Egy kismamát hányadik hónapra (vagy hétre) írnak ki, és mennyi idő után lehet legkorábban megbizonyosodni arról, hogy valaki (tényleg) terhes-e?
5-7 hét között tudja megállapítani az orvos a terhességet.
Már akkor ki írhat ha indokolt, pl. Barátnőm 2x elvetélt, a harmadiknál már az elejétől otthon kellett lennie!
De, ha ki írnak betegre, nem
Mehetsz sehová, otthon kell lenni, mert ha valaki felnyom a házi orvos álnál, hogy vidékre utaztál, vagy jössz mész közben pedig beteg vagy, akkor a házi orvost, és téged is megbüntethetnek!
Barátnőm ki íratta magát betegre 9 hetesen, elment nyaralni vidékre, ahol elkezdett vérezni, a kórház ellátta, de elvetélt.
Haza ment a házi orvoshoz a zárójelentéssel, aki meglátta hogy vidéken volt!
Jól letolta, és nem vállalta tovább, mivel ha kiderül egy ellenőrzéskor, akkor nagyon megütheti a bokáját!
Engem a 16. héten saját kérésemre javasolt táppénzre a nőgyógyászom. Beleírta a kiskönyvbe, h milyen panaszokkal voltam nála, és ezt senki nem vonhatja kétségbe. A háziorvos ez alapján vett járóbeteg táppénzre. Rá van írva a táppénzes papíromra, hogy kijárhatok 10-16 óráig. Ami mókás is, mert az orvosi vizsgálatok, vérvételek ez időpont előtt vagy után vannak. :)
De voltam öt napig kórházi ambuláns kezelésen is, ami azt jelenti, hogy kórházi állományban voltam, de jöttem-mentem, az öt napból csak kettőn kellett bemennem párszor.
Elutaztunk 5 napra, be is jelentettem a védőnőnek előre, aki tudja, h táppénzen vagyok, és nem mondta, h tilos.
4. héten tudtam hogy terhes vagyok ( ez a legkorábbi időpont). Mivel nagyon-nagyon tervezett baba volt, ezért még alaposabban figyeltem minden tünetemre.
Azonnal hívtam az orvosom, és ő pár napra rá berendelt magához.
És ott megbizonyosodtunk róla, hogy IGEN, valóban babát várok!
6 hetesen be kellett feküdnöm a kórházba 5 napra. Ezután már nem is mentem vissza dolgozni.
Szóval én 6 hetes terhesen kerültem táppénzre. Igazából az én kérésemre és a dokim egyértelműen helyeselte.
Mondjuk én veszélyeztetett terhes is vagyok, lehet ez is sokat számít.
Az elsőnek igaza van. Táppénzre akkor írhatnak ki valakit ha beteg. He beteg nem járkálhat, csak orvosi vizsgálatokra, illetve nyilván kenyérért le kell menni a sarki boltba. A kijárhat nem azt jelenti, hogy abban az időban bárhova mehet.
Terhesen akkor vesznek táppénzre, ha veszélyeztetett vagy és akkor, amikor a probléma felmerül. Van aki azonnal, van aki pl 35 hetesen megy táppénzre, van aki végig tud dolgozni. Azért nem lehet táppénzre menni, mert a munkahely veszélyes. Ezt a munkáltatónak kell (kellene) megoldani.
A gyakorlatban sok orvos kérésre is megteszi, hogy kiír, de ilyenkor is veszélyeztetettnek nyilvánít valamilyen indokkal.
Legkorábban kb. az elmaradt menzesz napján lehet megbizonyosodni a terhességről. Ilyenkor lehet, hogy egy érzékenyebb teszt már kimutatja. Nekem a 28. napomon volt vérvételem és úgy derült ki. Persze ilyenkor ultrahanggal még nem lehet megerősíteni. Azzal nekem 5 hetesen láttak petezsákot, 6 hetesen szívműködést.
Második vagyok:
A 3. héttől úgy vizesedeek, hogy alig tudok járni, és 50 perc zsúfolásig tömött távolsági busszal az út a munkahelyemre, a buszra pedig fél óra gyalog. És akkor ez vissza.
16. héten egyik éjjel engem mentők vittek a kórházba, mert fél órán keresztül kb. egy liter vér ömlött ki az orromból, 300 pézsébe, 5 konyharuhába, a földre, a ruhámra, az asztalra. Úsztam a vérben. Hajnali fél háromkor, ahogy a dokit vártuk a sűrgősségin, a férjem megkérdezte, hogy mi van, ha ez a buszon vagy a másik - kórház nélküli - városban történik veled. Így legközelebb úgy mentem dolgozni, hogy akkor ennyi volt. Senki nem firtatta, h helytelenül tettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!