Mire utal a környezeti kód a kiskönyvben? Sikerült vkinek kiderítenie?
Elso válaszolónak mivel ez egy terhessegi oldal gondolom nem lehet a munkáltatoi kiskonyv vagy tévedek!
A kérdésedre a választ nem tudom de legkozelebb ha mégy a védonohoz kérdezd meg nyugodtan!
Na megnéztem én is mert amikor először írtad ki a kérdést nem volt nálam a könyvem. Oda van írva, hogy:"Fokozott gondozást igénylő ok megjelölése" plusz a terhesgondozásról szóló 33/1992. (XII.23.)NM rendelet 5. sz melléklete alapján. Ezt találtam róla.
5. számú melléklet a 33/1992. (XII. 23.) NM rendelethez
A veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt szükségessé tevő indokok
Veszélyeztetett az a terhes nő, aki jelenleg nem beteg, munkakörét el tudja látni, de az alábbi okok miatt fokozott gondozásra szorul, így:
1. az a terhes, akinek terhessége megszakítását az egészségügyi intézmény véglegesen megtagadta, illetve, aki nem jelent meg a szakmai felülvizsgálaton,
2. terhelő szülészeti előzmények esetén,
3. terhelő betegségi előzmények esetén (gyógyult tbc, gyógyult lues stb.),
4. terhelő műtéti előzmény esetén (előzetes császármetszés, a méhen vagy adnexumon végzett műtétek stb.),
5. a jelen terhességben fellépő egyéb tényezők miatt (35 évesnél idősebb primigravida, fekvési rendellenesség stb.).
Szövődményesnek kell tekinteni a terhességet, ha a terhes nő jelen terhessége alatt beteg, akár független a betegség a terhességtől, akár összefügg azzal, vagy ha a kórelőzményben idült betegség szerepel, így:
6. szövődményesnek kell tekinteni azt a veszélyeztetett terhességet is, amikor a panaszok vagy a kóros tünetek súlyosbodnak,
7. fenyegető vetélés esetén a 28. hétig (vérzés, méhösszehúzódás),
8. fenyegető koraszülés tüneteinél és a jelenlegi terhesség alatt végzett méhszájzáró műtét után,
9. habituális vetélés esetén (két spontán vetélés után),
10. habituális koraszülés esetén,
11. későterhességi vérzés esetén,
12. hypertonia, terhességi toxicosisok esetén,
13. a terhes nő szívbetegsége esetén,
14. a terhes nő cukorbetegsége esetén,
15. a terhes nő nephrológiai megbetegedése esetén (pyelonephritis, vesemedence- és ureterkő stb.),
16. a terhes nő vérképzőrendszeri betegsége esetén,
17. a terhes nő érrendszeri betegségei esetén (akut thrombophlebitis, nagyfokú varicositas crusis et vulvae stb.),
18. a terhes nő tbc-s fertőzöttsége esetén,
19. a terhes nő jó- vagy rosszindulatú daganatos betegsége esetén,
20. a terhes nő bármilyen egyéb megbetegedése esetén.
21. Szövődményesnek kell tekinteni annak a nőnek a terhességét is, akinek a nehéz fizikai munka, illetve a terhességre ártalmas munkahely (ha a munkaadó megfelelő munkakörülményeket nem tud biztosítani; ha a munkahely megközelítése megnehezített, hosszú utazásokkal, átszállásokkal lehetséges csak) és a szociális körülményei a terhesség zavartalan kiviselését és a szövődménymentes szülést veszélyeztetik.
Szia
Nekem semmit se írtak be pedig ahogy elolvastam az előttem lévő hozászolást nekem volt 2 spontán vetélésem és a 3. terhességemnél is volt vérzés de szerencsére ő már 3 hónapos
Én már kiírtam tegnap ezt a kérdést, aki most írta, az már nem én vagyok. Hasznos válasz nem jött:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
23:16-nak:
amit te bemásoltál ide, az nem a kérdésre a válasz!!!
Ha jobban megnézed, a Környezeti kód (amire én is, és most más is rákérdezett) 7 rubrikából áll és a Védőnő tölti ki, de ez oda is van írva.
Az XY rendelet, aminek az 5 sz. mellékletére hivatkoznak, az már más! A "fokozott gondozást igénylő ok megjelölése" részhez tartozik, ami 1-21-ig van jelölve és oda is van írva, hogy az ORVOS TÖLTI KI! Ezt a részt akkor töltik ki, ha valaki veszélyeztetett terhes!
Ennek semmi köze a Környezeti kódhoz. A Védőnő feladata annak a résznek a kitöltése :
"Szociális, környezeti tényezők
Mérlegelés, helyzetértékelés elvégzése a környezettanulmányi kód alapján védőnői feladat. Veszélyeztetettség esetén, jogszabályi előírás szerint jelzés gyermekjóléti szolgálat felé, együttműködés, szükség esetén beavatkozás."
Csak az nem derül ki, hogy a beírt számoknak mekkora skálán kell mozogni? És pl az 1-es a legrosszabb, vagy a legjobb érték.
Én ezért írtam ki tegnap du. a kérdést, mert erre lettem volna kíváncsi, hogy a beírt számokat mi alapján írják és mit jelölnek.
Oké, hátha te megtudsz valamit. Majd itt is jeleznéd?
Köszi, szia!
HOXA-ról:
A környezeti kódok:
1-es rubrika a településre vonatkozik, ahol lakik (város belterület, város periféria, község orvossal és védőnővel, vagy nélkül, illetve puszta, major),
2-es rubrika: a lakáshasználat jogcímére vonatkozik: (főbérlet, tulajdonosi, szülőkkel együtt, társbérlet, albérlet, egyéb)
3-as: lakáshelyzet: száraz, nem zsúfolt, összkomfortos, száraz, zsúfolt, összkomfortos, és így tovább egész nedves, zsúfolt, nem komfortosig),
4-es: a nő családi állapota: házas, elvált, özvegy, stb)
az 5-ös és 6-os a pár iskolai végzettsége: egyetemtől az analfabétáig,
7-es a várandós és együtt élő családtagjai kulturáltságára, magatartására vonatkozik: kulturált, értelmes gondostól a nem gondos, nem nevelhetőig.
az 1-es a legjobb, de nem tudom, meddig megy a skála. Pl: egyetem(dr-i címmel) 1-es, érettségi 3-as... Albi: 4-es, hiába fullos... nem vagytok házasok, 4-es, hiába tervezitek, hiába van apasági...
Állítólag azért fontos, mert ha pici súlyú / koraszülött / problémás lenne a pici, akkor 2300gr-tól engedik haza, ha jó a besorolás. ha nem ,akkor még kórházban kell maradnia. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!