Ha fizetem magam után a tb-t akkor sem jár TGYÁS?
Nemrég csoportos leépítés történ a cégnél ahol dolgoztam.
A felmondási időt töltöttem mikor kiderült, hogy kisbabát várok.Munkanélküli által január végéig vagyok biztosítva.Ha utána fizetem magam után a tb-t akkor sem jár TGYÁS?
Minimálbér után nem 45 ezer a gyed, hanem 65100 bruttó, adókedvezménnyel ez nettó 58 ezer, de még adókedvezmény nélkül is 48 ezer.
A tgyás meg adókedvezménnyel 65000, anélkül meg 55 ezer.
Vagyis ha pl. 365 napig fizeted magad után (ez csak szélsőséges példa, hiszen ha a terhesség miatt fizeted, akkor ennyi ideig biztos nem fogod, de mindegy), az havi 45 ezer befizetendő, összesen 540 ezer forint.
Amit ez után visszakapsz (ha egy éves szerződést kötsz, akkor nem fog járni szabadság, mert a szüléskor megszűnik a munkaviszony, vagy ha eszed van, akkor megszünteted te), az tgyás 168 napig aminek az összege 360 ezer bruttóban, majd 365 napig jár a gyed, aminek az összege 780 ezer bruttóban.
Ez nettóban adókedvezmény nélkül durván 300 ezer tgyást, és 575 ezer gyedet jelent.
Vagyis ha befizetsz 540 ezret, akkor legrosszabb esetben is 875 ezret kapsz vissza.
Ha meg az adókedvezményt is igénybe veszed, akkor kb. 150 ezerrel még több.
11 vagyok.
Azt meg bele se kalkuláltam, hogy elmehetsz táppénzre. Ha ezt teszed, akkor még ennyit se kell fizetned, lévén, hogy a táppénz összegének csak a harmadát állja a munkáltató, mai jóval kevesebb, mint a fizetendő járulékok. Plusz a táppénz összegének 2/3-át megkapod mindenképpen, tehát ahelyett hogy fizetnél, még te kapsz pénzt.
pl. 6 hónapig fizeted a járulékokat (270 ezer), utána táppénzre mégy: a táppénz ha csak 50%, akkor 46500 bruttóban. Ebből te fizetsz 15500-at, és kapsz 39 ezret, vagyis tisztán a tiéd 24 ezer. Még ha csak 3 hónapig kapod (mert 3 hónap munkaviszony után 3 hónapig jár a táppénz, ha nem volt 2 év folyamatos munkaviszony), akkor is ugyanott vagy: keresel legrosszabb esetben 875-et a tgyással, gyeddel, plusz 270 ezerrel kevesebb járulékot fizetsz, és talált pénz 72 ezer pluszban.
Félreértés ne essék: én egyáltalán nem vagyok attól elragadtatva, hogy ilyenekre lehetőség van, mert ezzel ugyanolyan jogokat szerez az aki csal, mint az aki dolgozik. De ettől még ez ilyen formában megtehető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!