Milyen juttatásokat fogunk kapni szülés után? Számszerűsítve? 2év munkaviszonyom is megvan
Anyasági támogatás (ha legalább 4 alkalommal megjelentél terhesgondozáson)1 gyermek esetén 64.125 Ft. Ez egy egyszeri támogatás.
Terhességi gyermekágyi segély: (168 nap) napi átlagkereset 70%-a.
Gyed: (2 éves korig) szintén a napi átlagkereset 70%-a, de ez maximalizálva van, max. bruttó 100.100 Ft.
Aztán ha neked még jár a gyed, akkor az 3 éves korig bruttó 28.500 Ft.
Meg még ugye a családi pótlék.
Sziasztok! Ez a téma engem is érdekelne!. 200e bruttó után (ha 70%), azt jelenti, hogy 140e ft-ot kézbekapok tgyásra? Levonnak még belőle valamit?
Üdv. 26 hetes km
TGYÁS: 168 napig jár, szülés várható ideje előtt 28 nappal elkezdhető, munkahelyen igényelni, 96.600 Ft, SZJA-t vonnak belőle.
Utána: GYED 2 éves korig, idejére fizetés nélküli szabadságot kell igényelni a munkahelyen írásban. 96.600 Ft, munkahelyen kell igényelni, SZJA-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle.
Apának jár majd a szülés utáni 2 hónapon belül 5 nap távolléti díjjal fizetett szabadság, ami a cégnek nem kerül pénzébe, mert az államtól annak költségét megkapja.
Szülés után:
- családi pótlék, ezt a MÁK-tól kell igényelni. Gyerekszám és egyéb függő, egy gyerek, 2 szülő esetén 12.200 Ft.
- Anyasági támogatás, egyszeri kb. 65.000 Ft, szülés után legkésőbb 180 nappal, MÁK-tól kell igényelni. Orvos ad igazolást a kiskönyv alapján, hogy 4-szer voltál vizsgálaton.
- Babakötvény, ezt nem kell igényelni, szülés után 1-2 hónappal automatikusan értesítenek egy levélben róla, benne lesz minden tudnivaló. Eddig 42.500 Ft volt.
Lehet, hogy az összegek picit változtak azóta, de nem hiszem.
Előző vagyok, elrontottam, mert egy ismerősnek küldött választ másoltam ide, neki 96.600 a TGYÁS, de nektek a béretek 70 %-a!
Akkor 96.600, ha nem dolgoztál az elmúlt 2 évben fél évet..., tehát pl. GYED-en, GYES-en voltál)
Bocs mégegyszer.
Én úgy tudom a GYED felsőhatára nem bruttó, hanem NETTÓ 100.000 körül van. A TGYÁS pedig nincs maximalizálva, ezért annak igénylését akkor javasolják, ha a béred 70%-ának a nettója meghaladja a 100.000-et.
A GYES is szerintem NETTÓ 27.000 körül van.A bruttója nagyon kevés lenne. Mondjuk így is kevés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!