Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Más országokban hogy megy a...

Más országokban hogy megy a terhesgondozás?

Figyelt kérdés
Sokszor hallom, hogy Magyarországon milyen jó, mert nagyon részletes a terhesgondozás, nagyon odafigyelnek a kismamára. De vajon tényleg? Máshol hogy megy ez?

2012. márc. 27. 20:15
 1/10 anonim ***** válasza:
Én Angliáról hallottam olyat, hogy eléggé könnyelműen veszik. Császár után engedik az ülőfürdőt, meg ilyenek. De ez csak hallomás.
2012. márc. 27. 20:34
 2/10 anonim ***** válasza:

Románia:

havonta nődoki (ő csinálja az UH-t is) és háziorvos (ő a védőnő szerepét látja el)

A terhesség alatt 2x labor (12 és 32 hét körül)

Érdekes módon nálunk nem nagyon van hüvelyi vizsgálat, mindent UH-n néznek, hogy ne zavarják a babát, nem nézik a méhnyakat/méhszájat csak a legvégén.

A terhesség végefele NST, és csak túlhordás esetén van sűrűbb vizsgálat.

Ami elég kemény, hogy nagyon sok vizsgálatért akkor is fizetni kell, ha amúgy ingyen járnának, mert nem ad az állam pénzt a laboroknak elegendő analízisre. A Down-szűrés mindenhol fizetős, azt egyáltalán nem is támogatja a biztosítóház.

Szüléshez mindent kell vinni babának-mamának a kórházba, kezdve a pelenkától és befejezve a fájdalomcsillapítóval. A kórház, ahol szülni fogok nem ad pl. EDA-t, mert nincs rá pénz. Szóval nálunk ez a nagy hiányosság.

A nődokimmal és háziorvosommal elégedett vagyok.

2012. márc. 27. 20:36
 3/10 anonim ***** válasza:

Elöször azzal kezdem, hogy minden országnak meg van a maga üzlete. Az egészségügy minden országban üzlet, ahol az ország maga azt támogatja amire a legtöbb pénzt kell kiadnia ha baj van. (pl dohányzás elleni kampány minden országban nagy, mert magas a tüdörákosok száma, és sokba kerül az országnak többnek mintha megelözné)

Ugyan ez elmondható a terhesgondozásra is és a szülésre is.

Németország.

Elvileg papíron 3x UH van, a 10-20-30-ik héten. Ès 4 hetente méhszáj vizsgálat, vizelet viszágalt.

Gyakrolatilag 4 hetente megy a 32-ik hétig a vizsgálat (szinte mindig van UH) majd 2 hetente és ekkor CTG is van.

Ha magán biztosítos vagy 35 feletti avgy akkor a biztosító mindent fizet ha normál biztosítos vagy akkor csak az alap dolgokat, ebbe a genetikai UH, a 22 hetes UH , cukor, toxoplazmozis, streptokokus nem tartozik bele. Az alap az UH, normál labor, minden alkalommal vizelet, méhszáj, vizsgálat. Ha a doki valamit kiír azt lehet biztosításra kérni, a doki ezt megindokolja. Ami jó hogy végig külön praxisba jársz, nagyrészt ezek az orvosok csak praxisban dolgoznak, nem dolgoznak korházban (akad kivétel), majd szülni az általad kiválsztott helyre mész.

Biztosító küld (az enyém legalább is), minden hónapról brossurát, olyan terhesség hónapról hónarpa. Szüle´s felkészítés is ingyenes azt hsizem 14 óra amit a bábák tartanak, majd a szülés után gáttorna is ingyenes.

A szülést te választod ki hol legyen. Lehet otthon (sok mindennek meg kell feleni és azt hsozem biztosító nem sokmindent fizet belöle), lehet ambulánsan, lehet szülés házakban, hospitálokban vagy korházakban vagy klinikákon. Utobbi 3-ban általában van operáció. èn egy kisebb korházban szültem (ott ahol Sebastian Vettel is zsületett :)), itt átlag napi 3 szülés van. 3 szülöszoba, szuper volt. Mindenhol ugy kezelnek mint egy vendéget mert ök utánnad kapják a pénzt és versenyeznek ki tud jobb szolgáltatást adni, és minél több embert oda csábítani.

Tényleg olyan volt minden mint egy all-inclusive hotelben, ahol nem pancsolni hanem szoptatni mentem.

