Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szerintetek az inzulin hízlal?

Szerintetek az inzulin hízlal?

Figyelt kérdés
Magas a cukrom és szeretnék majd gyereket.Hallottam olyan rémtörténeteket,hogy hízlal az inzulin és aki egyszer elkezdi akkor élete végéig kell szurkálnia magát.Ez akkor is igaz ha teherbeesés után kezdem el szurkálni magam?Lehet bajom az inzulintól ill.a gyereknek?
2011. jún. 18. 11:59
 1/9 anonim ***** válasza:
70%

Tudod egyáltalán, hogy mi az az inzulin? Hogy mit csinál, mi a szerepe?

Előbb nézz utána és akkor nem kérdezel ekkora hülyeségeket.

2011. jún. 18. 12:04
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha magas a vércukor szinted akkor saját érdekedben még a terhesség előtt vizsgáltasd ki magad. van a környezetemben néhány cukor beteg (inzulinos és nem inzulinos is) de egyikőjük sem hízott a betegsége megállapítása után. A cukorbetegséggel jól együtt lehet élni, és az ezzel járó életmód váltás (nem mindegy, hogy mit mennyi és mikor eszik) általában több kevesebb fogyással is járt. A 2. típusú (nem inzulinos) cukorbetegeknél a mozgás és a testsúly csökkenés egyébként is jó hatással van a vércukor szintre. Aki inzulinra szorul az valójában egész élete során kénytelen lesz alkalmazni. Terhesen nem lehet vércukor szint csökkentő gyógyszereket szedni, ha diétával nem lehet tartani a kívánt vércukor szintet,akkor csak az inzulin a megoldás. Ha a cukoranyagcsere zavar a terhesség alatt alakul ki,akkor azok nagy része a szülés után "elmúlik".

A cukorbetegség egy olyan állapot amit kezelni lehet és kell. Nem a kezeléstől lesznek problémáid, hanem akkor ha nem kezelik. Hosszabb távon szív és érrendszeri, vese és szemészeti problémákat okozhat.

2011. jún. 18. 12:19
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen tudom mi az.A hasnyálmirigy termeli.
2011. jún. 18. 12:27
 4/9 anonim ***** válasza:

Azért az elég kevés, hogy az termeli...

Tudod aki inzulinos cukorbeteg és nem kap inzulint napok alatt belehal. Akinek valóban szüksége van rá, eszébe nem jut azon agyalni, hogy hízik-e tőle.

És ha tudnád mi az, akkor tudnád, hogy a cukor beépüléséért felel a sejtekbe, tehát csökkenti a vércukorszintet.

Egy cukros embernek nagyon komoly diétát kell tartania, amiben pontosan meg van határozva, hogy mennyi szénhidrátot vihet be. Attól a mennyiségtől pedig nemigen lehet hízni.

2011. jún. 18. 12:31
 5/9 anonim ***** válasza:

2-es típusú diabéteszem van, inzulinfüggő.

Ha magas a cukrod, a tervezett teherbeesés előtt be kell állítani. Ez diétával vagy inzulinnal történhet, mert már a tervezés időszakában sem írnak gyógyszert. Ha a terhesség alatt végig szoros a cukorkontroll, semmilyen szövődménnyel nem kell számolni sem a bab, sem a mama esetében.

Az inzulin nem hizlal. Ugyanis ugyanazt kapod injekció formájában, amit alapesetben a saját szervezeted termelne meg. Mivel keveset, vagy egyáltalán nem termelsz saját inzulint, emiatt szorulsz pótlásra. Az inzulinadagolás nem váltja ki a diétát, mellette oda kell figyelni az étkezésre is, így még inkább elkerülhető a hízás.

Tévhit, hogy nem lehet "lejönni" az inzulinról. Persze vannak olyan súlyos esetek, amikor már életre szól. De pl. azok a cukorbeteg kismamáknál, akiknél elég szokott lenni a diéta, de a terhesség alatt rászorulnak a szúrásra is, szülés után néhány héttel be szoktak állni a terhesség előtti szintre, és újra elég a diéta. De testsúlycsökkenéssel , mozgással, helyes táplálkozással is csökkenthető az inzulinbevitel mennyisége, akár el is hagyható, és csak a diéta marad.

Utolsó kérdésed: lesz-e bajotok az inzulintól? Nyugi, nem lesz sem neked sem a babának. Nyilván jobban oda kell figyelni egy "cukros" terhességre, de nincs komolyabb rizikója.

2011. jún. 18. 14:34
 6/9 anonim ***** válasza:

14:34 vagyok. Most olvastam az előttem szólót, hogy az inzulinos cukorbeteg inzulin nélkül néhány nap alatt meghal. Dehogy hal meg! A magas vércukorszint lassan rombol. Érrendszeri betegségeket, a látás elvesztését, üszkösödést okozhat, meg még vagy ezer más dolgot. De ezek nem néhány nap alatt alakulnak ki, hanem lassan, de biztosan. Még terhesség alatt is hosszabb idő kell, hogy baja essen a babának.

Azzal keverte össze a válaszadó, amikor valakinek leesik a cukra, és emiatt bekómál. Abba tényleg bele lehet halni. De pontos adagolás, időben evés, tünetek felismerése (nem nehéz) mellett ez sosem fordul elő.

2011. jún. 18. 14:44
 7/9 A kérdező kommentje:
Anyósom egészségügyi dolgozó és ő is azt mondta,hogy sokszor veszélyesebb ha valakinek leesik a cukra(pl:nem eszik és elmegy kapálni úgy,hogy nem evett előtte) mint az amikor 20-30-50g-al többet eszik a megengedett szénhidrátnál.Ahhoz,hogy baj legyen nem +20-30-50g-os bűnözésekre van szükség és ezt a védőnő is mondta nekem a terhességem alatt.Nem is éri meg nagyon diabetikus termékekből bevásárolni nagyon mert sok benne az E betű....inkább mindenből egy kicsit elv.
2011. jún. 18. 16:47
 8/9 anonim ***** válasza:
14:34 vagyok. Nagyrészt igazad van. De azzal azért legyél tisztában, hogy a hosszan tartó, magasabb vércukorszintnek nagyon romboló a hatása, csak hosszabb távon alakul ki, mint a hirtelen leeső cukor miatti kóma. De ugyanolyan veszélyes. Terhesség alatt pedig ez fokozottan igaz. Azok a plusz CH mennyiségek akár értelmi, vagy fizikailag sérült babához is vezethetnek.
2011. jún. 18. 16:56
 9/9 A kérdező kommentje:
Ismerek egy nőt aki majdnem elvesztette a gyerekét a cukor miatt.Komoly szívproblémával született a gyereke.Sokáig volt vele Szegeden.Az anyuka alapjáraton sem volt egy egészség mániákus.40 év feletti volt,cukorbeteg,erősen dohányzó.A gyógyszert hol szedte hol nem mint a mesébe.Terhesen mindent megevett amit meglátott és mértéktelenül még konyakozik is időnként.Azt nem tudom,hogy terhesen ivott-e de elég az amit felsoroltam.
2011. jún. 18. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!