GYES vagy GYED?
Ha él a munkaviszonyod, akkor mindkettőre jogosult leszel.
Ha szeptemberig gyeden leszel, akkor NEM a minimálbér lesz az alapja, hanem az a jövedelem, ami az előző gyed alapja volt.
Első válaszoló: meddig voltál gyesen? Mert nem feltétlenül lesz a gyed alapod a minimálbér, csak akkor, ha tavaly nagyobbrészt gyesen voltál (6 hónapot, vagy többet).
1.válaszoló vagyok
Azt hiszem, hogy mi már "leveleztünk" ez ügyben. :)
Kiszámoltad nekem, hogy ugyanannyi lesz a gyedem mint az előző gyerekkel de a munkahelyemen nem ezt mondták sajnos. Leírom még egyszer a 2011-es évemet:
49 nap Gyed
141 nap GYES
64 nap szabi
102 nap táppénz
és 9 nap Tgyás.
Köszi!
Lehet, hogy leveleztünk már:D
MIndenesetre a munkahelyed téved, mert még az OEP állásfoglalása is úgy hangzik, hogy ha több volt a táppénz, gyed tgyás, mint a gyes, akkor a korábbi alap az új alap is.
Lehet, hogy a munkahelyeden a gyedet nem veszik figyelembe, mert hamarabb volt, mint a gyes?
Pedig azt is figyelembe kell venni:S
Szerintem az lenne a legegyszerűbb, ha ezt leírnád egy levélben, és kérnél az oep-től hivatalos állásfoglalást, beleírva, azt is, hogy teszerinted miért nem a minimálbért kell figyelembe venni.
A választ meg már a munkahelyed is el kell fogadja:)
Köszönöm a válaszod!
Ha jól értelmeztem akkor a kivett szabi miatt problémáztak. Az lehetséges?
Nem, ha 2013 legutolsó napján szülsz, akkor a tgyás esetében a 2012-t nézik, azonban a gyednél már 2013-at, hiszen az igénylés előtti év az alap!
Ahhoz, hogy a gyednek is 2012 legyen az alapja, 2013. július 15-16-ig kell szülnöd, vagy eddig megkezdeni a tgyást.
Nem.
A gyed ellátás. Egyik ellátás sosem alapja a másik ellátásnak.
Ha 1,5-2 év van a gyerekek között, akkor a második baba utáni gyed alapja az a jövedelem, amiből az első baba utáni gyedet számolták.
Vagyis amikor az első baba után számolták a gyedet pl. 150 ezer jövedelem után, akkor a második után is ez a 150 ezer lesz az alap.
Csak dióhéjban: minden ellátás alapja az igénylést megelőző évben elért jövedelem (értelemszerűen a tgyásnál ez a szülést megelőző év, gyednél azonban másik év is lehet, hiszen gyedet csak a tgyás lejárta után lehet igényleni).
Jövedelmet mindig úgy számolnak, hogy ha volt 180 bérezett nap, akkor van jövedelem, ha nem volt, akkor meg ellátások szempontjából nincs, más alternatívát kell keresni.
Ha az igénylést megelőző évben nem volt jövedelmed, akkor 2 lehetőség van: 1. azért nem volt, mert gyeden (táppénzen, tgyáson) voltál, akkor a gyed alapja az a jövedelem lesz, amiből az utoljára kapott ellátást számolták.
2. ha más okból nem volt jövedelem (pl. gyes volt az adott évben 6 hónapot meghaladóan), akkor meg a minimálbér alapján számolják ki az ellátásokat.
ÍGy már tisztább?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!