SEGÍTSÉG! Genetikai mintavételnél mi a teendő? Mennyi a kockázat? Bővebben lent.
Tegnap voltam terhesgondozáson, 19 hetes vagyok, és azt mondta, az egyik értékem a határon van, nézessem meg.
Elmentem a kórházba, ahol szabályosan körberöhögtek, hogy kár volt engem ennyire megijeszteni, én amikor a tanácsadó jobban megnézte a vérvételes papírt, talált egy eredményt, ami 2,5 alatt jó, és nekem 2,85.
Elkezdte magyarázni, hogy akkor majd a méhlepényből vagy honnan vesznek mintát egy nagy tűvel, és 3 hét mire kiderül, baj van-e, de ha baj van, akkor sem tud mit csinálni, el kell hajtani a babát, stb.
Nagyon megijedtem, volt már valaki hasonló helyzetben? Mi lett a vége? Mire számítsak? Maga a vizsgálat fáj? Van kockázata? SOS :(
Először is, nyugalom! Ha a genetikus nem látott komoly kockázatot, nagy a valószínűsége, hogy nincs is baj.
A vizsgálatnak van kockázata, ami 1%. Nekem csinálták és elmondhatom, hogy még nem hallottam senkiről az ismerőseim közül, hogy bármi bajuk, esetleg vetélés lett volna belőle (pedig sokuknak megcsinálták). Szóval: tényleg a lepényből vesznek mintát, közvetlenül a köldökzsinór mellől. Egy nagy tűt szúrnak a hasfalon keresztül a méhbe, uh-ellenőrzés mellett. A babát nem tudják megsérteni, emiatt ne aggódj! az enyém láthatóan még arrébb is húzódott, mikor beszúrták a tűt :)
A szúrás és a mintavétel nem fáj, de elismerem, kellemetlen, ahogy odabent kotorásznak... én kaptam érzéstelenítőt , így csak a kotorászást és a nyomkodást éreztem a hasamban. Utána 2 óta fekvés, majd vagy még az éjszakát is a kórházban töltöd vagy hazamész. néhány hétig kímélned kell magad otthon is.
Nekem negatív lett a minta, de megtudtam, kislányunk lesz :)
minden jót! megkérdezhetem, hol fogják csinálni a mintavételt?
Először is nagyon köszönöm!
a Bajcsyban fogják csinálni, pénteken, igyekszem megnyugodni...
Azért nagyok ijedt, mert 19 éves vagyok, tehát fiatal, a családban sem volt semmiféle betegség, akkor mégis mi ez az egész? :/
Egyetlen értékből nem lehet messzemenő következtetést levonni. Épp ezért mondta a genetikus, hogy kár volt ennyire rád ijeszteni :)
Ha van még kérdésed a vizsgálatról, nyugodtan írj, akár privit is, bár nekem Kecskeméten csinálták, de a lényege ugyanaz :) ÜdV
Köszönöm :)
Nagyon remélem, nem lesz semmi baj...
Nekem azt mondta az orvos, 7-re oda kell menni, befektet, de délután már ki fog engedni, akkor is izgulok.
Az egy dolog, hogy félek a tűktől, mert ennyit ki kell bírnom a kisbabáért, de még jobban félek, hogy baj lesz.
3 hét, mire kiderül az eredmény, addig meg megőrülök!
Hihetetlen ijesztő volt, amikor elkezdte mondani, mi a teendő, hogyan kell elhajtani a babát, hogyha életképtelen, stb, annyira sírtam :(
Köszönöm :)
AFP 0,89 - emiatt mentem vizsgálatra, mert ez elvben határérték
THCG 2,85 - ez pedig állítólag 2,5 alatt normális
Viszont most olvasom, hogy az is kihozhat fals eredményt, ha "rosszkor" veszik le a vért.
Ilyenkor mi van? :/
egészen eddig minden jó volt (nem tudok pontos adatokat)
ponthogy a másik eredmény az aggasztó az orvos szerint, egyre csak arra gondolok, hogy ez nem történhet meg velem...
Köszönöm!
próbálok megnyugodni.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!