20éves kis mama vagyok. Mit gondoltok érdemes megcsináltatnom a Down- kór szűrést?
hupsz... bocsi.. nem 20 hetes vagy, hanem 20 éves.
És igen, orvos fogja javasolni, és vannak már vértesztek is, ami alapján lehet következtetni, hogy kell-e amnio, vagy nem.
Ha úgy jobban érzed magad, akkor csináltasd meg, szerintem felesleges.
Én 19 évesen szültem a második babát, most vagyok 21 és a harmadikat várom. Egyiknél sem csináltattam meg:)
17hkm.
Nagyon sok kérdezőnek javasoltam már itt: Nézzétek Dr. Czeizel Endre műsorát, a 9 hónapot! szinte az egész műsor erre a szűrésre (és az őssejt raktározásra) épül. Ide vonatkozólag azt is elmondja,hogy igaz csak a 35 év feletti pároknak ajánlatos elvégeztetni, mert nekik nagyobb esélyük van a beteg babaára, de ettől függetlenül a fiataloknak sem 0! így a mai statisztikák szerint sokkal több 20-as éveiben járó kismama hoz világra down-os gyermeket,mint 35 év feletti. hiszen őket kiszűrik, míg a 20-as korosztálynak ez nem kötelező.
én is megcsináltattam, 23 évesek vagyunk. igaz valójában nem voltam vele megelégedve,mert 100%-ig nem ad pontos eredményt, sőt az van a papír alján,hogy: "Ez a negatív eredmény nem zárja ki a down-szindróma meglétét,csak kis valószínűségére utal." Ez egy kiskapu a szűrést végző társaság számára,hogy "mi kiszűrtük, szerintünk nem lesz beteg a gyereked,de ha mégis,akkor bocs,de szóltunk előre!" Ehhez képest az összeg,amit elkérnek gyalázatosan sok.
Nos, írtam pro és kontra is, végezetül mégis a pro mellett döntenék és számodra is javasolnám a szűrést akár hány éves vagy. Nekünk is felajánlotta a dokink,hogy van egy ilyen lehetőség, élünk-e vele. Éltünk,hiszen hiába drága és végeredményben nem is pontos maximálisan, mégis egy rizikófaktor kiküszöbölése. plusz egy dolog,amin nem kell izgulni. és ez nagy kincs a terhesség alatt! :)
Én megcsináltattam. Sőt az Istenhegyi úton, mert ott dolgoznak legkevesebb hiba százalékkal!
Nyilván nem lehet mindent kiszűrni, de amire van lehetőségem, azt igen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!