a saját gyerekét.

Voltunk genetikusnál, beszélgettünk, ő is sokat segített a döntésben. Nem volt sem mellette, sem ellene, mégis tudtuk, hogy így lesz a legjobb.

2012. dec. 12. 17:39
 13/27 A kérdező kommentje:
Kedves harmadik! Tényleg mindenkinek a saját döntését kell meghoznia. Véleményem szerint azonban hiányzanak a professzionális segítők, és itt nem orvosokra, és védőnőkre, azaz egészségügyben dolgozókra gondolok. Olyan szakemberek segítségére lenne szükség, akik átérzik ezt az élethelyzetet, és a saját tapasztalataikon kívül még tanultak is róla. Magyarországon sajnos a gyászra, a veszteségek feldolgozására nem fektetünk hangsúlyt. Abortusz, vetélés után pedig pláne arra törekszünk, hogy mintha semmi nem történt volna, éljük tovább az életünket. Na de a magzatunk igenis létezett, és igenis elveszítettük, és a veszteséget fel kell dolgozni, el kell őt gyászolnunk. Idős otthonban dolgoztam sok ideig. A halálos ágyakon sok elfelejtettnek hitt elvezetett magzat képe bukkant fel, akiket nem sirattak el, nem gyászoltak meg. A lelkiismeret szava is felbukkant, ezzel sem a halálos ágyunkon kellene szembe nézni, amikor már majdnem késő, hiszen leéltük az életünket. Kedve4s kilences, igen, gondoltam rá, hogy részt vegyek egy felkészítésen, amit a Napfogyatkozás Egyesület tart, Singer Magdiék. Addig is tapasztalati szakértők, azaz olyan anyukák, akiknek már szembe kellett néznie a diagnosztika fejlődésével lehetővé tett döntéssel, hogy a magzattal, vagy nélküle. Az ehhez fűződő érzelmek érdekelnek elsősorban. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velünk ezt a fájdalmas élményt, hiszen nem sok ehhez foghatóan nehéz döntés létezik az életünkben.
2012. dec. 13. 10:44
 14/27 anonim ***** válasza:
89%
Én az első terhességemet elvetettem, 5 hetes terhes voltam, véletlen baba volt és éppen nagyon erős gyógyszereket szedtem a májamra. Azt mondták igen kis eséllyel lenne egészséges a baba és a hormonváltozás miatt további májgondok is felmerülhetnek. Én akkor és ott 21 évesen, nulla tapasztalattal, megrémülve nagyon gyorsan döntöttem. Úgy gondoltam, minél előbb, annál jobb, akkor még csak a petezsákot láttam, szívhang sem volt még. Mindezek ellenére én most úgy gondolom hiba volt. Baba volt már ő ott és akkor, az én babám... A második terhességemkor 20. hetesen rosszak voltak az eredményeim, nem vetettem el, gondoltam, ha meghal születése után, akkor meghal, Isten kezében van, nem én döntök. Egészséges lett a fiam. Segítséget nagyanyámtól kértem egyébként. Mellesleg az abortusz után nekem pokoli éveim voltak és én kerestem szakszerű segítséget, de nem találtam. Singer Magdolna csoportjában vetélésen átesett mamák voltak, nem tudtam volna eléjük állni azzal, hogy én meg elvetettem a babámat, nem ment volna... Nagyon jó lenne, ha lenne ezzel hova fordulni...
2012. dec. 14. 00:07
 15/27 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó hozzászóló! Együtt érzek veled. Azon vagyok, hogy legyen kihez fordulni ebben az esetben is. Egy írásbeli munka minden esetre már készül, de talán utána gyászcsoport is alakul majd valamikor. Van mit feldolgozni akkor is, ha úgy döntünk, hogy elvetetjük, és akkor is, ha úgy döntünk, fogyatékos, vagy beteg gyerekünket megtartjuk. Még jobb lenne, ha a döntéshelyzetben tudnánk kihez fordulni, és fel tudnánk készülni arra, mivel kell megküzdenünk az egyik, és mivel a másik esetben.
2012. dec. 15. 13:07
 16/27 anonim ***** válasza:
57%
Kedves KÉrdező mit mondtak az orvosok, hogy milyen betegsége van a babádnak? Talán olyan szülőket kellene keresni akik ugyan olyan betegségben szenvednek a gyermekeik mint a tiéd, ők hogy döntöttek, mi alapján és ha megtartották hogyan alakult az életük és utána döntenék. Bár ha beteg lenne a gyermekem most 5 hetes terhesen én még úgy gondolom, hogy elvetetném. Bár szerencsére nem voltam ilyen helyzetben és ki tudja ha még is bele csöppennék akkor hogyan döntenék.
2012. dec. 15. 17:32
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látom, fel-felbukkan itt néha egy-két mentalhigiénét végzett szakember.

Azt hiszem egyébként,va legtöbb segítséget az tudja adni, aki átélt hasonlót, és VALAKI segítségével sikerült megküzdenie a kialakult helyzettel , akár így, akár úgy döntött végül.

