16 hetes kismama vagyok. Októberben megszünt a munkaviszonyom de volt 240 nap munkaviszonyom tavaly és tavaly előtt. Utána munkanélkülit kaptam februárig és ez alatt terhes lettem. Járna nekem táppénz?
Szia!
Tudomásom szerint passzív táppénz jár, de a legjobb, ha bemész az Egészségbiztosítási pénztárhoz és ott elmondják.
Üdv, és boldog pocakos napokat!
Én nemrég jártam ezeket végig. Nekem decemberben szűnt meg a munkaviszonyom, előtte 340 napom volt bedolgozva. Április 20ig kaptam a munkanélkülit, még biztosított vagyok június 4-ig, onnantól fizethetek. Januárban lettem terhes.
A munkanélküli lejárta után még 45 napig vagy biztosított. Tehát ha pl. febr. 15-én járt le a munkanélkülid, akkor április 1-ig voltál biztosított, tehát ha nem fizetted eddig magad után a tb-t, vagy nem vállalta át helyetted senki, akkor sürgősen menj be az illetékes tb-be, ott adnak egy formanyomtatványt, és azzal be kell menni az apehba. Ott adnak csekkeket, amin minden hónapban fizetned kell 4500ft tb-t, ha nem vállalja át pl. a párod. Ha átvállalja, akkor az ő fizujából fogják levonni. Ha magad után fizeted a tb-t, akkor nem mehetsz táppénzre. Visszamenőleg meg pláne nem.
Ez olyan, mint pl. amikor dolgozol, elmész mondjuk 2 hétre szabira, és közben megfázol. 5 napig beteg vagy. Ha visszamész dolgozni, nem mondhatod, hogy te márpedig a 2 hét szabid alatt 5 napot beteg voltál és arra táppénzt írjanak!
A 180 biztosított napnak az számít, hogy pl. a munkahelyedről mentél táppénzre, vagy pl. még a munkanélkülit addig kapnád, amíg megszülsz. Tehát ha valahonnan kapsz pénzt (munkahely, munkaügyi, tb) akkor biztosított vagy és szülés után jár a gyed, majd a gyes.
Ha magad után fizeted a tb-t, akkor csak a gyesre leszel jogosult. Ja és ezekhez a családi és az egyszeri anyasági.
Ilyen helyzetben terhesség alatt semmi sem jár. De, ha a munkaügyiben kaptál olyan papírt, hogy még regisztrált munkanélküli vagy, csak már nem kapsz ellátást, akkor azzal a papírral be lehet menni a helyi önkormányzathoz/polgármesteribe és lehet kérni, hogy rászorultsági alapon fizessék ők a tb-det.
Ha nem fizedet, vagy nem kapod meg az önkormányzattól az egészségügyi támogatást, akkor nagy bajban leszel, mert utólag, amíg nem voltál biztosított, minden vizsgálatot (labor, UH, terhesgondozás) ki kell majd fizetni, a szülésről, kórházi tartózkodásról ne is beszéljünk.
Ezt csak addig kell fizetned, amíg meg nem születik a picur, mert ha kapod a gyest, akkor abból levonják.
Nálunk (Miskolc) ez így működik. De azért menj be mihamarabb az egészségpénztárhoz! Remélem tudtam segíteni!
Üdv: 21 hetes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!