Mennyi pénz jár a szülési szabira?
Kérdező, teljesen természetes, hogy szabadság alatt a rendes béredet kapod, hiszen ez rendes szabadság.
A szülési szabadság teljesen más tészta, mert az alatt nem a munkabér jár neked, hanem a terhességi gyermekágyi segély. Az meg, mint írtam, az igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelmed 70%-a, levonás belőle: 16% szja.
Kérdésem: Kedves Válaszoló! Tudnál nekem is segíteni? Nekem tegnap mondták a munkaügyön, hogy ne vegyem ki szülés előtt, mert nincs jelentősége, maradjak végig táppénzen. Hasonló a helyzetem, mint a kérdezőnek, én dec. 15.-től vagyok veszélyeztetettként táppénzen és az adóalap kiegészítés alapja 2.673.414 a jövedelmem 3.395.236 volt és a baba június végén, július elején lesz meg. Azt mondták, hogy az utolsó 180 nap bére alapján fognak számolni (tehát 2011 alapján), mert a táppénz nem az. Most akkor hogy van. Tudnál segíteni? Köszönöm.
Válasz:
Nem kötelező kivenni az éves szabidat, szerintem inkább tartsd meg, mikorra visszamégy dolgozni, jól fog az még jönni.
Ha mégis ki akarod venni, akkor a munkáltatóval kell egyeztetned, mert csak akkor veheted ki, ha ő is rábólint.
Másik válaszoló:
A tavalyi évben elért jövedelmed alapján fognak számolni mindenképpen, a te esetedben ez teljesen független a táppénztől, mivel volt tavaly 180 bérezett napod.
És a táppénzből valóban nem számolnak semmit, mert az nem jövedelem, hanem ellátás.
Neked megéri szülésig táppénzen maradni, mert a táppénzed több, mint a gyeded. A táppénz durván bruttó 132 ezer, a gyeded meg bruttó 130200- és a gyedből több a levonás, mint a táppénzből.
Így maradj szülésig táppénzen, mert így pár ezer forinttal (kb. 13-14 ezerrel) többet kapsz összességében, mint ha hamarabb kezded a tgyást.
Akkor valamit félreértettem?
35 hetes kismama
Előző vagyok. Eddig bárkit kérdeztem, mindenki mást mond. Van ebben az országban egyáltalán olyan, aki tisztában van ezekkel? Nem rosszindulatból kérdezem, csak felháborít, hogy nem csak itt, hanem akinek ez a szakmája sem ad egyforma választ a feltett kérdésemre....
35 hetes kismama
Kedves utolsó, tulajdonképpen mit szeretnél tudni?
A leírt kérdésedre teljesen helytálló választ kaptál.
Mi az ami nem teljesen tiszta? Vagy mit nem értesz a mostani válaszokból?
Vagy azt nem érted, miért éri meg neked jobban táppénzen maradni, míg a kérdezőnek nem?
Nagyon egyszerű - mert a kérdezőnek jóval kevesebb a bére, mint neked.
Mivel mind a tgyást, mind a gyedet, mind a táppénzt a bérből számolják (ha volt 180 bérezett nap), így a tgyás megkezdésének ésszerűsége azon múlik, hogy a táppénz a több, vagy a gyed a több.
A kérdező esetében a gyed magasabb összeg, mint a táppénz, így neki megéri 28 nappal hamarabb megkezdeni a tgyást. A te esetedben viszont a táppénz magasabb összeg, mint a gyed, így neked megéri szülésig táppénzen maradni.
Tényleg nem értem, mi a gond:)
Ja, és gyedből valóban több a levonás, mint táppénzből, vagy tgyásból.
De mind a táppénzből, mind a tgyásból csak és kizárólag szja-t vonnak, semmi mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!