Azt írják, hogy a terhesség elején kerülje a terhes nő a macskaalom tisztitást, de ez nem vonatkozik a macska simogatásra, ugyanis van 4 kiscicánk, rem nem lesz tőlük semmi bajom, kinti cicák, de imádom simogatni őket?
Én mindig kezet mostam, miután megsimogattam őket.
Nem nyúltam az alomba, nem fogdostam őket egész álló nap, de ha megsimogattam, hát megsimogattam őket.
Voltam toxoplazma szűrésen 3x is a terhesség alatt, és bár húszonéve vannak macskáim, még nem estem át ezen a fertőzésen, így azért jobban figyeltem, de nem paráztam rá a dologra.
Figyeltem, hogy megmossam jól a gyümölcsöket, ne egyek nyers húst stb., mert innen is el lehet kapni, nem csak a cicáktól.
Én cicákat tenyésztettem régen, és éppen ezért amikor teherbe estem, azonnal elvégeztettem a toxo szűrést. Nekem pozitív lett, de régi fertőzés, szóval én akár nyalogathattam is volna a macskákat, mert védve vagyok, és általam a babám is. :)
A toxoplazma a leggyakrabban a kint élő, fiatal korú macskáknál fordul elő fertőző formában, mivel felnőtt korukra a cicák java már átesik ezen a betegségen, és ők maguk is védettséget szereznek rá. Így az általad gyakran simogatott cicák éppen a legfertőzőbb kategóriába tartoznak sajnos. A betegség esélyét növeli, ha nyers hússal eteted őket, vagy ha lehetőségük van "vadászni".
Tanácsom: szűresd meg magad (ha indokolni tudod a vizsgálatot azzal, hogy sok cicával élsz együtt, akkor ingyenes), és ha negatív, akkor legyél nagyon elővigyázatos! Vagyis: cicázás után azonnal kézmosás, ne engedd őket közel a szádhoz, ne nyúlj a székletükhöz, fenekükhöz, ne engedd őket az ágyadba!
Én kértem beutalót a nődokimtól toxo szűrésre. De a háziorvos is tud adni.
Ne ijedj meg! Lehet hogy már rég átestél ezen a fertőzésen, másrészt ha nem is estél át, akkor meg figyelj a higiéniára és nem lesz baj.
Kérdező! Itt egy cikk a toxoplazmózisról, ebben az áll, hogy még ha esetleg meg is fertőződsz, de idejében elkapják a fertőzést egy vérvizsgálattal, akkor kezelhető!
Nem akartalak ám megrémíteni, és szerintem, ha gyerekkorod óta vannak körülötted macskák, már rég túl vagy az egészen. A hasmenős cicával különösen vigyázz, nem kell elkergetni, de a kézmosás nagyon fontos. Ugyanez igaz a többi kiscicára is. Ha elővigyázatos vagy, semmi baj nem lesz.
Mindenképp kérd a tesztet a nőgyógyászodtól, a legközelebbi általános terhességi vérvizsgálattal egyszerre meg tudod csináltatni, csak annyi fog történni, hogy egy ampullával több vért fognak levenni tőled. A dokidnál indokold, hogy kiscicák laknak nálatok a kertben, biztos hogy meg fogja kérni a vizsgálatot.
A macskáknak is meg lehet egyébként csináltatni a szűrést, állatorvos csinálja, bár elég sokba kerül. Lehet ám, hogy már ők is túl vannak rajta, ne gondoljunk egyből a legrosszabbra.
A lényeg, hogy tisztában vagy a rizikóval, és ezentúl vigyázni fogsz. És inkább etesd őket kanállal, mint az ujjadról! :) A vizsgálatig: ne aggódj, mert az aggódás többet árthat a magzatnak, mint egy nem is létező toxo fertőzés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!