Ha minden rendben volt a 12. heti uh-n, akkor ki lett zárva
a down-kór lehetősége?
Figyelt kérdés
Minden rendben van a gerincével, a nyaki redővel, méretei megfelelnek a korának, jók az életjelenségei, és azt mondta a doki, hogy látszódik az orrcsont. Akkor ezek alapján egészséges a baba, vagy még ezek tudatában is érdemes külön dawn-kór szűrésre menni? (24 éves vagyok)
2012. aug. 12. 17:42
1/8 anonim válasza:
A 12. heti uh a legfontosabb, 80-90%-ra szűri ki ilyenkor a down-t. Fontos, hogy ki nézte, mennyire alaposan.
A 18. hetin márcsak 50-60%-os ez az eredmény.
A 12. heti integrált szűréssel 98%-os eredményt kaphatsz.
Ezeket az infókat egy genetikus doktornőtől kaptam.
2012. aug. 12. 17:49
2/8 anonim válasza:
Sajnos nem,ám nagy valószínűséggel minden oké.De az UH lelet végére rá is van írva,hogy ez 100%-ban nem szűri ki a rendellenességeket...a barátnőmnek tökéletes volt minden(magán úton végeztette,a szívét,szerveit is nézték),megcsináltatta az integrált tesztet,ott 1:60 volt a kockázat a Down kórra.Bevállalta az amniocentézist,kiderült,hogy beteg a kislány...meg is szülte(21. héten volt,ilyenkor már nem végeznek abortuszt).Kizárni csak a CVS-el(korionboholy biopsziával)és az amnioval lehet.
2012. aug. 12. 17:51
3/8 anonim válasza:
1. vagyok. A dowon kívül ezer más baj is lehetséges.
A 18. hetin egyéb, súlyos rendellenességeket szűrnek.
Gyanújeleket keresnek. Pl.: ciszta-jelezhet kromoszóma rendellenességet, de normális is lehet.
Sőt, a magzatvízvétel mellett is lehet génhibás a baba. Tapasztalat.
2012. aug. 12. 17:51
4/8 A kérdező kommentje:
Sztk-ban nézték terhesgondozáson, de ahogy hallottam, egy elég jó dokinak mondják akinél voltam, 31 éve van a szakmában. Csak mikor mondta, hogy van orrcsontja, akkor azt olyan jó volt hallani. Akkor érdemes elmenni külön szűrésre?
2012. aug. 12. 18:23
5/8 anonim válasza:
1. vagyok. Ha van rá keretetek, menj el.
Én most a 3. babánál nem mentem el. Mindenki rendben talált eddig mindent, dehát ez nem 100%.
És nem is 24 éves vagyok.
Az a baj, hogy engem a Bajcsy kórházban lebeszéltek a vérvételekről, mert valószínűség számítás. Így nem csináltattam tesztet.
Minden más orvos pedig teljesen kiakadt ettől, minden orvos, genetikus javasolta volna a vérvételt.
2012. aug. 12. 18:50
6/8 A kérdező kommentje:
Hát igen, sajnos a keretek nem igazán engedik meg, bár egy beteg baba nevelését még annyira sem. De fiatal vagyok, és soha semmilyen rendellenesség nem fordult elő egyikünk családjában sem. :)
2012. aug. 12. 19:03
7/8 anonim válasza:
A 2. vagyok.Én azért csináltatnék.Én is a 3. babát várom,és a korom miatt bevállaltam a CVS-t.Kiderült,a vizsgált kromoszóma rendellenességekre negatív a baba(magán úton végeztettem,az Istenhegyi klinikán).A vértesztek kockázat becslések,a 2. gyereknél nekem is elég rossz lett az eredmény-1:120 eséllyel a Down kórra-ott meg az amniot vállaltam be(szintén magánúton,mert így 1 hét alatt eredmény volt,ami azt jelenti,hogy a 19. héten már tudtam,minden oké).Generációkra visszamenet se az én,se a férjem családjában nem volt,és most sincs rendellenességgel sulytott ember.Mégis a vértesztem szerint baj volt...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!