2012. dec. 17. 13:21
 18/27 anonim ***** válasza:
75%
Ha nekem lenne beteg gyerekem,akkor megtartanám felnevelném becsületel.
2012. dec. 17. 15:20
 19/27 A kérdező kommentje:
Egyet értek azokkal, akik úgy gondolják, hogy a legtöbb segítséget az tudja adni, aki átélt hasonlót. Egyik kliensem van most ebben a döntéshelyzetben, de még ennél is bonyolultabban. És igaz az is, hogy időnként felbukkannak itt szakemberek. Azért figyelek, mert azt gondolom, hogy ki milyen helyzetben van, annak a helyzetnek jó esetben a szakértőjévé válhat. Nem gondolom, hogy másoknak kellene megmondanunk a tutit. Mindenkinek a saját döntéseit kell meghoznia, és felelősséget vállalni érte, viszont jó lenne, ha minél több segítség lenne a döntéshelyzetekben. Az utolsó hozzászólónak annyit, hogy az én döntésem is ez volt sok-sok éve, amikor még a diagnosztika nem volt ilyen jó. Vártam a fogyatékos gyerekemet, aki mára már felnőtt, és kiváló képességekkel rendelkezik. Fogyatkozása csak abban áll, hogy időnként még mindig túlaggódja a dolgokat, mint ahogyan én tettem érte, a terhesség alatt. Azt gondolom, most is sok egészséges magzatot nem fogadnak a szülei, azt gondolva, hogy beteg. Azt is gondolom, hogy érdemes lenne jobban megismerkedni a fogyatékos emberek életével, mert amit ismerünk, attól kevésbé félünk. Többféle célcsoporttal dolgoztam már, és körülöttem is élnek fogyatékos emberek, a saját otthonaikban. Úgy értem, hogy például felettünk éppen egy idősebb korú, végtaghiánnyal született férfi lakott, akiből asztaliteniszbajnok vált. Bár lehet, hogy a fiát nem ő maga lendíti a magasba, ám kiváló énekhangja is van, a kiskrapekből, a fiából ezért énekes vált, édesapja sok dalt tanított meg neki. Aztán az értékrendünktől is sok függhet. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a mienktől eltérő értékrend szerint is érdemes lehet élni. Ha túl fontos az IQ, akkor egy értelmi fogyatékos gyerek megtaníthatja, hogy a szeretet lehetséges, hogy másnak fontosabb érték, mint a teljesítmények. Ha a hangok világa túl fontos érték a számodra, akkor egy hallássérült gyermek megtaníthat arra, hogy lehet nagyon fontos érték az egymásra figyelés is. A mozgássérültek többnyire nem sietnek, nem kapkodnak. A vak emberek sok esetben megtanulnak belső utakon járni, és ilyen módon "látóvá" válni. Ha a gyereked nem elég szép, megtanulhatod, hogy fontos érték lehet a megbízhatóság, figyelmesség, hűség, odaadás, elköteleződés, és mondhatnék sok-sok más pozitív értéket. Valamiért mégis tökéletességre törekszünk. Pedig azt gondolom, hogyha valamit jobbítani szeretnénk, inkább arra kell odafigyelnünk, mit kellene elvennünk ahhoz, hogy javuljon a helyzet. Tehát, én mindenképpen olyan döntést hoznék ma is, hogy ahogy Csernus doki mondaná, "bevállalom" a leckét. Lássuk, mit tanulhatunk a helyzetből! Viszont azt is gondolom, hogy akik pedig úgy gondolják,hogy nem vállalják be, ők is tisztába legyenek azzal, hogy a döntésüknek mik a következményei. Sok haldoklóval beszéltem munkámból adódóan. Többen mondták, hogy próbáltak abortusz után úgy élni, mintha semmi nem történt volna. Az érzések azonban sokszor a legváratlanabb pillanatokban bukkantak elő belőlük mégis. A veszteséget fel kell dolgozni akkor is, ha a mi döntésünk volt. El kell gyászolni a képzeletünkben élő kis tökéletest, a babát, aki egyébként sem lett volna olyan tökéletes, mint amilyen kép bennünk él, amíg meg nem ismerjük egymást. El kell gyászolni a magzatot, akivel már volt kapcsolatunk, hiszen simítottunk a pocakunkon, várakoztunk rá, beszéltünk hozzá, és róla is. Ha mindkétféle gyászcsoport indulhatna, annak én nagyon-nagyon örülnék. Egymástól ugyanis sokat tanulhatunk, és támogatást kaphatunk. Nagyon köszönöm mindenkinek az őszinte gondolatokat. Aki még hozzá szeretne szólni, minden gondolatot előre is megköszönök.
2012. dec. 17. 18:45
 20/27 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező! Benedek történeténél az én Kisfiamról is olvashatsz néhány sort. Nagyon jól látod, nincs segítség, illetve ha van is, nem olyan, amilyenre egy ilyen helyzetbe került házaspárnak szüksége van... Ez alatt a "segítség" alatt az orvosokat értem, akik nem tudják vagy nem akarják átérezni egy ilyen döntés súlyát. Ha esetleg a segítségedre lehet, írj nyugodtan privát üzenetet.
2012. dec. 30. 23:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!