25 hetes vagyok tegnap 4d-n azt mondták h a babámnak koponyatágulata van mind két oldalt 12és13mm nagyon megijedtünk mit jelent ez?
Szia! Az én babámnál 20. hetesen kb. 9 mm-es kamratágulatot találtak. Az orvosok szerint 10 mm-15 mm közötti érték tekinthető enyhe agykamratágulatnak. Most 24 hetes vagyok, már most kevesebbet mértek, sok esetben tudomásom szerint felszívódik, pontosabban csökken a mértéke. Végeztek nálam 21 hetesen magzatvízvételt is, de szerencsére genetikai rendellenesség nem áll fenn. A kromoszóma-problémák mellett a másik dolog, ami okozhatja, az a terhesség alatti fertőzés (pl. toxoplasma, ha még en mestél át korábban rajta). A fertőzés kizárása miatt nálam - a korábbi hibátlan eredmények ellenére - végeztek ismételten TORCH-vizsgálatot, illetve parvovírusra szűrést. Ezekről még nem kaptam eredményt, de kizártnak tartom, hogy fertőzésem lenne, mivel minden terhesség alatti leletem negatív lett, illetve átestem korábban a rubeolán, toxoplasmán stb. Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy a genetikai rendellenességen illetve fertőzésen kívül más okozhatja-e a tágulatot, de a kezelőorvosod biztosan felvilágosít, és részletesen elmagyarázza!
Nagyon ijesztő lehet, amit az orvos látott/mondott, tudom, mert mi is átéltük, de próbálj megnyugodni, és javaslom, menj el genetkushoz, vagy egy magasabb kategóriás szonográfushoz még egy mérésre, a pontosság kedvéért.
Remélem, semmi gond nem lesz, és ismételt mérés során már kevesebbet fognak mérni! Keress egy jó dokit esetleg, ha a nőgyógyászodnak nem olyan jó az uh-gépe. Ha akarod, privátban tudok ajánlani magánorvosokat Bp-en, akiknél mi voltunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!