Van olyan itt akinek ez van a vércsoportos leletén, hogy magzat fokozott uh-os megfigyelése, anti test uhb okozhat?
Szia!
Szerintem úgy keress rá, hogy vércsoport összeférhetetlenség, vagy hasonló. Azt hiszem ez az RH+ és RH- téma.
Doki mit mondott?
Én ezt találtam a neten: (csak nem értem miért uh-al kell megfigyelni)
A laboratóriumi kétoldalas vizsgálat eredményének azonosnak kel lennie a betegágy melletti vizsgálatéval! Eltérés esetén a vizsgálatok megismétlendők!
A transzfúziós és a perinatális jelentőség szempontjából közvetlenül az AB0 után következik az Rh-rendszer, amelynek legfontosabb antigénje a D. A D-pozitívakat másképpen Rh-pozitívaknak, a D-negatívakat pedig Rh-negatívaknak nevezzük. A népesség mintegy 85%-a Rh+, és a fenn maradó 15%-a Rh-. Amennyiben transzfúzió, vagy terhesség révén Rh(D) pozitív vörösvértestek jutnak az Rh(D) negatív személy keringésébe, akkor anti-D termelést válthatnak ki. Mivel a D igen erős antigén, az immunizálódás rendszerint be is következik, ez azzal járhat, hogy a második transzfúzió már szövődményt vált ki, ill., egy második Rh+ gyermek igen nagy valószínűséggel újszülöttkori hemolitikus betegséggel (UHB) születik. Annak megelőzésére, hogy az Rh(D) negatívak immunizálódjanak, gondoskodni kell arról, hogy az Rh(D) negatívak csak Rh(D) negatív vörösvértest-transzfúziót kaphassanak. Transzfúzió előtt a betegek AB0-csoportjának meghatározása mellett az Rh(D)-csoportot is meg kell határozni.
2. válaszoló vagyok ezt találtam
anti-M jeligére
Kedves Kismama!
Én a jelenlegi nőgyógyászával értek egyet abban a tekintetben, hogy az anti-M ellenanyag képződését figyelemmel kell kísérni, mivel át tud jutni a placentán. Mivel az Ön vörösvérsejt antigén leletében M- jelzés áll, ez azt jelenti, hogy Ön nem rendelkezik az M vércsoport tulajdonságot meghatározó génnel, az ellenanyag termelődés valószínű oka az, hogy a magzat viszont rendelkezik ilyen génnel, amit nyilván édesapjától örökölt. Azt, hogy az ellenanyag valóban átmegy-e a placentán, kiszámítani, előre tudni nem lehet. Ami biztosan veszélyhelyzet, az olyan beavatkozások, amik a mama és a baba vérének keveredésével járhatnak, pl, ha magzatvíz vizsgálathoz mintát kell esetleg venni.
A baba állapotát az egész terhesség alatt szigorúan ellenőrizni kell, kell és lehet keresni a magzati vérszegénység tüneteit. Magzati ultrahang vizsgálatokkal meg lehet állapítani a veszélyes helyzeteket és kellő időben be lehet avatkozni, akár méhen belül is lehet vért adni a babának, ha erre szükség van. Ez jó hír, azt jelenti, hogy olyan babák is egészségesen megszülethetnek, akiknek korábban erre nem lett volna esélyük.
De egyáltalán nem törvényszerű, hogy a lehető legkedvezőtlenebbül alakuljanak a dolgok, annak is jó esélye van, hogy csak megfigyelés lesz szükséges, beavatkozásra pedig semmi ok nem adódik.
Azt hiszem, jelenlegi nőgyógyászánál jó kezekben van, működjön szorosan együtt vele, megérdemli a bizalmat.
Az ellentétes véleményekről pedig annyit: pillanatnyilag valóban az az égetőbb probléma, ha Önnek vérre lenne szüksége, csak a megfelelőt kapja. Az ellenanyagok felfedezése, kutatása, magzatokra gyakorolt hatása pedig annyira új területe az orvostudománynak, hogy aki pl. 10 évvel ezelőtt végzett az egyetemen, még nem is tanult róla. Persze az állandó önképzés joggal várható el az orvosoktól. Mégis mérvadó véleményt a speciális problémáról az a kolléga tud kialakítani, aki napi gyakorlatban áll azzal a szakterülettel.
Tisztelettel: dr. Tomonkó Magdolna
Szia!
Én leírom, nekem mi volt. Az enyémre ezt írták: auto anti C! csak választott vért kaphat. Fokozott Uh-os megfigyelés javasolt.
Így én ezzel havonta jártam vérvételre, és valamivel több UH vizsgálatom (talán plusz kettő) volt, mint egyébként kellett volna.
A második gyereknél szintén szerepelt a leletemen az auto anti C, mégsem küldtek semmi extra vizsgálatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!