Miért van szükség apasági nyilatkozathoz orvosi igazolásra a fogantatás, és a szülés várható időpontjáról?
Két éve született a kisfiunk, akkor elég volt a kis könyv. Most telefonáltam időpontért, és mondja a hölgy, hogy igazolást mindenképpen vigyek. Kérdeztem, hogy erre miért van szükség. Értelmes választ nem kaptam, csak azt, hogy elég ha egy receptes papírra ráírja az orvos a két dátumot. Hát, ez aztán az igazolás!
Hat éve élünk együtt, van egy 2 éves kisfiunk, most várjuk a kis tesót, senki nem vitatja az apaságot, mégis úgy kell igazolnom a fogantatás időpontját mintha csaló lennék.
Én ezt elég felháborítónak érzem. Párom is csak nézett nagy szemekkel, hogy ez mekkora ostobaság!
Az még csak hab a tortán, hogy megjegyezte az ügyintéző, hogy ha lenne házassági anyakönyvi kivonat, akkor erre nem lenne szükség. Na, bumm! Már ítélkeznek is?! 3 éve vagyunk jegyesek, de tudatosan halasztottuk az esküvőt, mert már szerettük volna, ha jönnek a babák, viszont mivel nagy esküvőt tervezünk így praktikusabb, hogy akkor tartjuk, ha már kicsit nagyobbak lesznek.
Egyáltalán nem nehéz beszerzni, itt az elv, ami érthetetlen. Beszéltem a dokimmal, annyit fűzött hozzá, hogy "na, ezek sem normálisak".
Ez tipikus magyar bürokrácia, semmi értelme, de azért csináljuk.
Furcsának találom az itteni hozzászólásokat. Ezek szerint a többség teljesen elfogadja, hogy amennyiben nem vagy házas, benne van a pakliban, hogy csalod a párod. Vagy legalábbis nem érzi sértőnek, hogy ezt vélelmezik.
Pedig nem a papíron múlik a hűség. Én csak abban az esetben kérném ezt az igazolást, ha az apa bizonytalankodna aláírás előtt.
Nem az okoz gondot, hogy megírja a dokim, mert gyakorlatilag hetente találkozunk, mivel elég nehéz terhességem van sajnos. Valószínű ezért is vagyok érzékenyebb, mint általában, de én bántónak érzem, hogy igazolást kell erről vinnem. Ami plusz jó a dologban, hogy arra hivatkoznak, hogy az anyakönyvezéshez van erre szükség (két éve nem volt belőle probléma), az orvosom pedig mondta, hogy ők bizony nem kérik (ÁEK), és a legtöbb kismamájának egyáltalán nem kérték az apasági mellé, mégis gond nélkül megkapták a születési anyakönyvi kivonatot. Ezek szerint önkormányzat függő.
Nem ügy, megírja, de az elvi feltételezést továbbra is bántónak érzem, és azt is, hogy pusztán papír alapján tesznek különbséget a párok között.
Nekünk lombikos a babánk, tehát 100 % ki az apa, bár nem vagyunk házasok, de 7 éve együtt élünk. Mégis kell igazolás, pedig lombiknál nincs is miről beszélni, egyértelmű az apa. De ez a törvény, így kértünk papírt az orvostól. Ő is megjegyezte, hogy lombiknál ez elég vicces, hogy ilyet kell vinni.
21+2 hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!