Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Fiatal anyukák. Titeket is...

Fiatal anyukák. Titeket is "kritizálnak" amiatt, hogy fiatalon vállaltatok gyereket? Vagy csak engem tüntetnek ki ezzel?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok, első babámat várom. Szinte minden ismerőstől/kollégától ezt hallgatom: "Minek ennyi idősen gyerek? Inkább még buliznod kellene." stb... (tudni kell rólam, hogy világ életemben inkább otthon ülős típus voltam, férjem detto)

Továbbá elkövettem azt a "hibát", hogy eldicsekedtem vele, hogy a férjem vetette fel ezt a gyermekvállalás-témát (ő már 30 éves).

Erre azt kapom, hogy: "Biztos csak kényszerből(!) vállaltad a gyereket."

Mást is érnek ilyen kritikák? Nem vagyok kötekedős típus, de már egyre nehezebben tudok normálisan reagálni ezekre a megjegyzésekre.

2011. aug. 13. 09:12
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
49%

Szia!

Én 20 éves vagyok és igen engem rendszeresen kritizálnak ... :-) Amit megértek, mert még én magam is korainak tartom a gyerekvállalást ennyi idősen, de szerintem már egy nagy pocakkal tipegő kismamának nem illik azt mondani, hogy de ilyen korán és nem bántad meg és biztos vagy Te ebben stb.? Mert ilyenkor szerintem már gratulálni kell és együtt örülni vele hiszen mégsem egy 14 éves lányról van azért szó ... Bár engem többnyire hirtelen itélnek meg, ugyanis kb. 14 évesnek szoktak nézni és hihetetlen nagy ledöbbenéssel bámulnak engem mindenhol és nem is zavartatják magukat az emberek. Többször is hátrafordulnak ha elhaladnak mellettem vagy ha velem szemben ülnek/állnak valahol akkor le sem veszik rólam a szemüket és van aki még arra is veszi a bátorságot, hogy odajöjjön hozzám és megkérdezze, hogy én ugyan hány éves vagyok? Persze amikor már meghallják, hogy 20 teljesen másképp kezelnek, de addig ... Megvetően néznek rám, sokszor még a szemem láttára sugdolóznak rólam és rettenetesen rosszul esik. Valamelyik nap fogyott el a türelmem teljesen, ugyanis mindjárt szülök és megkeresett egy tőlem 2-3 évvel idősebb lány és kérdezgetett, hogy tervezett baba volt -e? Mire én válaszoltam, hogy nem ... Erre megjegyezte, hogy gondoltam ... Aztán mást sem tudott mondani csak, hogy mennyire megdöbbentette ez meg az esküvőnk is és egy jó szót sem tudott hozzászólni, mire én annyit mondtam neki, hogy figyelj ide, 38 hetes vagyok most már nem kell ezen gondolkodni, hogy tervezett nem tervezett meg, hogy korai hanem most már várni kell Őt és örülni kell Neki! Nekem ez a véleményem. Hidd el, nekem is nagyon sokszor fogyott el a türelmem, sőt volt olyan, hogy sírva fakadtam mert már nem bírtam elviselni a rosszalló nézéseket meg azt, hogy összesúgnak előttem ... Sőt, tegnap amikor nst-re mentem, egy férfi odaszólt a feleségének, hogy láttad, azt a csajt? Terhes volt ... Amikor pedig leültem tőlük nem messze röhögcsélni kezdtek meg arról beszélni, hogy mi számít korainak meg nem korainak. (Elég fiatal pár volt) Nehéz, de ki kell bírni, hiszen ez is benne volt a pakliban. Próbálj meg Te is türelmes maradni. :-)

38 hetes kismama

2011. aug. 13. 13:08
 22/30 Anikó1985 ***** válasza:
34%
Mi csak pont egy évvel vagyunk idősebbek és szerintem már mindannyian ti is meg mi is elég érettek vagyunk eldönteni, hogy vállaljuk e vagy sem a babát. Anyáink 18 évesen már anyák voltak könyörgöm !!! Egyéb ként én azt kaptam, hogy ebbe a világba nem szabad gyereket szülni (mondja ezt egy három gyerekes anya, aki maga sem vállalna ha most lenne fiatal, persze persze) NE foglalkozz azokkal az emberekkel akik bármi rosszat mondanak, mert azok nagyon-nagyon buta emberek! Boldog Babavárást!
2011. aug. 13. 15:16
 23/30 anonim ***** válasza:
55%

Tudjátok az a baj, hogy a mai világban nagyon nem az a kérdés, hogy érett vagy éretlen-e a szülőpár, hanem, hogy van-e lesz-e munkájuk, tető a fejük felett a babával...

Én 27 évesen szültem. Nem kritizáltak, csak csöndesen megjegyezték, hogy remélik lesz majd miből felnevelnünk. Akkor olyan magabiztosak voltunk...persze, hogy lesz, hiszen van munkánk, majd lesz saját lakásunk, majd lesz minden idővel...

Hát most 4 év múlva épp egyikünknek sincs munkája, épp most kezdünk elmaradni az albérleti díjjal és kértem az önkormányzattól, hogy szeptembertől a kisfiam ingyen ehessen az oviban....

Ilyenkor sajnálom, hogy nem gyűjtögettünk még néhány évig a baba érkezése előtt...

