Tegyás-t igénybe lehet venni már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal? Ha lejár utánna ugyanugy a jár a gyed?
Én úgy tudom, hogy a gyed a gyermek 2 éves koráig jár, utána gyes van a gyermek 3 éves koráig.
16 hetes + 18 hós
Szia!
Várható szülés előtt 28 nappal megkezdheted a szülési szabit, amire már a TGYÁS jár és a táppénz szabályai szerint számolják, max limit nélkül, az átlag kereseted 70%át kapod, amiből csak adóelőleget vonnak.
A TGYÁS lejárta után igényelhető a GYED, amit az igénylés dátumát megelőző év jan1-dec30 közötti vizsgált időszak alapján számítanak, max 100.100 Ft. Feltétele a 160 ledolgozott nap.
A TGYÁSt akkor érdemes előbb megigényelned, ha a szülésed augusztus közepéig várható, de idén keveset dolgoztál, vagy rosszabbul kerestél, mint tavaly! Így a TGYÁS lejár idén dec végéig és megigényelheted a GYEDet még idei kezdő dátummal, aminek az alapját a tavalyi, jobb fizud képzi.
Remélem érthetően írtam le! A konkrét válaszhoz tudni kéne, mennyit dolgoztál, mennyit kerestél, mióta vagy táppénzen, de legfőképp, mikorra vagy kiírva. Szóval legegyszerűbb, ha a munkáltatód könyvelőjét kérdezed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!