Milyen támogatásokat kaphatok, ha Németországban szülök?
Szia! Ma már az Eu-s kártyával, mindent ugyanúgy csinálhatsz kint, mint otthon. Én is ezzel járok terhes gondozásra is. Mi még csak most fogunk összeházasodni, de az én párom német. Akkor jár majd alanyi jogon a párod után a biztosítás, ha Ő is itt lesz biztosítva és össze is vagytok házasodva. De kezdjétek el a papírokat már most begyűjteni, különben kifuttok az időből... A 150 €-t meg mindenképp megkapod ha a gyerkőc itt születik. Merthogy akkor a picur Német állampolgár lesz és Ő mint ilyen alanyi jogon kapja majd. Aztán van egyszeri 400 €-s Elterngeld. De sztem azt nem kapod, csak ha lett volna itt 180 nap munkaviszonyod. Azzal már elkéstél :o) (Ez nem gúnyolódás, hanem mosoly, hogy már nagyon kismama vagy :o) )
Valamint. Ha Mon bemész az illetékes TB-hez és kéred az E-106-os nyomtatványt, akkor a teljes Magyar biztosításod át tudod hozni ide, úgy hogy otthon fizeted magad után a Tb-t. Nem értem mi lényege, mert az Eu-s kártyával is minden ellátásra jogosult vagy. (Csak annyi, hogy akkor itt a közvetítő biztosítótól kapsz egy kártyát...talán ennyivel egyszerűbb), mert különben meg minden egyes esetben 600 féle nyomtatványt kell kitölteni, ha dokira van szükséged. Szóval a 150 € a gyereké alanyi jogon. Ezt tudom biztosan.
Nálam ugye már más a helyzet, mert dolgoztam is és a párom is és mi mindenféle adó osztályokon fogunk átugrálni, így közel 1000€ többletünk lesz havonta.
én csak annyit tennék hozzá az előzőekhez, hogy ha mindketten magyarok vagytok, és a baba kint születik, attól még nem lesz német állampolgár, nem is lehet, csak ha ott éltek ti is már 8 évet, meg úgy tudom 18 évesen dönthet a gyerek ha ott él, hogy melyik állampolgárságot választja, de azt hiszem már lehet kettős is! Az előző válaszolónak német a férje, ott más a szitu.
Csak még annyi, hogy szülés után rögtön intézzétek a magyar anyakönyveztetést is, mert kb 3 hónapig eltart, ha ugye útlevelet is akartok, és addig csak egyszeri hazautazásival jöhettek haza a babával, ami elég sokba kerül. (mondjuk az anyakönyvezés meg az útlevél is kb 250 euro volt)
Mondjuk mi autóval jöttünk, mikor másfél hónapos volt (nem volt határ)..csempésztük:), de szerencsére nem volt gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!