Szóval maga a terhesgondozást talán természetesebbnek veszik, habár itt ha a 22-ik UH-n találnak valamit, akkor még akár anyaméhben megoperálják a babát, vagy a szülést speciális klinikán végzik el, hogy a baba azonnal müthetö legyen. vagy is elsödleges egészséges baba születése, akire az államnak minél kevesebbet kell költenie.

2012. márc. 27. 20:40
 4/10 anonim ***** válasza:

Kedves 2.es válaszoló:

így van pontosan, ahogy írod sajnos. Örülök, hogy Magyarországon szültem és nevelhetem (nevelhetjük) a babánkat, mert síralmas amit otthon (Romániában) művel az egészségügy. Ami a legszomorúbb, hogy TB-t vonnak fizetésből, nyugdíjból, és még így is meg kell mindent fizetni, még egy vér- vagy vizeletvizsgálatot is.

2012. márc. 27. 20:57
 5/10 anonim ***** válasza:

Hollandiában kétszer van uh, 12. és 20. héten. Egyszer van vérvétel az elején, akkor néznek mindent a vérben, amit tudnak. A terhesgondozást a szülésznő intézi. Ő vizsgálja, mennyit nőtt a pocak. Orvost csak akkor lát a kismama, ha baj van, uh-t is szonográfus végzi, orvos nélkül. Nincs nst meg hasonlók. Csak a 40. héten néznek méhszájat. Nincs cukorterhelés. Ja, még egyszer van vérvétel-szerűség, de azt a terhesgondozáson a szülésznő csinálja, és nem vért vesz, hanem csak megszúr, és egy lapra cseppenti a vért, amiből látja a vas mennyiségét.

Valóban sok az üzleti érdek, itt legalábbis. Már egy ideje beszélnek róla, hogy nagyon magas a halva születés aránya az országban, és felülvizsgálják a terhesgondozást. Nem hiszem, hogy nagy változások történnének, itt magánbiztosítós rendszer működik...

2012. márc. 27. 21:05
 6/10 anonim ***** válasza:

Hollandia:

Terhesgondozo kotelezo 8 hetes terhessegi kortol kezdodoen.

Elso alkalommal csinalnak UH-t, amivel belovik a szules varhato idopontjat.

12 hetesen teljes verkep + vercsoport.

20 hetesen kell elmenni az elso hivatalos UH-ra az UH centrumba.

28 hetesen ujabb vervetel.

Ha minden rendben van, akkor valaszthatod, hogy otthon szulsz, vagy korhazban, de ha nem indokolt a korhazi szules, akkor a korhazi szulest nem allja a TB, sajat zsebbol kell fizetni.

A vedonohoz, aki egyben a szuleszno is, tehat o jon hazhoz, ha elkezdessz szulni es segit levezetni a szulest, eleinte 6, majd a 28-dik hettol 4 hetente kell jarni. O megneri a vernyomasod, sulyod, es a pisit megnezi.

Kb. ennyi. En most 20 hetes vagyok, eddig nogyogyasszal nem talalkoztam, ha minden rendben van, akkor nem is fogok.

Mehszajamat se nezi senki. Elvileg azt hallottam, hogy a 36 het korul majd a vedono mar azt is nezi, hogy befordult-e a baba, es ha nem, akkor kell elmenni nogyogyaszhoz.

Kb. ennyit tudok most, de meg csak a felenel jarok. :-)

2012. márc. 27. 21:06
 7/10 anonim ***** válasza:
Ja igen, még Hollandiához: ha minden teljesen rendben, és a kórházi szülés nem indokolt, akkor azt ki kell fizetni, kb. 300 euro. De nagyon sok elvárásnak meg kell felelni, ha pl. elhúzódik a vajúdás, akkor is kórház, ilyenkor azonban nem kell kifizetni. 1 napig lehetsz bent, ha nincs semmi más bajod. A szobám mint egy szálloda, olyan volt, lcd tévével, saját fürdővel, zárható szoba, stb. Ápolónő jött-ment, midnenben segített. Letolt a fiamhoz tolókocsiban aznap éjjel, mert nagyon aggódtam érte. Ételből könnyű, de táplálót adtak nekem, férjemnek nagy adag bolognait. Én kifizettem volna a 300 eurot a kórházért (de úgy alakult, hogy állta a biztosító).
2012. márc. 27. 21:12
 8/10 anonim ***** válasza:

Anglia:

Ket uh van alapban, 12. het es 20. het. De ha koran jelentkezik a kismama a haziorvosnal, akkor altaraban meg van ido elmenni egy early scan-re a 7. het kornyeken, itt szivhango neznek, de szerintem ez a terulet zsufoltsagatol is fugg es az elozmenyektol (volt-e esetleg korabban veteles).

