Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha fizetem magam után a tb-t...

Ábrahám Viola kérdése:

Ha fizetem magam után a tb-t akkor sem jár TGYÁS?

Figyelt kérdés

Nemrég csoportos leépítés történ a cégnél ahol dolgoztam.

A felmondási időt töltöttem mikor kiderült, hogy kisbabát várok.Munkanélküli által január végéig vagyok biztosítva.Ha utána fizetem magam után a tb-t akkor sem jár TGYÁS?

2012. nov. 17. 06:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
nekem könyvelő mondta,hogy nem. sőt! gyedet sem fogsz kapni,mivel az is csak akkor jár, ha a szülés pillanatában munkaviszonyod van. (legalábbis engem így tájékoztattak!)
2012. nov. 17. 06:53
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem, semmi nem jár csak a gyes (plusz a csp).

Ha fizeted magad után a tb-t, akkor az egészségbiztosítás TERMÉSZETBENI ellátásaira szerzel jogosultságot (vagyis ellátnak az egészségügyi intézményekben), a PÉNZBENI ellátásokra nem.

MOndd le a munkanélkülit, és szülés előtt igényeld meg újra. Ha megvan amúgy a 365 napod, akkor már csak a biztosítottság hiányzik ahhoz, hogy kapj ellátást. Ha szüléskor álláskeresési támogatásban részesülsz, akkor biztosított vagy, jár a tgyás, és ha a tgyás lejártakor vissza tudsz menni álláskeresésire, és alatta igényelni a gyedet, akkor az is járhat.

Igaz, jóval kevesebb lesz az összege, mint ha munkából mentél volna, de azért a gyesnél nyilván több lesz.

2012. nov. 17. 07:46
 3/13 anonim ***** válasza:
48%

Az a tb, ami kb. 6000 Ft/ hó, csak arra ad jogosultságot, hogy ha orvoshoz mész, ingyen ellássanak, majd a szülész ne számlázzák ki neked!

Ahoz hogy kapj tgyást, majd gyedet, valakivel meg kéne beazélned jelentsen be, és te fizetnéd magad után a járulákokat, ami kb. havi 90,000 Ft.

2012. nov. 17. 08:05
 4/13 anonim ***** válasza:
A TB fizetés az nem egy lehetőség az kötelezettség. Ha azt akarod, hogy szülés után ne kapj egy milliós számlát az orvosi ellátásért akkor fizesd a TB.-t
2012. nov. 17. 12:46
 5/13 anonim ***** válasza:
ha minimálbérre jelentenek be,akkor a magad után fizetendő járulékok 45000 forintot tesznek ki havonta. nem 90E. mi is így fogjuk csinálni,már utánajártam. de megéri, ha tudja nélkülözni a család.
2012. nov. 17. 12:56
 6/13 anonim ***** válasza:
Hát egy 108 ezres minimálbér után 68 ezer ft a járulék. A 45 ezer még a 93 ezerhez is kevésnek tűnik.
2012. nov. 17. 13:31
 7/13 anonim ***** válasza:
ennyit számolt a könyvelő,ennyit fizetek. még senki sem reklamált,hogy kevés lenne.
2012. nov. 17. 14:02
 8/13 anonim ***** válasza:

Minimálbér után kell 45.000 járulékot fizetni, de az után csak 45. 000 lesz a GYED. Nem nagyon éri meg, ha utànna számolsz!

Fizetsz 6 hónapig 45.000, hogy kapj gyedet, + a végén 1 hónap a szabik után járó járulék 315.000.

Kapsz majd kb. 42.000 gyedet 24 hónapig,1.008.000.- de ebből ki kell vonni a 315 ezret mert annyit bele kellett fizetned, marad 690.000 Ft-id tisztán, azért mert fizetted a járulékokat magad után.

Ha csak a Gyest kapod, az 28.000X24 hónap, 672.000ft, és nem csaltàl, nem fizettèl járulékot magad után.

Csak még azt is bele kell kalkulálni, hogy hankejár a GYED, a szabik után is neked kell kifizetned a járulékot.

Szóval nem éri meg a minimálbéres járulékot fizetned magad után, mert csak 30.000 Ft-ot nyersz rajta!!!

Semmivel sem jársz jobban szinte, mint aki csak gyedet kap!

Ez akkor éri meg ha dupla minimálbérrel vagy bejelentve, mert befizetsz 600.000 járulékot, és 2.000.000. Kapsz vissza!

2012. nov. 18. 09:30
 9/13 anonim ***** válasza:
de ha csak 2 hónapra jelentenek be,akkor csak 2x 45E ft-ot kell kifizetnem és mivel ez előtt nem minimálbéres fizetésem volt,ezért nem 45E ft-ot fogok gyed gyanánt kapni. szóval csak megéri! főleg ha két hónapot bejelentenek (de legyen 3!) és ebből 1 hónapig táppénzen vagy. táppénz alatt meg járulékot sem kell fizetned magad után!
2012. nov. 18. 09:47
 10/13 anonim ***** válasza:
De 3. hónapra miért nem mentél munkanélkülire. Az pont 3. hónapig jár, és akkor is jogosult lettél volna.
2012. nov. 18. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!