Ha 2012 májusába szülök, akkor a 2011-es béremet fogják nézni a GYED összegének megállapításához?
Volt egy ilyen válaszod:
Nem, az álláskeresési összege nem számít bele. Vagyis 9x78000 meg 1x39000, és az összeget osztod 306-al. Ez lesz a naptári napi átlagkereseted.
A 306 azért van mert 2 hónapot álláskeresésin voltam.
Tehát mondjuk ha vki csak 8 hónapot dolgozott 2011-ben és a többin mondjuk álláskeresésin volt, akkor azt úgy számolják, hogy 8x78000 (min.bér esetén) és akkor ezt osztjuk 240-el (8x30 nap átlagosan számolva). Arra akarok kilyukadni, hogy ilyen esetben kevesebb nappal osztanak???
Nem tudom, hogy milyen okból fogsz pontosan 4 órában dolgozni, de a Munka törvénykönyvében van olyan, hogy nem csökkenthetik a fizetésed, mert más munkakörülményeid vannak kismamaként. Most hirtelen ezt találtam (igaz nem mai cikk, de a törvényben a múltkor olvastam, csak most nem tudom kikeresni):
Igen kevesebb nappal osztanak.
A naptári napi átlagkeresetet úgy kell megállapítani, hogy az egész éves jövedelmet elosztják a bérezett napok számával.
Ha 220 bérezett napod volt, akkor a jövedelmet annyival kell osztani.
Sziasztok!
Én is májusban szülök. Nekem a nővérem már ki is számolt mindent, mivel megvan minden papírom az adóbevalláshoz. Nekem annyit mondott a 2011 évet bírjam ki munkával, ha nincs baj, mert az alapján számolnak átlagot. Március 1-től megyek táppénzre és azt is a 2011-es kereseteimből számolta ki :) Mivel decembertől lettél 4 órás így csak egy hónap húzza le, mert januártól már nem számít mennyit keresel. Boldog babavárást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!