Hányszor kötelező terhesség alatt a védőnőhöz menni? Ha kihagyok mondjuk 2 hónapot, szólhat érte?
Félreértés ne essék, rendszeresen járok gondozásra, ez a második terhességem, 30. hét 2 hete volt egy időpontunk megbeszélve, de pont akkor szállították ki a bútorunkat, itthon kellett lennem, lemondtam a találkozót. A jövő hétre tettük át, de most úgy néz ki, a hétvégén tudnánk elutazni nyaralni, a férjem akkor ér rá. Tehát megint le kell mondanom, ez nagyon ciki, vagy ne is foglalkozzak vele?
Őszintén szólva, nem is igazán akaródzik elmenni hozzá, mert semmi érdemit nem mond,nem csinál, csak súly és várnyomásmérés, de mivel 3 hetente járok a nőgyógyászomhoz is, folyamatos kontroll alatt vagyok. Ráadásul a kismama tanácsadása a legmelegebb időszakban, 12-13 óra között van, nemigazán esik most már jól ebben a hőségben elcaplatni hozzá.
Meddig kell nekem bejárnom a tanácsadásra? Van olyan, hogy az utolsó hetekben ő jön ki? (Mellesleg a lányomat, aki 2,5 éves, utoljára 1 éves kora körül látta.)
Ha a szülés utánni juttatásoka akarod kapni, akkor nem szabad kihagyni öket.
Egyébként éppen az a lényeg, hogy ha valami baj kezdödik, akkor mindjárt észrevegyék, és ezt a súly, vérnyomás stb ellenörzésével lehet.
Az elsőnek:
A 4x-i gondozáson már réges régen túl vagyok, lassan már be is telik a kiskönyvem. És mint írtam, rendszeresen kontroll alatt vagyok, 3 hetente járok a nőgyógyászhoz. (Tegnap még a háziorvosomnál is voltam, más ügyből, ezért nem írt a kiskönyvembe, de megmérte a vérnyomásom, és teljesen rendben volt. UH-n meg tegnapelőtt voltam)
Ahhoz, hogy a juttatásokat megkapd, elég 3 pecsét a kiskönyvedbe. Ezt az elsőnek üzenem.
Semmi baj nem lesz, ha most kimarad ennyi idő, mint írtad folyamatos kontroll alatt vagy, a kérdéseddel pedig telefonon is fordulhatsz a védőnődhöz. Ha egyszer kimarad két hónap, nem gond. Persze így a végén jó lenne ha látna és lemérné a vérnyomásod, megnézné vizesedsz-e, vizeletmintát nézne.
Az én védőnőm most például sokat lesz szabin és pont két hónap múlvára adott időpontot. Ha ő, aki egyébként nagyon alapos, nem csinál ebből gondot, akkor biztosan nem baj.
Hogy mennyi mindent össze tudtok hordani.
4 azaz négy terhesgondozós alkalom kell. Ez lehet védőnő, nőgyógyász és háziorvos együtt. A kiskönyvet hivatalosan nem fogadják el, igazolás kell, amit orvos állít ki a kiskönyv alapján.
De nem ez volt a kérdés!
A védőnőkre vonatkozó rendelkezés (49/2004 eszcsm rendelet) azt írja elő, hogy családlátogatás a várandósság ideje alatt legalább 5 alkalommal, fokozott gondoskodást igénylőknél havonta vagy szükség szerint, az utolsó hónapban kéthetente.
Szerintem védőnő nincs a földön, aki a terhesség alatt ötször volt lakáson. Úgyhogy azért szólni, mert te nem mész be, nem szólhat.
szia én menesztettem a védönömet, mert teljesen az agyamra ment... folyamatosan fontoskodott, engem buzerált, meg a dokimat is!!! tullihegte a dolgokat!!! nem hiszem hogy többet tudna mint a rózsakert medicalcenterben, és hogy azokat a profi magas szinvonalon képzett dokikat ellenörizni kellene!!! szerintem nem történik semmi, ha kihagysz egy pár látogatást. úgyse csinál többet vagy mást, mint a nögyógyászod. amugy nekem a rózsakertben mondták, hogy mi a fenének járok védönöhöz, ök mindent megcsinálnak!
és igazuk van.
boldog babavárást :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!