Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mivel a gyes-t, gyed-et stb...

Mivel a gyes-t, gyed-et stb nekünk kell igényelni, akkor nekünk kell a papírokkal is igazolni hogy megvan a 180 nap munkaviszony?

Figyelt kérdés
Úgy értem hogy azokat a papírokat, ami bizonyítja hogy megvan a nap és hogy mennyit kerestünk (amiből ugye kiszámolják majd hogy mennyi jár), azokat is nekünk kell majd elküldeni az illetékes helyekre?
2009. máj. 27. 10:46
 1/9 anonim ***** válasza:

Én még csak TGYÁSt igényeltem, de előtte felívtam őket, hogy megkérdezzem, mit kel vinni, és a callcenteres hölgy a gépből telefonon keresztül mindent elmondott. Hogy mikor hol és menyit dolgoztam, mikor voltam egyetemista...látnak ők mindent.

Azt meg általában elmondják, hogy milyen papírokat kell vinni, vagy neten is meg tudod nézni.

2009. máj. 27. 10:49
 2/9 anonim ***** válasza:

A gyedet munkahelyen keresztül kell igényelni akkor is ha valakinek közben megszűnt a munkaviszonya. Közvetlenül az OEP-hez csak akkor kell fordulni ha a munkahely jog utód nélkül szűnt meg vagy valaki egyéni vállalkozóként jogosult az ellátásra. A munkaviszonyra vonatkozó adatokat a munkáltató szolgáltatja, tehát neked nem igazán kell a munkaviszony igazolásához szükséges papírok után talpalni.

[link]

2009. máj. 27. 10:54
 3/9 anonim ***** válasza:
A munkáltatód intéz mindent,ha nem szakítottad meg a munka viszonyodat. Mivel a bérszámfejtő/könyvelő tölti ki a keresetedről a paírokat,amit te is letudsz tölteni a www.magyarorszag.hu-ról.Be viszed ők ki töltik,és küldik tovább ahova kell. Nekem legalább is így volt.De előbb a tgyást intézd. Szülés előtt 30 nappal igényelheted szintén a munkáltatónál,ha van,ha nincs akkor a magyar államkincstár. De ne feledd szülés előtt 30 nappal igényeld a tgyást és mire megszülsz megjön az első pénzed. Nekem is így volt. Megszültem rá másnap már jött a pénzem. Sok sikert.
2009. máj. 27. 10:54
 4/9 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat, ezt a szülés előtti 30 napot megfogadom!Nagyon köszi...És még valami, mi van akkor ha a 180 nap nem egy munkahelyen van meg?
2009. máj. 27. 10:57
 5/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Az nem számít hogy egy helyen volt-e a 180 nap munkaviszony, a lényeg hogy biztosított voltál ennyi időn keresztül.

A 30 nappal előtte lévő igényléssel kapcsolatban csak egy tipp: a Tgyást 24 hétig kaphatod. Ha a jelenlegi táppénzed (ha azon vagy) magasabb, mint majd a Gyed-ed, akkor nem érdemes a szülés napja előtt igényelni a Tgyást, mert akkor azt táppénz helyett kapod és előbb letelik. Így viszont utána az alacsonyabb Gyed marad. Ez esetfüggő, nézd meg hogyan jársz jobban!

Remélem nem túl zavaros! :)

Üdv.

20 hetes km

2009. máj. 27. 11:32
 6/9 anonim ***** válasza:
Hogy lehetne magasabb a táppénze mint a gyede? Vagy mint a tgyás? A tgyás a legmagasabb,abból nem vonnak annyi mindent
2009. máj. 27. 17:24
 7/9 anonim ***** válasza:

Szia!

Úgy hogy ha esetleg nagyon jó a keresete, akkor a fizetése 70%-a simán lehet magasabb, mint a GYED maximális összege. Legalábbis nálam szerencsére ez a helyzet.

Üdv.

2009. máj. 28. 09:34
 8/9 anonim ***** válasza:
A tgyás mindennél magasabb főleg a táppénznél. A gyed az bruttó 1000.100ft 2009-től. De mindenképp tgyásra kell menni hogy kapjál gyedet.
2009. máj. 28. 10:19
 9/9 anonim ***** válasza:

Tudom, éppen ezért.

Nézzük az én esetemet: mivel nagyon jó a keresetem szerencsére, ezért nekem a GYED sokkal kevesebb lesz, mint a táppénz (még a 60%-nál is) és a Tgyás. Vagyis ha szülés előtt már igényelném a Tgyást pl 1 hónappal, akkor a pici születése után kb 5 hónappal már csak az alacsony GYED-et kapnám.

Viszont ha táppénzen maradok a szülésig, akkor ugye addig a táppénzt kapom, ami sokkal magasabb az én esetemben, mint a GYED.

Vagyis így szülésig kapok egy viszonylag "magas" táppénzt, majd 24 hét Tgyást, csak utána jön az alacsonyabb GYED.

Azért írtam, mert ha a kedves kérdező esetleg hasonló cipőben jár, akkor neki is így éri meg jobban.

Remélem így már érthetőbb volt.:)

2009. máj. 28. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!