Ki járt hasonlóan? Munkanélküli kismama vagyok! Mit hogy csináljak?
Amit tehetsz:
- Fizeted magad után a TB-t (havonta 5100 Ft)
Amit szülés után kapsz:
- Gyes (28.000 Ft)
- Családi pótlék (12.800 Ft)
- Egyszeri anyasági támogatás (amennyiben rendszeresen jársz terhesgondozásra, és ezt 4, az orvostól a kiskönyvedbe kapott pecséttel bizonyítani tudod: 64.000 Ft)
A párod dolgozik? Mert akkor ő viszont a munkáltatójánál igényelheti a Családi adókedvezményt, amint eléred a terhességed 91. napját. Ennek összege 10.000 Ft körül van, de nézz utána, mert pontosan én sem tudom.
A Családi adókedvezményhez kérned kell egy igazolást a terhesgondozást végző orvostól (ő tudni fogja, miről van szó), és azt kell bevinnie a párodnak a munkáltatójához.
Utolsóval egyetértek, csak az adókedvezményt javítanám: az adókedvezmény lényege, hogy egy gyerek esetén (vagy magzat 91. napos korától) az adóalap 62500Ft-al csökkenthető.
Ha van ennyi adója, akkor valóban 10 ezer körül jön ki.
én is hasonló helyzetben vagyok és az a teendőd, hogy...
a munkanélküli ellátás utolsó napjára visszarendelnek a munkanélkülibe és ott adnak egy papírt amit a lakhelyed önkormányzati hivatalába kell be menned és kérvényezned kell a segélyt. Ezt azok az emberek is kapják akiknek közmunkára kell mennie, de természetesen neked nem kell, mert állapotos vagy és ezt addig kapod amíg meg nem születik a baba. 28500Ft+ ők fizetik a Tb-det!!!!
A legegyszerűbb,hogy ha bemész a MÁK-ba és ott megkérdezed..Én is munkanélkülin vagyok,bár nekem kitart szülésig,de én úgy tudom hogy ha a szülést megelőző 2 évben volt 365 biztosított napod/nem kell folytonosnak lennie/ akkor megjár a tgyás és a gyed is...
Én úgy voltam hogy decemberben mondták fel a szerződésem,múlt hó 19-ig gyesen voltam,20-től munkanélkülin vagyok.azért mentem munkanélkülire,hogy megkapja a tgyást és a gyedet a második babával...de végül is nem is kellett volna mert megvolt a 2 éven belüli 365 napom...
regisztrálj erre az oldalra és itt egy tb-tanácsadó válaszol a kérdésedre...én is itt,tőle kérdeztem meg..:)
Remélem tudtam segíteni!:)
2,5 éves kislány anyukája,aki 30 hetes pocakos :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!