Nyers tojástól "csak" szalmonellát lehrt kapni vagy mást is?
Nem tudtam, hogy nyers tojás van az ételben és megettem, mi bajunk lehet töle? Liszteria lehet vagy más? Vagy csak szalmonella? Mennyi ideig aggódjak, 2 napja történt.
30 hetes km vagyok
A nyers tojás fehérjében van olyan fehérje, ami allergiás reakciót okoz, viszont főtt állapotban megváltozik a szerkezete, így nem allergizál. Ezen kívül pedig sok benne a foszfor, amiből ha az ember túl sokat fogyaszt, akkor károsíthatja a vesét.
A tyúktojásokat egyébként ha boltban veszitek, akkor "nyugodt" lehetsz, hogy megfelelően kezelik, és nincs salmonella-veszély. Ha pl faluról való a tojás, akkor nem szabad nyersen fogasztani egyáltalán.
Ha 2 napja etted, és bajt okozhatna, akkor szerintem már lennének tünetek. Ha tünetmentes vagyok, akkor abbahagyhatod az aggódást. :) Ezt találtam: "A fertőzés lappangási ideje egy-két nap, aztán kitör. Minden esetben fejfájással kezdődik a muri, a végtagfájdalom is jellemző és a köldök körüli fájó érzés, ami nyomásra erősebb, akár hasgörcseid is lehetnek és hányás, hasmenés, bár ez utóbbi ritkább. Semmiképpen ne kontrolláld az ürítésed hasfogóval, hányinger csillapítóval, ugyanis ezek során távozik a baktérium. " Ha ilyet nem tapasztaltál, akkor no problem! :)
* Ha tünetmentes vagy
Bocsi... :)
Ha 2 nap alatt semmit nem tapasztaltál, akkor megnyugodhatsz:)
De mást is lehet kapni a szalmonellán kívül, pl. Champylobacter jejuni-t, ami hasonló tüneteket okoz, mint a szalmonella, de az is kijött volna már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!