SOS tényleg van még olyan, hogy a terhességi táppénz előtt 15 nap betegszabit lehet kivenni?
2011aprilis30-tól a kismamákat egyből táppénzre veszik nem jár már nekik a 15 napos betegszabadság,én még márciusban jöttem el nekem még járt,de nem biztos hogy rosszabbul járnak így mert vontak belőle nyugdíjjárulékot,egészségbiztosítási járulékot,munkaerőpiac járulékot valamint SZJA-t ami 16%,a táppénzből meg csak a SZJA-t vonják 16%-ot.
Azóta nem hallottam hogy változott-e, de eddig ha veszélyeztetett terhesként vagy felvéve egyből táppénz jár.
Üdv 38hkm
Az attól függ, hogy a táppénzes papírodon milyen kód van :)
2011. május 1-től mind a veszélyeztetett terhességet, mind a terhesség miatti keresőképtelenséget 9-essel kell jelölni. Régen ez a 8-as volt (mint pl. az influenza vagy az egyszerű nátha is). Az én háziorvosomnál durván kéthavonta van ellenőrzés, szóval kiderül, hogy ki miért van milyen kódon.
Egyébként, ahogyan már előttem írták, nem biztos, hogy a 15 (munka) napos betegszabival (naptáriba ez kb. 20) jobban jársz, sőt. Ha a gyed időszakában szülsz még egy csemetét, akkor előfordulhat(ott), hogy a 70%-ot betegszabiból számoltak tgyást, gyedet. Most már ez nem fordulhat elő, hiszen terhesként csak akkor kapsz betegszabit, ha egyébként tudnál dolgozni, de pl. náthás vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!