Mit nem szabad enni, inni fogyasztani terhesség alatt?
Én ettem májat is, penészes sajtot is, füstölt kolbászt is. Igazából nem értem ezt a szabad/nem szabadot.
Nyilván, nem ittam (párszor fél pohár bor volt a max), nem cigiztem, nem szedtem gyógyszert.
A nyers hús (bigsztek) és tojás (házi majonéz) a szalmonella-veszély miatt nem ajánlott. A penészes dolgok a gomba miatt nem, de nem tudom pontosan, hogy miért. A tengeri herkentyűkkel is érdemes óvatosnak lenni, de azt hiszem, a kagyló és a szusi a legrizikósabb (ha nem hőkezelik őket). A füstölt dolgok pedig a nitrát miatt nem jók; de ezek egy nem terhesnek sem épp kedvezőek.. Asszem ezek a legfontosabbak. Az alkohol, cigi, egyebek, gondolom, nem újdonság.
De, a fenti ételek általában nem is azok, amiket mindennap eszünk - szóval, hacsak nincs különösebb indok, nem is fog annyira hiányozni, ha most kihagyod. :)
xStefix: ha ezt így kijelented, hogy nem jó a penészes sajt a penész miatt, talán megindokolhatnád. Szerintem semmi hatása nincs, mert nem Penicillium-fajokkal érlelik a sajtokat.
A füstölt dolgokban nem nitrát van. Hanem füstöléssel tartósított nyers hús (jó esetben persze, ha füstízű pácban érlelt, akkor igazad lehet, bár szerintem akkor is nitrit van benne)
A szalmonella a húsban ott lehet, de a tojásON van, nem benne.
Nem tudom, mi a pontos gond a penésszel (tudom, hogy más típusú gombák), de ha ragaszkodsz hozzá, megkérdem erről az illető tanáromat.
A tojásON lévő szalmonella, ha nem megfelelő a higiénia, simán bejuthat a feltörés után a masszába, szószba stb. is. És mivel nem lesz hőkezelve... (nyers tojásos ételekről volt szó)
A nitrát valóban nitrit, igazad van. "A kálium-nitrit a gyorsított érlelésű kolbászok és szalámifélék, a nátrium-nitrit a sonkafélék (nyers, pácolt), a hagyományos érlelésű kolbászok, füstölt szalámifélék, hőkezelt húskészítmények, húskonzervek, libamáj (egészben vagy tömbben), a húsos füstölt szalonna és császárszalonna adalékanyaga. A nátrium-nitrátot szintén pácolt húskészítmények és húskonzervek, a kálium-nitrátot a kemény, félkemény és féllágy sajtok valamint a pácolt hering készítésekor adagolják a termékekhez."
Nem azt mondom, hogy aki ilyesmit eszik, annak vége. De ha valakinek fontos a kockázat, akkor ne egye. Mivel ezek nem alapélelmiszerek (vagy nem ebben a formában), semmit nem vesztünk vele, ha kihagyjuk.
Én mindent ettem/eszek, minden rendben van velünk!:)
Egyébként a dokim is mondta, hogy azt eszek, ami jól esik, de nézzem meg, hogy pl. milyen tojásból csinálok madártejet..:) Nem is értem, miért ne lehetne enni bármit is, na mindegy.:) Szoptatás alatt nem szabad puffasztót és "k-betűset" enni, mert a babának fájni fog a hasa állítólag:)(bár ismerek olyat, aki mindent evett akkor is, puffasztót is és nem fájt a gyerekének a hasa és nem sírt soha, de persze ez baba-mama függő is..)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!