Hogy beszéljem le a férjemet és a családját az általuk választott névről, úgy, hogy ne sértsem meg őket?
A férjem családjában generációk óta,minden fió gyereket Antalnak hívnak.Most nálunk is jön a kis trónörökös és,amint kiderült,hogy fió lesz,a férjem és a családja számára teljesen egyértelmá volt,hogy ő is az Antal nevet fogja kapni.Ezzel csak annyi a gond,hogy nekem égnek áll a hajam ettől a névtől!Tényleg nagyon nagyon nem tetszik.Nem vagyok az a fajta,aki kizárólag szuper modern,divatos nevet hajlandó adni a gyerekének,mert pl nem lenne bajom egy Istvánnal,vagy Lászlóval,teszem azt még a Józsefet is el tudnám fogadni,de az Antal szerintem szörnyű név.Az a baj,hogy a férjem és a családja ragaszkodnak hozzá,é meg nem tudom mit csináljak,mert mégsem mondhatom,hogy szerintem ez borzasztó ronda név,hiszen a férjem családjában szinte minden férfinak ez a neve.:(
Nagyon tanácstalan vagyok.Hogy beszélhetném le őket erről a névről,úgy,hogy közben ne sértsem meg őket?
Ugyanígy voltunk mi is, csak nálunk nem Antal, hanem Mihály a férjemék családjában mindenki x generációra visszamenőleg. Detto semmi mást nem tudtak sem elképzelni, sem elfogadni, én meg azt nem akartam, hogy 25. misi legyen a fiam. Apósomat szólítják Misinek, páromat Kismisinek (amúgy majd' 190 cm) a fiam mi lett volna, Minimisi?
Hát a kisbari fülét! Én felvállaltam a konfrontálódást, elmondtam először a férjemnek, hogy a fiam individum nem sokadikmisike, és hogy találjunk valami kompromisszumot, mert második névnek persze legyen Mihály hogy a szülei ne érezzék megbántva magukat annyira, de én semmiképp nem fogom így szólítani. Végül Botond lett, ami rettentően illik rá, míg a Mihály nem, ezt a a férjem is elismerte már az első hetekben.
Amúgy anyós hónapokig Misikézte a fiamat, aztán rájött, hogy a gyerek nem hallgat erre :) Persze amikor elmondtuk hogy Botond Mihály lesz, jött először a név fikázása, aztán a rábeszélős fázis, végül a dacoskodó-sértődős fázis, és igazság szerint - bár Boti már 2,5 éves - még a mai napig tüske a szemükben ez a név-dolog, de érdekes módon inkább anyósomnak.
Utolsó, lehet hogy a szive mélyén anyósod sem Misikét akart, csak nem volt ereje konfrontálódni,ezért fúr téged:)
Én leültetném a férjemet, és igenis elmondanám, hogy nekem nem tetszik a név, nem akarom,hogy így hívják a babát, találjunk ki közösen valamit.
Én ezt sosem értettem, ez nekem nem szép hagyomány, bass...s a vezetéknevét úgyis viszi tovább apukának, az nem elég? én megmondtam a férjemnek, hogy nekem ugyan tetszik a neve (Tamás) de a fiam nem Tamás! Szerencsére egyetért velem, nem kellett győzködni.
Volt egy ismerősöm, kiderült hogy kisfia lesz, büszkén mesélte, hogy ő lesz a 6. generációs Gyurika...hát szuper, nekem a hideg futkosott a hátamon.
Hála istennek nálunk nincs családi befolyás ebbe a dologba, legalábbis még nem találkoztam vele. A párom szülei magukban fogják tartani ha nem tetszik a név, apám meg szokás szerint közölni fogja hogy "ti is modern hülyék vagytok, de ha ez tetszik szarok rá" .. az ő stílusában, de ezt sem vesszük fel.
De én már a kapcsolatunk elején közöltem a párommal, hogy az én gyerekem nem lesz Attila. Mert ő és az apja is az és egyébként is utálom ezt a nevet. Nem voltam ilyen nyers, és nem akadt ki, nem őt utálom, hanem csak a nevével nem szimpatizálok és felfogta. :) Ő sem akar Attilát. Vagyis nem zavarná, elnevezné, de nálunk tiszteletben van tartva a másik akarata is. Egy gyerek egy csoda, egy öröm a családnak de elsősorban az anyának és apának akinek célja volt a világra hozni és felnevelni, nem pedig szaporítótelepre emlékeztető 23. Atikát személytelenné tenni csak mert mások azt akarják. Ha szerinted a fiad Antal, boldogan lesz az. De ha nem, ne húzd a szádat folyton ha kérdezik a nevét, mert egy babának örömöt kell hozni, nem anyóség átkát.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!