A szülési kalkulátor szerint 7 hetes vagyok, ma voltam dokinál szerinte 5-6, ilyenkor mi van? Melyik után számoljak?
Lehet igaza a dokinak,ha pl később volt peteérésed,nem középidőben.
Még majd egy két uh lesz,és akkor pontosítjátok.
Ne higgy az orvosnak, a saját naptárad a fontos. Nekünk 40 hét alatt állandóan mást mondott, sosem tudtuk biztosan, hogy most akkor mi van, mikor születik a babánk, és végül nekünk lett igazunk, a babánk a saját naptárunknak megfelelően, 2 nappal az általunk számolt előtt született, az orvos szerint még akár egy hónap is lehetett volna, és nem lett koraszülött. Az ultrahang becsül, egy kb értéket mutat, aminél 3 hét eltérés is lehet, és sajnos az átlag babák súlya alapján számol, ami ostobaság, mert minden baba más súlyú. Nálunk 2250 grammal született a makkegészséges babuci, előtte 2 nappal az orvos még azt mondta, hogy még egy hónap hátravan az uh súly miatt. Szóval a saját naptáradat nézd. Max akkor lehetnek gondok, ha az orvos elküld AFP-re, vagy egyéb terhességi héthez kötött vizsgálatra, mert ott a sajátjával számol, nem pedig a te naptáraddal, aztán lehet érdekes ereményeket kapni...
8 hetes kislány apucija
Utolso:
teljesen teves dolgokat irsz. Ezt szerintem csak a sajat fejedbol szedted, kalapomat megeszem, hogy semmilyen informaciot nem szereztel be.
A magzatok kb a 14. hetig egysegesen fejlodnek. Minosegi fejlodes megy ilyenkor vegben, nem "mennyisegi". Azaz a szuloktol orokolt meretbeli, vagy a lepeny taplalasa miatti meretbeli kulonbsegek meg nem leteznek. Foleg, hogy a 12. hetig nem is a mehlepeny taplalja a babat.
A 12. heten elvegzett pontos ultrahangos vizsgalatbol az ulomagassag megallapitasaval szinte napra pontosan meghatarozhato a magzat kora.
A 15. hettol felfele mar a fent emlitett meretbeli elteresek egyre inkabb ervenyesulnek, ezert nincs ertelme az uh kormeghatarozasat figyelembe venni, sem annak, hogy a terhessegi kort valtoztassak. Foleg, hogy merni is sokkal nehezebb a babat, mert tobb adatot vesz figyelembe a gep es ugy kalkulal sulyt, kort.
Tehat ebben igazad van, hogy ekkor mar atlaghoz viszonyitja a kort, tenyleg nincs jelentosege.
De a 12. het kornyeken nagyon is van, sot, csak ennek van.
Nem vagyunk gepek, peteeres altalaban kozepidoben van. De mi a kozepido? Lehet, hogy neked napra pontosan 28 napos ciklusod van es napra pontosan 14. napon fogant a babad, de ez nagyon ritka. Lehet, hogy a kerdezo ciklusa pont 35 napos, vagy nem is rendszeres, lehet, hogy 28 napos, de a 20. napra tolodott valamiert a peteerese.
Nincs olyan, hogy csak a sajat naptarban lehet hinni, mert a szervezetunk nem mukodik egyforman! Van, aki mensi utan esik teherbe 4 nappal peldaul...
A babak a 38-42. het kozott szuletenek altalaban, de a 36. hettol mar batran johetnek es nem szamitanak koraszulottnek. Az esetek donto tobbsegeben a sulyuk is meghaladta mar a 2500 grammot, tehat ezzel sincs gond. De ok mar nem koraszulottek. Az pedig soha nem derul ki, hogy mekkora baba lett volna az a baba, aki megszuletett 36 hetesen, ha meg 4 hetig bennmarad, vagy mi lett volna a kulonbseg. TE sem tudod viszonyitani.
Azert arra nagyon-nagyon kivancsi lennek, hogy neked mit mertek a 12. het kornyeken uh-n. A kesobbi meresek nem erdekelnek.
De ha keznel vannak esetleg a papirjaid, akkor megirhatnad nekem, hogy a 12. het kornyeken konkretan melyik napon voltal uh-n (datum szerint), mekkora CRL-t irtak a papirra es mikor szultel.
Persze nem fontos, csak erdekesseg.
Kerdezo!