Vervetel nekem az elso terhessegemnel haromszor volt, az elso az elso trimeszterben van, a masodik a 16. het kornyeken volt, akkor kvartett teszt is volt, azaz down-kor szures es valamikor a harmincas hetek elejen volt meg vervetel, akkor foleg a vasat neztek. utana meg korhazban vajudaskor volt.

Masodik terhessegnel annyiban kulonbozott a vervetelek szama, hogy nem negyes teszt volt, hanem kombinalt teszt, ahhoz pedig ugye a 12 hetes uh napjan kellett levenni a vert, illetve kozben lett a csaladomban cukorbeteg, igy cukorterhelesre is mennem kellett a 24. het kornyeken.

Orvos: orvost en akkor lattam, amikor gond volt az elso babaval, beverzesem volt, akkor volt egybol plusz uh is, orvos is vizsgalt, plusz vissza kellett menni kontrollra is, akkor is volt plusz uh es szinten vizsgalt orvos. Egyebkent csak szulesnel talalkoztam veluk, nem igazan csinaltak semmit, csak a szulesznoket utasitottak (szulesznobol volt bent 2-3 is).

Terhesgondozas: az elso vervizsgalatbol kb mindent szurnek, aminek mar van neve. Irdatlan mennyisegu betegsegre vizsgaltak, arra emlekszem.

Midwife-hoz kell jarni negy hetente altalanos gondozasra. Minden alkalommal vizeletet nez, vernyomast, sulyt csak elso alkalommal nezett. Kb 16. hettol hallgatta a szivhangot, illetve onnantol kezdve mindig vizsgalta a mehem helyzetet, eleg magasan van-e, milyen szeles, tapogatott, nezte a vege fele a baba fekveset. Lehet, hogy ez a tapogatas viccesen hangzik, de eredmenyes, tok profin mondta mindig hogy most epp hogyan fekszik a baba, a baratnomnek azt is kiszurta siman, hogy kicsi a babaja a terhessegi korhoz kepest (32. het kornyeken volt ez) es egybol kuldte uh-ra, nst-re, tenyleg kicsi volt a baba, ugyhogy ezutan mar vegig neztek Ot hetente, hogy fejlodik-e rendesen.

kb a 30. hettol ket hetente kell mar jarni, a vegen mar hetente.

Asszem ennyi.

Nekem ez boven eleg volt, en nem erzem ugy, hogy el lettem volna hanyagolva. A surgossegi ellatasra sem volt panaszom, amikor szukseg volt ra, akkor komolyan vettek.

A szules szuper volt, nagyreszt en otthon vajudtam, a szuloszoba jol nezett ki, a szemelyzet kedves volt, a szobabol nem raktak ki, ott maradhattam. Volt sajat furdoszoba, kanape a ferjemnek, tv, normal butorok. Az etel nagyon komplett volt (reggelinel es ebednel kb 3 fele dolgot kaptunk a ferjemmel). A babat egy percre nem vittek sehova, minden vizsgalat a szobaban zajlott, hoztak a muszereket is. Sok tanacsot, segitseget kaptam mind szoban, mind irasban.

Az en szulesemmel semmi gond nem volt, hajnalban szultem, delutan mondtak, hogyha akarok mehetek, ha akarok maradok, en inkabb haza akartam menni, ugyhogy este mi mar otthon voltunk. Ezutan kb ket henet at jottek megnezni bennunket, eleinte naponta, utana ket naponta. Engem is neztek (vernyomast, lazat es a hasamat tapogattak, hogy huzodik-e vissza a mehem, a-tol z-ig kikerdeztek), a babat is nezik, tetotol talpig leoltoztetik, meg kakis pelust is mutogatni kellett, beszamolni mindenrol.

Ugy alakult, hogy a masodik terhessegemet Magyarorszagon fejeztem be, ott szultem. Kibirhato volt, de teljesen mas. Oszinte leszek: az angol korhazban vendegkent ereztem magam, mint egy szallodaban, ugyfelkent. A magyar korhazban meg vegig az volt az erzesem, hogy oruljek, hogy beengedtek. Erdekes volt eszrevenni, hogy epp otthon neznek at rajtam, pedig a biztositasom ott is epp ennyit ert. Sot, ott meg halapenzt is adtam, merthogy szokas, nem akartam kilogni a sorbol. Nem is keveset adtam...

Angliaban egy fillert se, de nem azert, mert zsugori voltam, hanem azert nem, mert eleve nem szokas.

