Egyedül vagyok azzal a gondolattal, hogy sok anyuka teljesen fölöslegesen teszi ki a gyerekét az ultrahang vizsgálat kellemetlen hatásainak?
hogy lehet megható egy fekete-fehér monitoron pacákat nézni. tényleg nem értem, hiszen érzik hogy mozog rá tudnak hangolódni a gyermekükre, minden adott ebben az időszakban a lelki kiteljesedéshez, akkor miért érzik sokan megnyugtatónak? olyan bizalomhiányos hozzáállás...
nem akarok senkit megbántani, csak nem értem!
Én nem értem mit nem értesz. Az uh-ot ellenőrzés céljából csinálják. Van,aki kórházba kerül és naponta uh-zák. Nyilván nem poénból és nem pénzért, tehát mert kell.
A babamozi meg olyan,hogy átlag esetben egyszer mennek el rá, tehát nem az a 30 perc,ami káros lesz.
Az ország talán egyik legjobb genetikus-nőgyógyászát kérdeztem erről és annyit mondott,hogy talán picit zavaró a babának, de nem ártalmas. Neki elhiszem!
Kedves Kérdező,
Engedd meg, hogy orvosfeleségként és pszichológusként a párommal együtt válaszoljunk neked először, azután kismamaként is elmondanám a véleményem.
1. Az ultrahangnak semmilyen káros hatása nincsen, sem a magzatra, sem az anyára nézve. Ez abszolút bizonyított, erről a részéről nincs is mit beszélni: ha valaki ismeri az ultrahang működési elvét, fel sem merül benne ez.
Különösen:
"There are no known risks associated with a fetal ultrasound, either to the mother or fetus."
"Studies have shown ultrasound is not hazardous. There are no harmful side effects to you or your baby. In addition, ultrasound does not use radiation, as X-ray tests do."
"The ultrasound is a noninvasive procedure that, when used properly, has not demonstrated fetal harm."
"Although certain harmful effects in cells are observed in a laboratory setting, abnormalities in embryos and offsprings of animals and humans have not been unequivocally demonstrated in the large amount of studies that have so far appeared in the medical literature purporting to the use of diagnostic ultrasound in the clinical setting.
Monitorozott terhességek után is egészségesen születnek a gyermekek, sőt, meleg nyarak után is. A magzatvíz hőmérsékletéhez (ahogyan azt idéztem is neked, klinikai kutatásokból) semmi köze az ultrahangnak, az a felmelegedés, amelyet az ultrahang okoz, kevés túlzással sok pulcsival is elérhető, a sejtekre gyakorolt káros hatása nem ismert (nem "nem kutatott", hanem "nem ismert", azaz kutatások alapján nincs.) Ugyanígy semmi köze a magzatvíz hőmérsékletéhez a hajszárítónak, vagy a vasalónak, a tábortűznek és semminek sem.
Pszichológusként pedig abszolút az a véleményem, hogy a babamozik, a vizuális élmény a kötődést soha nem látott módon tudja erősíteni, nem is főleg a kismamában - jóval inkább a kispapában.
Kismamaként pedig: a terhességem legelején hetente kellett ultrahangokra járnom, egyszerűen mert muszáj volt. Mivel van számomra elérhető ultrahang, ezért eddig is (16 hetes vagyok) hetente- másfél hetente ránéztünk. Azért, mert abszolút biztos vagyok benne, hogy nem ártok, és azért mert minden körülöttem lévő orvos is biztos ebben. Nem vagyok egy tarisznyás bölcsész természethívő kismama - ha van mód, amivel a gyermek fejlődését a két szememmel követhetem, és olyan csodás szituációban várjuk a babát, hogy csak a párom munkahelyére kell beugrani meglesni, akkor miért ne? Én bevallom, nagyon meghatódok rajta... Most, hogy megmozdult, csak havonta fogjuk megnézni, meg a kötelezőeken. De az eddigiekben rengeteget segített nekem ez a lehetőség, megnyugtatott. És nekem megható nézni, a páromnak is megható nézni. Folyton lessük, hogy melyik része merre van, mi hogyan nő. És élvezzük... Gondolod csinálnánk, ha lenne bármilyen potenciális veszélyforrás emögött??? Emellett lelkileg is abszolút ki vagyok teljesedve...
A bizalomhiányos hozzáállást nem értem. Orvoshoz se vigyem majd, ha beteg lesz, hanem bízzak benne, hogy legyőzi?! Nem a bizalomhiányról van szó, hanem egy hatalmas élményről.
Üdv,
Egy kismama és egy kispapa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!