Miért nem javasolt terhesség alatt a nagy mennyiségű méz fogyasztása?
Beteg vagyok, köhögök nagyon.
Több embertől hallottam,hogy azért ne vigyem túlzásba a méz evést, de megindokolni nem tudták, csak annyit mondtak hogy halloták hoyg terhesen nem igazán szabad mézet enni.
Ismerek olyan védőnőt, aki nem javasolja a mézet már a várandóság ideje alatt sem.
Utánaolvasgattam, egyik oka, a botulizmus fertőzés.
Bár ritka fertőzés, de kockázat lehet.
Mérgezés forrása általában a konzervek, szennyezett zöldségfélék, füstölt állati húsok, méz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények.A Clostridium botulinum a mézben elszaporodva később bejuthat az ember szervezetébe is, ahol toxint termel.A spórák a több órás főzést is kibírják, így képesek túlélni az élelmiszer-konzerválási technikákat. Maga a méreg (neurotoxin) hőérzékeny 80°C-on 5-10 perc alatt megsemmisül, így jól megfőzött, sütött ételekben nem kell mérgezéssel számolni.A botulinum toxin az egyik legerősebb ismert méreg. A bél fehérjebontó enzimei nem bontják. A szervezeten belül a vér útján terjed.
Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az ellenőrzött hazai gyártóktól forgalomba kerülő mézek biztonságosnak tekinthetők, az importból származó termékek esetében azonban már felmerülhetnek kétségek.
Összefoglalva: kicsi esély egy súlyos következményre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!