En egyebkent ugy hallottam, hogy a csecsemohalalozas itt kisebb, mint Magyarorszagon, OK, ez nem a terhesseg megszakadasanak a mutatoszama, de a csecsemohalalozas leggyakoribb oka ugye a koraszules, vagy a nem diagnosztizalt fejlodesi rendellenessegek, szulesi komplikaciok, szoval elvileg ha olyan trehany, vagy keves lenne a rendszer, akkor ez a mutatoszam rosszabb lenne.

Es pont Hollandiarol hallottam meg, hogy ott joval alacsonyabb, mint az eu-s atlag.

De most kerestem is tablazatot:

[link]

Erdekes kerdes ez. Mert itt van pl a mehszajvizsgalat.

Angliaban pont az az allaspont mar jo par eve, hogy nem kell azt piszkalni, amig nincsenek panaszok, amik indokoljak a mehszajvizsgalatot (eros kemenyedesek, kisebb gorcsok visszateroen). merthogy elvileg sokkal nagyobb az esely arra, hogy gyakori vizsgalattol valamilyen fertozes szall fel es emiatt serul a magzatburok es igy lesz koraszules, mint annak, hogy minden tunet, panasz nelkul annyira kinyiljon a mehszaj, hogy emiatt meginduljon a szules.

Ki tudja, hogy melyik az igaz.

2012. márc. 28. 00:28
 9/10 anonim ***** válasza:

Magyarország: :)

Ultrahang már akkor is van, amikor elmegyek a nőgyogyihoz, akár 4-5 hetesen, hogy valszeg babát várok. Aztán van még 12 hetesen, 18. hétben, 30 környékén és a végén, de akkor már flow-t is néztek, meg mindenféle adatot, ami a baba fejlődéséhez szükséges.

A méhszájamat nekem idáig talán ha háromszor nézték, de azt is csak azért, mert egyszer véreztem és egyszer meg beindult a szülés 25 hetesen. Egyrészt már nem nagyon szokás, másrészt a kismama is mondhat nemet a vizsgálatra.

Vérkép hivatalosan az elején, a 12. héten, a 24.-en terheléses, a 32. környékén és a végén van. Nekem ennél többször, mert az orvosom úgy látja jónak, hogy két hetente nézzük a vasat. Nem ellenkezem.

(Hálapénz: csóró vagyok, nem fizettem még semmit és nem is fogok, dokim ezt tudja, mégis emberien áll hozzám)

Szülés: mivel már hármon vagyok túl és mind a három különböző felfogásokkal történt, ezért nem tudom, hogy jók vagy nem jók voltak. Azt igen, hogy nem egy fórumon fikázom azt aki levezeti (itt most senki ne vegye magára!!!!!), hanem ott helyben nyíltan megmondom, ha bajom van. Ezt sokan elrontják, hogy nem szólnak, hanem inkább sajnálják majd sajnáltatják magukat.

Védőnő: tudom hogy néz ki, láttam már párszor. De én az orvosomban bízom, nem a védőnőben, így néha megkeresem, ha már nagyon muszáj.

2012. márc. 28. 07:26
 10/10 anonim ***** válasza:

Canada:

Ugyan a masodik babat varom(elsot is itt szultem mar de mikor Ot vartam akkor egy nagyon hanyag dokim volt, szoval 1 uh es 1 vervetel volt egesz terhesseg alatt,most nem meselem el miert alakult igy ,hosszu tortenet)

Most 14 hetes vagyok a masodikksl.

Felhivtam az orvosomat,hogy terhes vagyok.

6 hetesen mentem,megbeszeltuk,hogy nagyjabol milyen vizsgalatok varhatoak par heten belul. Nem vizsgalt meg. Kiszamolta a szules varhato idopontjat,kerdezhettem ha akartam. Szoval ilyen alap dolgok.

8 hetes uh amikor megallapitjak a terhesseget(en ezen nem voltam egy jo kis felreertes miatt)

12 hetesen uh (genetikai) es uh utan egybol vervetel

Mikor megjon az uh eredmeny a doki berendel. Elmondja az uh eredenyet,szivhangot csinal. A nurse(nover) megmeri a vernyomast,sulyt,magassagot,vizeletet vizsgalja.

15 hetesen ujabb vervetel

Utana egy teljes test vizsgalat(nem tudom mit takarhat ez

Majd a 20.het korul lesz meg egy uh.

Ezek utan nem tudom milyen vizsgalatok lesznek.

Ha erdekel szivesen megirom ha mar ott tartok.

14 hetes kismami :)

2012. márc. 28. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!