TErhességi diabetesz, ha inzulinkezelést kell elkezdeni, kórházba befektetnek? Mi a gyakorlat? Mire kell figyelni?
Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy nem állt be a cukrom a diétára és jövő héten eldöntik, hogy inzulint kell kezdenem... Szeretném a tapasztalataitokat megismerni?
Nem terhességi cukorbetegeket akiket ismertem kórházi körülmények között állítottak be inzulinkezelésre.
Nekem előre azt mondták, hogy az otthoni diéta mellett otthon kell elkezdeni? Igaz, ez? S mi a gyakorlat?
Érdemes ragaszkodni a kórházi inzulin beállításhoz?
Az orvosom előzetesen azzal indokolta, hogy jobb otthon, mert mást ennék bent és itthon és kedvezőbb a megszokott diéta mellett. Ugyanakkor ez egy nagyon bonyolult folyamat, függ a napi értékektől, az elfogyasztott ételtől, nem csak annak CH mennyiségétől.
Nálatok hogy volt és mennyi kell meglepetésekre, pl. hypo számolnom?
Eddig az értékeim nem voltak annyira drasztikusak: legutóbbi: R: ée:4,8; éu: 8,4; E: ée:5,7; éu:6,4; V: ée: 6,3; éu: 7,3.
Ma megint R: ée: 4,7; éu: 8,3...
Én nem terhességi cukros vagyok. Nem kellett kórházba mennem a beállításhoz, de elég sokáig tartott (hónapokig). Gondolom a terhességi cukrosokat azért szokták befektetni, mert minél gyorsabban be kell őket állítani.
Amúgy a kórházban, legalábbis ahol én szültem a diabéteszes menü nem igazán volt megfelelő. Ha én azt ettem volna az egekben lett volna a cukrom. Nekem a terhesség végén kellett befeküdnöm 2 hétre.
Amúgy az értékeid közül a reggeli utáni a magas, de ez nem meglepő, akkor tolerálja a legrosszabbul a szervezet a szénhidrátot. Nekem is akkor a legmagasabb.
szia, én terhességi cukros vagyok, inzulinos. Nekem nem kellett befeküdni, de én nem is állami intézménybe járok, hanem a Mens Mentisbe (www.mensmentis.hu). Ez fizetős, de napi szinten foglalkoznak velem. Nálam az történt, hogy vezettem a diétás naplót: mikor mit ettem, mennyi volt előtte-utána a cukrom. Először a diétán próbáltunk meg alakítani, amikor látszott hogy nem működik: reggelire csak 20 gramm szénhidrátot ettem, utána egy darabig megint jó volt. Ja és nagyon fontos volt nálam, hogy csak és kizárólag a 100% teljes kiőrlésű kenyerek váltak be, amikben van sima liszt, vagy szénhidrátcsökkentett liszt, azok nekem is szépen vitték fel a cukromat.
Aztán amikor ott tartottunk hogy teljesen betartott diéta mellett is elkezdtem magasakat mérni, akkor kaptam inzulint. Bementem az intézménybe az orvosomhoz, megmutatta hogyan kell használni és hogy mikor mennyit kell adnom. Innentől kezdve pontosan be van szabályozva az is hogy mikor kell ennem, pl. reggel 6:30-kor adom az első inzulint, 7:00-kor kell ennem, rá egy órára cukrot mérnem. Nekem ebéd előtt és vacsora előtt kell még inzulint adnom, máskor nem, de tudok olyanról akinek éjszakára kell - ez attól függ hogy ki mikor mér rossz cukrokat.
Ja és érdemes azt is tudni hogy az inzulinszükséglet a terhesség előrehaladtával nő, így teljesen normális hogy a cukorbetegség romlik, és egyre kevésbé elég a diéta illetve egyre több inzulin kell.
1-es vagyok. Pedig én a Bakonyi barna kenyeret ettem (most, hogy nem vagyok terhes kicsit többet bűnözök és másfajtát is veszek). Nekem azzal jó volt a cukrom. Reggelire 1 szeletet, vacsorára másfél szeletet ettem. Mellé csak olyat, amiben nincs szénhidrát, vagy csak minimális pl. paprika, retek stb. A többi étkezésnél soha nem eszek kenyeret. És persze nekem ehhez is elég sok inzulin kell.
Nem lehet, hogy reggelire sokat eszel? Pl. én nem bírom megenni az általában előírt 30 gr-ot, mert akkor 10 fölé megy a reggeli utáni, ha meg sokkal több inzulint adok, akkor 10 körül már hipóznék. Jó, ha 20 gr ch-t eszek reggel.
2-es vagyok, nekem sem vált be a bakonyi barna, egyedül a ceres teljes kiőrlésű tönköly. A bakonyi barnának a fele sima liszt...
vagy a másik hogy ha magam sütöm a kenyeret, az is jó szokott lenni. Próbáld meg a ceres tönkölyt, hátha az neked is jó lesz. Nekem reggelire 40 grammot, vacsorára 80 grammot kell belőle ennem, ez összesen 3 szelet.
Sziasztok!
Tegnapelőtt este kipróbáltam egy helyi pékség graham kenyerét, mivel más már nem volt nyitva..és 6,5 lett :-) egy óra múlva. Szóval a kenyér volt a bűnös.
Aztán este megint felment, de akkor krinolint ettem ugyanezzel a kenyérrel.
Ma megint kipróbálom azt, hogy már nem csak a ch-kat számolom, hanem nézem (mivel két napja bevált) hogy legalább az elfogyasztott kajában bevitt ch lassú lebomlású, azaz alacsony glikémiás indexű legyen, másrészt a tegnapi jó nagy krinolinból okulva az elfogyasztott kalóriát sem engedem magasabbra mint az az előírt étkezés ch mennyiségének megfelel. Ha még ezen felül is ugrál, akkor tényleg inzulin kell vagy még sok tapasztalat a diétában amit vagy kivárnak vagy nem az orvosok.
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!