Olvastátok a gyed-gyes változással kapcsolatos
legfrissebb hírt? Mit gondoltok róla?
Figyelt kérdés
Én úgy gondolom, hogy akinek van 3-4 vagy több éves munkaviszonya, biztosítása, arra igazából sok változás nem fog vonatkozni, hiszen most is a gyermek 2 éves koráig fog járni a gyed és ha megvan az ennek megfelelő ledolgozott munkaviszony, akkor a gyedet a mama két évig fogja kapni. Utána pedig egy év gyesre mehet. Ha esetleg van köztetek szakember, nagyon megköszönném, ha tudna segíteni az értelmezésben.
Bár szakember nem vagyok, de az én olvasatomban jelentős a változás, uyanis csak 2 éves korig jár a GYES, ami azt jelenti, hogy akár GYED-en, akár GYES-en voltál a gyerek 2 éves koráig, utána nem jár semmi, mehetsz vissza dolgozni. Tehát 3-ról 2 évre csökken a GYES. Szóval a leírásodban az "utána pedig egy év gyesre mehet" rész nem igaz.
2009. máj. 21. 21:30
2/5 anonim válasza:
én se vagyok szakember de én azt vettek ki, ahoz h gyedre mehess min 1 évet kell h melozz előtte..de annyi időre mehetsz gyedre amennyit meloztál, de max 2 év..és utána nincs gyes
2009. máj. 22. 07:44
3/5 anonim válasza:
szia.ez azt jelenti ha megszülsz 2010.ápr.30-a előtt ez a rendelet rád nem vonatkozik.de sajnálom az ebbe bele eső kismamákat.de még mi akik megszülnek ebben az évben sem lehetünk biztosak semmiben.sajnos ez magyarország
2009. máj. 22. 09:25
4/5 anonim válasza:
A 9. 25-ös válaszolónak igaza van: amennyiben 2009. július 1-ig terhességet diagnosztizálnak Nálad, akkor Téged ez nem érint. Tehát Neked 180 nap biztosítási időre van szükséged, két évig jár a GYED+1 évig még utána a GYES.
Ha azonban később esel teherbe, sajnos tényleg az lesz, hogy annyi napig jár a GYED, amennyit biztosítva voltál, min. 1 év. De csak két évig kaphatsz ellátást: tehát ha pl. 1,5 évig dolgoztál, akkor 1,5 GYED+0,5 év GYES, s utána munkába kell állnod. Ha tudsz...
Kegyetlen világban élünk, a fene vinné el...
2009. máj. 22. 11:07
5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat! A biztosítási idővel nem lesz gond, bőven megvan a két évem. Viszont szerintem a gyes is külön ellátás, meg a gyed is. Vagyis a cikk szerint a gyed a gyerek 2 éves koráig kapható, míg a gyes lerövidül 2 évre az eddigi három helyett, tehát véleményem szerint a két év gyed után még az 1 év gyest igénybe lehet venni. Persze lehet, hogy rosszul gondolom. Majd úgyis kiderül.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!