2011. aug. 13. 15:30
 24/30 Anikó1985 ***** válasza:
51%
Az előzőekhez hozzáfűzném még, hogy a védőnőm kb. egy évvel ezelőtt (24 évesen) mondta, hogy örülne ha én is terhes lennék. És most mikor elmentem hozzá nagyon örült nekem és mondta is végre egy "normális" kis mama. Ezt a rendes családi háttérre mondta (szimpla család vagyunk csak van munkahelyünk és ez ma már sokat számít). Aki azt mondja, hogy korai, az mégis mikor gondolta a gyerek szülést? Egy ismerősöm 40 lesz és most találta ki hogy babát akar, vicces már csak lombikkal próbálkozhat mert már nincs ideje kivárni, hogy spontán összejöjjön. Biztos megérte várni!
2011. aug. 13. 15:34
 25/30 anonim ***** válasza:
80%

Te jó ég!!!

Ha neked 24évesen ezeket mondjág, akkor mit kapnák én tőlük, 21 évesen!?!?

Kiráz a hideg az ilyen okoskodóktól, akik jobban tudják kinek mikor kell gyereket vállalni. Van nem egy olyan eset, mikor a nő 30felett szűl, és a terhesség veszélyeztett, szüléskor meg szétesik, úgy, hogy aztán 1hónapig ágyban fekszik.

Ne is érdekeljenek az ilyen beszólások, semmi közük hozzá, és ha nem tudnák, a te korodban a legszebb, meg legegészségesebb gyereket szülni.

2011. aug. 13. 16:01
 26/30 anonim ***** válasza:
32%

Számomra sem a kor a lényeg, hanem az anyagi háttér.Hogy legyen alap. De amikor valaki iskolapadból, munka nélkül vállal, na azt nem tudom megérteni. Sem sajnálni,ha rosszabb lesz a sorsa!

De meg van egy alap, mindegy szerintem,hogy 20 vagy 30 éves az illető!

2011. aug. 13. 16:40
 27/30 anonim ***** válasza:
51%
Engem a terhességem elején kritizáltak páran,de nekem is volt hozzáfűzni valòm! Ùgyhogy nekem azòta egy szavuk sincs és nem is nagyon érdekel senki véleménye. Szerintem mindenki maga dönti el hogy ki,hogyan és mit kezd az életével! Az utcàn amùgy mai napig megnéznek az utcàn mert kb 15 évesnek néznek pedig 19 vagyok ami szerintem pont ideâlis kor a szülésre. És a mi anyàink is akkoriba ennyi idősen szültek! Ez szerintem nem baj. Jobb mint ha valaki 40 évesen szüli az első gyerekét és nem làtja majd az unokàját se felnőni. De ez csak az én véleményem. Üdv. 34 hkm
2011. aug. 13. 16:44
 28/30 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el az eddigi kommenteket!

Akkor az ismerőseid mit szólnának hozzám? 24 (szeptember végén 25) éves vagyok,a párom 30,és szeptember első felére várjuk a 3. babát! Nagy ívben teszek rá,hogy mit gondolnak mások! Gondolhatják egyesek,hogy "biztos segélyből élnek,meg lusták dolgozni,inkább halomra szüli a gyereket!" .- de nagyon nem így van! a párom dolgozik,egy munkahelyünk is volt,én gyed-en vagyok/voltam/leszek...

Ha az utcán vad idegen megszólít, hogy: jön a 3. ? Akkor gúnyosan oda vágom elé- de csak mostanában!,mert már nagyon unom!- hogy nem,örökbe fogadtam! :-D Soha nem voltam bunkó,de már kihozzák belőlem!

19 voltam amikor az elsőt bevállaltuk-a nőgyógyásztól kaptam az ívet,hogy "minek magának ilyen fiatalon gyerek?" Nálunk is a párom vetette fel a témát,én meg gondolkodás nélkül igent mondtam. Na,mi van akkor? Én is hallgathatnám a kritikákat,de nagy ívben teszek másra! Attól,hogy mások nem úgy gondolkodnak mint én,attól még nem fogom magam elszégyelni! Nagyon boldog vagyok így,a gyerekeink is boldogok,a párom sem panaszkodik :-D ... Más nekem nem számít!

Boldog babavárást és egészséges kisbabát!!! :-D

üdv: 2gyerkőcös,35hkm.

2011. aug. 13. 17:26
 29/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen ezt a sok hozzászólást!

Látom, nem csak én járok ebben a cipőben :( Én magam is úgy gondolom, hogy senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mikor vállal gyermeket, és hogy mennyit vállal. Mindenkinek a saját joga megítélni, hogy anyagilag/érzelmileg fel van-e készülve egy gyermekre!

Köszönöm a megértést! Mindenkinek minden jót, jó babázást, boldog babavárást :)

2011. aug. 14. 10:14
 30/30 anonim ***** válasza:
70%
Én 36 évesen szültem az elsőt. Szívem szerint előbb szültem volna, de egy rossz kapcsolatban éltem 12 évig. Mostani férjemmel 3 hónapja voltunk együtt, amikor terhes lettem. 8 hónapos a kislányunk. Minél előbb szeretnénk még egyet.Jobb lett volna fiatalon, de így jött össze. Szeretném látni ahogy felnőnek.
2011. aug. 14. 17:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!