Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Érdemes elmennem táppénzre,...

Érdemes elmennem táppénzre, nagyon fársztó a munkám, felszolgálok 13órában heti 5ször, kellene a pénz mit tegyek?

Figyelt kérdés
tavaly be voltam 4órásra jelentve, ezért mikor megtudtam idén, hogy jön a baba elkezdtem teljes időben dolgozni, hogy jobb legyen a gyed-em. de itt olvastam, hogy mégis a 2007es év számít a gyed megállapításánál. Már nem értek semmit, a hivatalok nem válaszolnak és akik igen mindenki mást mond! 17hetes kismama
2008. márc. 31. 18:12
 1/9 anonim ***** válasza:

Szia! Miért csak a 2007-es év számítana? Én úgy tudom, 180 napos munkaviszony szükséges. Amikor megtudtam, hogy babát várok, akkor a könyvelővel egyeztetve felemeltük a járulékaimat. Pont ma jár le a 6 hónap, és nekem egyáltalán nem mondta, hogy csak a 2007-es év számít. Hanem a táppénz, vagy gyed előtt 180 munkanap, ami alapján kapod ezeket!

A másik: Vigyázz a babára nagyon! Én is túlhajszoltam magam, a második trimeszterben 2-szer volt pecsételő vérzésem, kórházba is kerültem, és azóta ágynyugalom. Még szerencse, hogy családi a vállalkozás, és meg tudtuk oldani ezt, de senkinek nem kívánom azt a riadalmat!!! Dolgozz, de az ésszerűség határain belül! Inkább keveset, de nyugalomban, és tovább!

Nagyon boldog babavárást!

31 hetes kismama

2008. márc. 31. 18:21
 2/9 anonim ***** válasza:
Szia. Igen jól tudod, én épp most intézem a tgyást.Az igaz hogy a 180 biztosított munkanapnak megkell lennie, de a szülést megelőző teljes évet veszik alapul,Viszon épp számolgatok,és azért nálad kicsit jó a helyzet le írom hogy miért.Mivel még csak a 17.hétbe vagy, az azt jelenti hogy minimum van még 20 heted reméljük.Szeptember körül várod a babódat, ami azt jelenti hogy a tgyást azt ugyan a 2007 évből számítják ki neked, de mivel ez is 5 hónapig jár,és ezzel az 5 hónappal át lépsz majd a 2009-es évbe, a gyedet, azt már viszont a 2008-as évből fogják számolni, amibe persze a tgyás összegét is bele számítják.Remélem tudtam segíteni, elég közel dolgoztam a bérszámfejtőhöz, és azért tájékozott vagyok ebbe.Jó babó várást 36hetes kismama
2008. márc. 31. 20:09
 3/9 anonim ***** válasza:
Ja és az első hozzá szólóhoz csak annyit, hogy pont ezért vezették be ezt a törvényt, amit az első hozzá szóló meg a könyvelője csinált.A szülést megelőző egy évet veszik alapul, ez sajna már vagy 3 éve törvény, én be se mertem volna ezt írni, ugyanis ez nem teljesen törvényszerű.
2008. márc. 31. 20:11
 4/9 A kérdező kommentje:
És a táppénz is ugyanígy számítják mint a GYEDet?
2008. márc. 31. 21:56
 5/9 A kérdező kommentje:
Mármint abban is az elmúlt évet veszik alapul?
2008. márc. 31. 21:56
 6/9 anonim ***** válasza:

www.csaladinet.hu/kisokos/gyed-gyes/terhessegi-gyermekagyi_segely_tgyas_havi_ellatas/

itt nézd meg!

a gyedet a szülést megelőző év átlagkeresetéből számítják.ha idén szülsz, akkor a tavalyi keresetet nézik.A tgyás a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.A szülési szabadság 24 hét, vagy másképpen 168 nap, a kismama választásától függően legkorábban a szülés várható idejét megelőző 28. naptól, legkésőbb a szülés napjától lehet igénybe venni. Amikortól indul, onnantól kezdve 168 napig jár, nincs jelentősége, hogy a kiírt időpontban születik-e a baba.A gyed legkorábban a tgyás, illetve ha azt nem vették igénybe, akkor az annak megfelelő időtartam (szüléstől 168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

boldog babavárást

2008. ápr. 1. 13:37
 7/9 anonim ***** válasza:

már tudom mi ez a keverés !

Ha a gyed kezdetét megelőző év január 1. és december 31. között volt legalább 180 bérezett nap, akkor az előző évi jövedelem az alap.

· Ha az előző évben nincs 180 bérezett nap, de a gyedet megelőző naptól közvetlenül visszafelé (akár 2 évből is) van, akkor az utolsó 180 napi jövedelem lesz az ellátás alapja.

tehát :ha a szülés elötti évben volt 180napos munkaviszonyod, bizony azt veszik számításba.

2008. ápr. 1. 13:41
 8/9 A kérdező kommentje:
És akkor a 4órás meló csak 2nap vagy naptári nap szerint számítják?
2008. ápr. 2. 12:58
 9/9 A kérdező kommentje:
mármint fél nap a 4órás vagy egész?
2008. ápr. 2. 12:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!