Mennyire kockázatos a magzatvízmintavétel? Mikor indokolt? Érdemes még előtte négyes tesztet csináltatni? Pozitív, negatív tapasztalatok? (I-es klinika)
Sziasztok!
18 hetes és 2 napos kismama vagyok. Eddig minden leletem jó volt (tarkóredő, AFP), de a 18. heti ultrahangon megállapították, hogy kicsit több a magzatvíz a kelleténél és a plexusokban cysticus felritkulás látható. Genetikai tanácsadásra küldtek. Ott azt mondták, fél százalék alatti a kockázat, nem kell aggódnom, de ha meg akarok nyugodni, menjek el szívultrahangra. El is mentem, ahol megállapították, hogy a szív egészséges, de a jobb pitvarban enyhe visszafolyás látható (szignifikáns tricuspidalis regurgitatio). Erre már azt mondta a genetikus, mégis kell a magzatvízmintavétel, amitől nagyon tartok. Jelenleg amellett vagyok, hogy nem élek vele. Holnap délig kell eldöntenem. Volt már valaki hasonló helyzetben? Egészséges babája született ilyen tünetek mellett? Tényleg nagyobb így a kockázat? Van még értelme ilyenkor négyes tesztet csináltatni?
Minden választ nagyon szívesen veszek.
Köszönöm.
Én is a SOTE I-en voltam magzatvíz-vételen. Szakmailag nagyon toppon vannak, a hozzáállás javulhatna, de a baba a fontos!
A vetélés 1-2%-os, nem 3-4! Nekem a doki aki végezte a mintavételt azt mondta, hogy ebből a százalékos arányból az elvetélt babák nagy része beteg volt. Nem kell félni tőle én ismét bevállalnám.
Köszönöm a válaszokat.
Végül úgy döntöttem, még adok magamnak 1-2 napot.
Ma reggel megcsináltattam a négyes tesztet. Péntekre van eredmény. Az alapján fogok dönteni.
Azért továbbra is várom a tapasztalatokat. :)
Köszönök minden hozzászólást!
Még egy: folyamatos ultrahangvezérlés mellett csinálják a SOTE I-en? Nagy parám, hogy beleszalad a tűbe a kis csöppség, mert az én drágaságom állandóan mocorog, egy másodpercre sem marad nyugton, vizsgálni is alig tudják, mert állandóan változtatja a helyzetét.
Utána le tudsz ott helyben feküdni? Adnak ágyat? - Legalább egy kis időre?
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!