Mit javasoltok erre a problémára? (többi lent)
Nagyon egyszerű a válasz: ha egy évnél kevesebb a munkaviszony, akkor a táppénz annyi időre jár, amennyit biztosításban töltöttél. Ha 4 hónap munka után mégy el táppénzre, akkor 4 hónapra jár, utána hiába vagy keresőképtelen, nem vagy jogosult az ellátásra.
Kérdező, a szülés miatt ne aggódj, a magzatvédelmi törvény alapján mind a terhesgondozás, mind a szülés ingyenes ellátás, nem kell érte fizetned.
De a tb-t visszamenőleg is behajtják rajtad, így azt majd mindenképpen fizetned kell (ha nem kapsz méltányossági táppénzt).
A táppénz megszűnése után még 45 napig él a biztosítottságod, tehát lassan már intézned kell, ez igaz. De nem az OEP-hez kell menned, mert nem ott tudod elintézni, hanem a NAV-hoz, és ahhoz, hogy elintézd, nem kell papír a munkáltatódtól - így azt akár holnap is el tudod intézni.
Bementél a munkáltatódhoz? Én a helyedben bemennék, és személyesen addig járnék a nyakukra, amíg ki nem állítják a szükséges papírokat.
Nálam is hasonló volt a szitu, mire kiderült, hogy nem voltam bejelentve. Veszélyeztetettként még ez a hír is jót tett, marad a gyes, hiába dolgoztam becsületesen!
33hkm
Szia! A NAV-hoz tudomásom szerint nem kell semmi papír a munkáltatódtól, csak személyes adatok. Én kb. 5 hónapja intéztem ezt, és nem voltak nálam egyéb iratok, csak a személyes okmányaim. Bemész kitöltöd az adatlapot, ott regisztrálnak. Kapsz majd postán csekkeket, amin 6390 ft-ot kell befizeted minden hónapban, és már biztosítva is vagy.
Bár nekem "elfelejtettek" csekket küldeni, így egy külön történet volt telefonon elérni valakit, akinek ebben az ügyben hatásköre van. Viszont a telefon után pár nappal meg is jöttek a csekkek.
Szerintem lépj minél hamarabb, az a biztos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!