Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Az apának akkor is jár az 5...

Az apának akkor is jár az 5 nap szabadnap "apanap" a munkáltatótól, ha nem közalkalmazott?

Figyelt kérdés

A védőnő mondta, hogy a párom is fizetéslevonás nélkül kivehet 5 napot amit "apanapnak" hívnak, mikor itthon lehet velünk. Csak elfelejtettem megkérdezni, hogy akkor is ha nem közalkalmazott?

36 hkm

2012. márc. 19. 15:43
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja azt elfelejtettem még odaírni, hogy szülés után gondoltam persze :) amikor már itthon vagyunk a picurral :)
2012. márc. 19. 15:44
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Persze, ez minden hivatalosan bejelentett munkahelyen jár.
2012. márc. 19. 15:46
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, mindenkinek jár.
2012. márc. 19. 15:46
 4/9 A kérdező kommentje:
De jó :) mert nem voltam benne biztos, persze van neki rendes bejelentett munkahelye, csak már ijesztgettek, hogy csak közalkalmazottaknak jár. :( De akkor ezek szerint nem :D és egybe kell kivennie az 5 napot vagy részletekbe is meg lehet oldani? bár ezt majd lehet a munkáltatótól kellene megkérdezni, de addig is okosodok itt :D
2012. márc. 19. 15:47
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ki lehet venni részletekben is, viszont a szülést követő 2 hónapon belül kell!
2012. márc. 19. 16:02
 6/9 A kérdező kommentje:
Igen-igen azt tudom, csak nem tudtam, hogy egyszerre kell vagy részletekben is ki lehet :)
2012. márc. 19. 16:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Igen jár neki, csak a születési anyakönyvi kivonat kell hozzá!
2012. márc. 19. 16:27
 8/9 A kérdező kommentje:
Na nekem már ez is új. Sajnos olyan védőnőnk van hogy nem igen tájékoztat semmiről se. Most is kellett volna beutaló szerdára, és erre elment szabadságra :( elmentem a háziorvoshoz, és ő felmentett a saját felelősségére a 36 hetes vérvétel alól, mivel eddig nem volt gond a véreredményemmel. Mert ugye nem lett beutalóm. És pont szerdán fog visszajönni a védőnő. És nekem meg addigra kellett volna...
2012. márc. 19. 16:35
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Munka törvénykönyve: 38/A. §373 (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

A közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre is vonatkozik ez a szabály, de elsősorban az MT. tartalmazza, az pedig nem az állami alkalmazottakra vonatkozik, hanem a munkaviszonyban állókra.

2012. márc. 19. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!