Nem neked valaszoltam konkretan, ez igaz, ne haragudj, de ha van turelmed vegigolvasni a valaszomat, akkor a te kerdesedre is megtalalod a valaszt, talan kicsivel tobbet is, de ezek az informaciok meg hasznosak lehetnek.
Még mindig én, látom vannak felém konkrét kérdéseid. Először is, nem szültem, mert én vagyok az apuci. A babás kérdésekhez nem csak anyukák írnak.
Mindenesetre megpróbálom a mi születési forgatókönyvünket felvázolni. Feleségem augusztus utolsó napjaiban lett rosszul, terhes teszt, pozitív lett.
Vártunk még picit, és szept 9-én elmentünk nőgyógyászhoz, aki megállapította a 7 hetes terheséget. Semmit nem mondott, hogy a baba mikor születik, egy rohadt szót nem mondott. Mi a saját számításunk alapján ápr 23-mat hoztunk ki. Ülőmagasság, 11 mm.
Október 7-én azt mondta, hogy 12+2 hetes a baba. 14 hetes? Az előző számítása alapján 11 hetesnek kellett volna lenni! Nyaki redő: 1 mm.
November 26-án 18 hetesnek számolta a kórházi uh. Télen még volt 1-2 alkalommal a párom, de mivel a nőgyógyász totál sótlan volt, nem volt hajlandó semmit mondani, mindent harapófogóval kellett kihúzni belőle, ezért kidobtuk, átmentünk máshoz. Közben a védőnő szintén mindig mást mondott, mint amit mi kiszámoltunk, ő is még saját magához képest is módosítgatta a születési dátumot, de ő nagyon aranyos, lelki segítség volt, de nagyon nevetségesnek tartom, hogy nem lehetett az elején egy konkrét születési dátumot, a terhesség során pedig tartani magunkat az aktuális születési héthez. Védőnő szerint
Márc 8-án következő uh, ekkor 31,4 hetes terhességet mondtak. A saját számításunk alapján ekkor már a 33. héten kellett volna lennünk. Utólag már tudom, mi jól számoltunk végig, csak pici súlyú volt a baba.
Ápr 11-én 35 hetes terheséget mondott a doki. Nálunk már 38 volt a számítás alapján. És ekkor mondta azt a fickó, hogy még több mint egy hónap, május 20, de ha nagyon ragaszkodunk a saját számításunkhoz, akkor sem születik meg ápr 30 előtt.
Hát a babácska szerencsére nekünk adott igazat. Ápr 22-én az általunk számolt naphoz képest 2-3 nappal korábban jött. Pici súlyú volt, ezért nem voltak jók az uh számítások, de az a szánalmas, hogy végig mást mondott mindenki, ennél nagyobb bizonytalanságban lenni szülőknek, katasztrófa. Saját naptár alapján számoljatok.
Koszonom, hogy valaszoltal.
Ugyan nem a 12 hetes adatokat irtad meg, hanem a szeptember 9. heti uh datumat es az akkori ulomagassagot, de ebbol is gyonyoruen ki lehet kalkulalni, hogy a 40. betoltott het, tehat a korrekt varhato szuletesi datum aprilis 28 lett volna. Ehhez kepest teljesen jo idoben jott a babad.
Mint ahogyan irtam is a 15. het utani modositasoknak semmi, de semmi ertelme, nyilvan az orvos ezzel nem foglalkozott. Vagy azert, mert ennyire nem erdekelte, vagy azert, mert elfelejtett tovabbkepzesre menni, vagy nem erdekli a tudomany fejlodese es ragaszkodik ahhoz, amit 20 eve tanult.
Mindenesetre en akkor is allitom, hogy szorol szora igaz az, amit leirtam es erre a ti peldatok sem racafolt, hanem igazolta...
A kerdezo eseteben a szamitas meg var nehany hetet, mert a petezsak merete kevesbe ad megbizhato eredment, mint az ulomagassag, de ha 8-12 hetesen eszebe jut a dolog, vagy meg mindig ketsegei vannak es megirja nekem az akkor mert adatokat, akkor szivesen megirom neki is.
Nyilvan azt is erted, hogy miert irtam, hogy nem a naptarhoz kell ragaszkodni. (Nem 14. napi peteeresnel nem ad valos infot a menstruacio elso napja alapjan vegzett szamitas, nyilvan a kerdezonel is ez a helyzet.)
En sem azt mondtam, hogy a 30. heti uh alapjan van ertelme terhessegi kort szamolni, sot, epp azt mondom, hogy nincs, de korai uh alapjan igenis van, sot, annak van igazan valosagtartalma!
Tovabbi minden jot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!