140000ft a bruttó fizetésem, de ebbe benne vannak a műszakpótlékok, ha pótlék nélkül 113000 akkor mennyi lesz a táppénzem és a gyedem? Ez nettóba 92000 jelent melyikkel számoljak?
Szia!
Én úgy tudom, hogy az előző év össz buruttó jövedelemből számolnak. Ha mégsem így van, akkor javítsatok ki, mert én se tudom pontosan és kíváncsi lennék én is erre.
Üdv: 30 hkm
Én egy ideje már érdeklődgetek efelől.
Táppénz 60%, ha 1 éve dolgozol.
Ha kevesebb ideje, 50%.
16% adót vonnak mind a kettőből.
Az is biztos, hogy a tgyást és gyedet, minden új fizetendőt az előző év alapján számolják.
Magyarán, én tgyásra 2012 novembertől leszek jogosult, azt a 2011 alapján számolják, gyedre 2013 májustól, azt a 2012 alapján fogják számolni.
Ezekben vagyok már biztos.
Ha rosszul tudom, persze javítsatok ki!
Mindig a bruttóból nézik. Táppénz, ha nem dolgoztál egybefüggően 2 évet, akkor 50%, de napra számolják.
Tgyás, a gyerek születéséhez képesti előző évet nézik. Átlagolják a béred, ha minden hó.ban 140000 volt a bruttó, annak a 70%; sztem a 140-nel számolj, ha az jlent meg a bérpapíron. A GYED-nél nézik, h. a mindenkori minmálbér 2*-hez képest a te bruttód mennyi. (HA több akkor nem kapsz többet mint a mindenkori minimálbér 2*-nek a 70%), a te esetedben ez kevesebb, tehát a GYEDed is annyi lesz sztem mint a TGYÁS-od.
TAJ szám alapján az Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szerv megtudja mondani, ha nem TB kifizetőhely a munkahelyed.
JA, és a TGYÁS-t és a GYED-et a munkáltató intézi.
7-nek
A HR-es fals eredmény, mivel szerintem még nincs aktualizálva
MÁsodik válaszolónak: a táppénz csak akkor 60%, ha 2 év folyamatos munkaviszonyod volt. Ha csak egy év, akkor bármeddig lehetsz táppénzen, de csak 50%, és ha kevesebb, mint egy év akkor is 50%, viszont csak annyi napot lehetsz táppénzen, amennyit dolgoztál.
Kérdező: a műszakpótlékok mind beleszámítanak a jövedelembe.
Biztosan kaptál januárban a munkahelyedtől elszámolást az adóbevallásodhoz, azt a jövedelmet veszik alapul, ami azon szerepel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!