Mennyi táppénzre számíthatok?
kérdező:ha meg van a 180 napod akkor 60% a nettó táppénzed 46735ft (ez 28 napra számoltam,mert 2 hetet számolnak egy papíron,én havonta egyszer járok érte a dokihoz hónap végén,így kettőt szoktam kapni)
12-es a kiesőnapok a táppénzes napok száma
Az 50 és a 60% nem attól függ, hogy volt-e 180 bérezett nap vagy sem!
Akkor 50%, ha nem volt folyamatos két éves biztosítotti jogviszony. Ha volt ennyi, akkor 60%.
A 180 bérezett nap ahhoz kell, hogy a táppénz alapját kiszámítsák (de a kérdező esetében teljesen mindegy, mert ha nem lett volna 180 bérezett nap, akkor is a minimálbér alapján számolnák és annyit is keres, így ez nem befolyásolja az összegét.
Kérdező, ha két év folyamatos jogviszonyod van, akkor 60% a táppénz, ha mindig ennyi volt a béred (mert tavaly még kevesebb volt a minimálbér!) akkor a táppénzed bruttó 55-56 ezer, ha veszel igénybe adókedvezményt, akkor nettóban is ennyi, ha nem akkor nettóban 46-47 ezer.
Ha nem volt két éved, akkor bruttóban a táppénz 46500, nettóban meg vagy ugyanennyi (adókedvezménnyel), vagy 39 ezer.
Ha a tavalyi évben volt 180 bérezett napod, és a tavalyi minimálbért kerested, akkor értelemszerűen kevesebb lesz a fenti összegeknél a táppénzed, hiszen a minimálbér is 15 ezerrel kevesebb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!